Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dohromady zhubla už 200 kilo: Konečně teď vyhrávám celoživotní boj!

23. září 2011 | 13:05

Za svůj život zhubla Iveta (46) už dohromady 200 kilogramů. Ale teprve nynějších 20 kilo opravdu úspěšně. Za její nadváhu mohl mindrák, který v ní už v dětství zbytečně vypěstovala matka. A pak už se to s ní tak nějak táhlo.

Iveta se celý život prala s nízkým sebevědomím a teď dokáže utáhnout při lekci zumby sál žen a sklidit potlesk. Je matkou jedné dcery a právě prochází neuvěřitelnou proměnou. I když z kolika kil shazuje, se i tak zdráhá prozradit.

Protože se živí jako kosmetička, vždy byla perfektně upravená, stylově oblečená, značkovou kabelku v ruce, ale přesto nejistá. Její okolí se od dětství podepisovalo na jejím sebevědomí, připadala si neforemná už v době, kdy byla štíhlá. Celý život hubla a přibírala. Teď má znovu dvacet kilogramů dole. Tentokrát shazuje váhu jinak – pohybem a bez hladovění.

„Celý můj život se točí kolem váhy,“ říká Iveta. „Moje matka byla štíhlá, ale velmi kritická ke svému tělu. Roky zkoušela různé diety a hladovky, a když trošku polevila, objevil se jí malý špek na břiše. Kolem třinácti let (byla jsem jako vyžle) se mně i matce zazdálo, že špek na břiše mám i já – tím začalo mé životní neštěstí.

Dcero, jsi tlustá!

Nyní má Iveta o 20 kilo méně a chce být cvičitelkou zumby.
Autor: archiv čtenářky
„Mé sebevědomí bylo na nule a já začala nenávidět své tělo. Chtěla jsem být baletka nebo gymnastka, ale rodiče prohlásili, že mám „prdel jak valach“, a přihlásili mě na volejbal, košíkovou a závodní plavání.

O gymnastice a krasobruslení jsem si mohla nechat jen zdát. Do toho máma vařila smažený květák a sýr, pečené brambory se sádlem, ale říkala, ať nežeru, nebo budu tlustá.

Nakonec jsem pubertu a ranou dospělost zvládla s jediným váhovým výkyvem. Studovala jsem, sportovala a vedla spoustu sportovních lekcí. Smála jsem se chudinkám starším a obézním. To jsem netušila, že jednou pochopím…“

Ženo, jsi tlustá!

„V pětadvaceti jsem potkala osudového muže. Vdávala jsem se jako pětašedesátikilová krásná holka. Ještě před svatbou ale můj budoucí manžel prohodil: ‚Měla bys shodit tak pět kilo, jsi tlustá.‘ Probudily se ve mně vzpomínky z dětství a začala jsem držet diety.

Efekt byl opačný, přibírala jsem a udělala další chybu – jako příliš tlustá jsem raději přestala předcvičovat aerobik. Ale pozor, měla jsem 68 kilo a nechápala, že je to v pořádku!

Nyní má Iveta o 20 kilo méně, velikost 46 a dále hubne.
Autor: archiv čtenářky
Manžel převzal pomyslnou maminčinu štafetu. Mnohdy se nechtěl se mnou ani milovat, já jsem se před ním styděla svléknout. Chtěli jsme miminko, ale nedařilo se a museli jsme přistoupit na umělé oplodnění. Po neuvěřitelných komplikacích, smrti mých malinkých dvojčátek – chlapečků – se nám konečně narodila krásná zdravá holka.“

Mami, jsi tlustá!

„Kvůli hormonální léčbě jsem hodně přibrala, částečně ohluchla a přišly další zdravotní problémy. Kolotoč diet se opět roztočil. Bohužel, poznámky o tom, jak jsem obézní a nemožná, jsem začala po letech slýchat i od své dcery – štafeta jde dál.

Chvílemi jsem rezignovala, jindy jsem něco zkusila, ale jako bych byla prokletá. Jeden rok jsem zkusila nordic walking – byly mrazy a já lítala k Vltavě, až jsem si uhnala zápal plic. Takhle to šlo se vším.“

Iveta s dcerou v době, kdy měla velikost 52.
Autor: archiv čtenářky

Chci být dáma, ne tlustá baba

„Najednou se mi ,zjevila‘ doktorka Málková ze STOB (Stop obezitě), která u mě byla několikrát na kosmetice. Po jejím přemlouvání jsem v říjnu 2010 přišla do STOB na hodinu zumby. Bylo mi po dlouhé době krásně. Nikdo se mi nesmál, měla jsem pocit, že mi to jde. Začala jsem chodit cvičit zumbu denně a snila o tom, že bych mohla zase předcvičovat. Všechno najednou začalo ‚fungovat‘.

Mám dvacet kilo dole. Z konfekční velikosti 52 jsem zhubla na 46, téměř denně se nějak hýbu, od konce září bych měla začít předcvičovat zumbu a dělám si další lektorské kurzy na aerobik. Hlídám se, ale hubnutí už nevěnuji veškerou životní energii.

STOB mě naučil, jak se stravovat a sportovat, ale hlavně jak se sebou zacházet, jak se netrestat, mít se ráda.
Nedávno jsem četla, že od určitého věku je žena buď dáma, nebo baba. Chci být zase dáma. A vím, že jí můžu být.

 

Mé odměny na půlce cesty za štíhlou linií
* Cítím se zase jako žena.
* Usmívám se, když jdu po ulici, a občas se za mnou někdo otočí, což se mi dlouho nestalo.
* S ubývajícími kily se mi zvedá sebevědomí a nálada.
* Doma chodím klidně nahá a už se nestydím!
* Po dlouhé době mám radost ze života.
* Měla jsem pocit, že mě už nic hezkého nečeká, teď mám novou životní náplň – cvičím před lidmi.
* Udělala jsem si lektorský kurz zumby gold pro starší, plnoštíhlé a s dalšími omezeními. Na STOB jsem cvičila před plnou tělocvičnou a lidem se to líbí!
* Další změny mě jistě čekají, možná i velmi zásadní, jsem připravená na všechno.

Otázky pro Mgr. Kristýnu Galovou z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment:

Mají ženy, které zhubnou vyšší sebevědomí?
Nadváha osobnost člověka ovlivňuje víc, než si většina štíhlých dokáže představit. Lidé svou hmotnost, vzhled, kondici, zdraví, celé tělesno velmi prožívají – existuje pro to odborný výraz „body image“. Nadváha obvykle snižuje sebevědomí, sebehodnocení, je příčinou nejistoty, smutku, izolace. U našich klientek vidím, jak se s každým shozeným kilogramem zlepšuje jejich vztah k sobě samé, klesá vnitřní napětí.

Jaká proměna je na ženách, které citelně zhubnou, nejvýraznější?
Na první pohled je to změna tělesných proporcí a u většiny se také zlepší držení těla. Štíhlost přináší uvolněnost, spokojenost a sebejistotu, zlepšuje se vnitřní rozpoložení, které mění pohled na svět a působí pozitivně na okolí. Snížení hmotnosti přináší nové možnosti líčení, střihu vlasů, oblékání...

Vede nově získaná štíhlá postava k radikálnějším změnám v životě? Nejen účesu a šatníku, ale i třeba ke změně partnera, práce, koníčků a podobně?
Ženy po zhubnutí vzhled většinou nemění okamžitě. Potřebují se s novými proporcemi sžít, zvyknout si na ně a ke změně nabrat odvahu – například změnit střih šatů, délku sukně, výšku podpatků. Můžou sportovat, tancovat… Z naší klientky, která zhubla 62 kilogramů, se stala motorkářka, další létá na rogalu, jiná se začala potápět a podobně.
Štíhlost přináší zlepšení partnerských vztahů, respekt a obdiv okolí. Hodně našich klientek po zhubnutí získalo lepší pracovní pozici a odstartovaly kariérní postup. Některé si našly nové životní partnery.

Autor: Olga Poucheová, Kbak