Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pravda o dietách celebrit: Držet podomácku hladovku, je jako operovat si v obýváku slepé střevo

5. září 2011 | 04:35

SERIÁL: "Zaručených" diet jsou stovky. My jsme vybrali patnáct nejpopulárnějších. Těch, které proslavily české i zahraniční hvězdy. Alespoň jednu z nich už držel téměř každý z nás. Jsou ale skutečně tak skvělé? Není jejich efekt jen krátkodobý? A nemohou nám dokonce poškodit zdraví? Odpověď naleznete v našem třídílném seriálu, v němž si na jejich účinky "posvítí" odborníci na slovo vzatí.

Znáte to určitě také. V časopise se objeví zpráva, že ta či ona celebrita dokázala shodit přebytečná kila. A to jen díky »zázračné« dietě. Okamžitě zajásáte a začnete shánět její rozpis. Konečně zhubnu, proběhne vám hlavou. Jenže takhle jednoduché to bohužel není. Díky většině těchto diet dočasně možná zhubnete, za pár měsíců však budete mít svou váhu zpět i s přídavkem.

Hvězdy svůj »zaručený« recept na hubnutí ochotně prozrazují. Jen málokterá z nich však zmíní to nejdůležitější: Spolupráci s výživovým poradcem, díky níž se zbavili nejen nadváhy, ale především skrytých příčin jejího vzniku. Alespoň u zahraničních hvězd to platí. Nechávají si poradit, vypracovat cvičební plán, konzumují odborně sestavený jídelníček na míru. Ty české bohužel většinou »hubnou« na vlastní pěst. A na jejich postavách je to znát. Jojo efekt je nemilosrdný.

Nedělejte stejné chyby. Chcete-li zhubnout už natrvalo, dejte na rady odborníků. Zapomeňte na krátkodobé diety, hladovky i tabletky na hubnutí. Změňte svůj životní styl! Inspiraci najdete v našem seriálu.

Kateřina Cajthamlová
Autor: TV Prima

MUDr. Kateřina Cajthamlová, poradenství zdravého životního stylu, www.cajthamlova.cz

1. Slavná dieta Štefana Margity1001675:gallery:true:true

Takhle určitě ne!

Kdo ji drží: Štefan Margita (drží ji „vždy, když potřebuje zhubnout, a pokaždé se mu to podaří“), Hana Zagorová

Co slibuje: Tato dieta se drží dva týdny a slibuje váhový úbytek až 10 kilogramů

Dieta byla sestavena vědci z německého Institutu Maxe Planka. Je založena na velmi radikálním omezení množství jídla a především minimalizaci sacharidů v každodenním jídelníčku. Jí se jen třikrát denně. Snídaně jsou skromné, někdy je tvoří jen černá káva, svačiny nejsou žádné. Velmi málo se jí k obědu a nejvíc jídla si můžete dopřát na noc. Povoleny jsou vejce, uzeniny (100% šunka), zelenina, ovoce, kuřecí maso, káva, mléčné výrobky. Vše je omezeno množstvím. Na naprosté minimum jsou omezeny veškeré přílohy, tedy pečivo, brambory, rýže, těstoviny a všechno sladké.

Názor doktorky Kateřiny: Jde o velmi volnou modifikaci známé Atkinsonovy diety. Předepsaný jídelníček je velmi nevyvážený. Jde spíše o takovou pseudokulturistickou dietu. To znamená, že převažují bílkoviny. Při konzumaci této stravy se vám ze svalů vytrácí škrob a svaly se pak tzv. vyrýsují. O »účinnosti« této diety vypovídá už to, že pan Margita ji drží „vždy, když potřebuje zhubnout, a pokaždé se mu to podaří“. To znamená, že pokaždé přibere zpět to, co »zhubl«, a ještě nějaké to kilo navíc. A když to takhle bude praktikovat častěji, brzy ani při téhle dietě nezhubne už ani kilo.

2. Rýžová dieta

Vhodná pro ženy

Kdo ji drží: Dara Rolins, Jennifer Hudson, Megan Fox

Co slibuje: Za 3 – 10 dní byste měli zhubnout 2 – 5 kilogramů

Dara Rolins
Autor: Nový Čas Víkend

Jde o dietu vyvinutou německým lékařem Walterem Kempnerem v roce 1934. Je vhodná na detoxikaci a ozdravení celého organismu. Výhodou rýže je, že není tučná a má jen málo kalorií. Šálek vařené rýže (150 gramů) obsahuje pouhých 178 kcal. Škroby obsažené v rýži jsou rezistentní k trávení, a proto působí jako dietní vláknina. Škrob se tráví a tělo ho absorbuje pomalu, přitom pozvolna uvolňuje do těla glukózu. Tím rýže pomáhá regulovat hladinu krevního cukru a vy nemáte hlad.

Názor doktorky Kateřiny: Dara to dělá rozumně. Při třídenní kúře využívá sacharidy, které jsou pro ženy velmi snadno stravitelnou složkou potravy. Energeticky je rýže dostatečná. Záleží samozřejmě i na tom, kolik se té rýže sní. Chtělo by to však přidat také nějaké ty bílkoviny a tuky. Nemyslím si, že bujon, který si Dara do rýže přidává, dodá jejich potřebné množství.

3. Třífázová dieta

Hazard se zdravím

Kdo ji drží: Daniel Hůlka, Kamila Nývltová, Kim Cattrall

Co slibuje: Za 6 týdnů zhubnete 10 – 20 kilogramů

Dan Hůlka
Autor: Jiří Černohorský, Ladislav Křivan, Tomáš Vrbenský

Zpěvák Daniel Hůlka díky ní shodil více než třicet kilo. Princip téhle diety je jednoduchý: málo tuků, málo cukrů a hodně vlákniny. První týden je tzv. čisticí. Nejí se nic, pije se jen minerální voda. Ve druhém týdnu jsou povolena jen zeleninová jídla. V dalších čtyřech týdnech se do jídelníčku zařazují sacharidové potraviny s nižším glykemickým indexem. Je nutné dodržovat pravidelný stravovací režim s omezením tuků.

Názor doktorky Kateřiny: To, že se pan Hůlka snaží nějakým způsobem držet de facto hladovku, je mi svým způsobem líto. Vždy jsem ho považovala za hezkého a inteligentního pána. Hladovka má svůj smysl tehdy, pokud máme tzv. ochranný režim, to znamená, že omezíme pohybové aktivity, jsme v klidovém režimu, na hladovku se postupně adaptujeme a po jejím ukončení zase postupně začleňujeme vyváženou stravu. Dělat to takhle podomácku je jako operovat si doma v obýváku slepé střevo. Je to hazard se zdravím. Navíc tahle dieta je hodně špatně »upravenou« dietou hollywoodských hereček. Pro osoby mužského pohlaví není vůbec vhodná. Pan Hůlka by si měl dát pozor, aby mu nakonec ještě nezačala růst prsa.

Jitka Asterová vsadila na dělenou stravu
Autor: Blesk - Jiří Hadač
4. Dělená strava

Vyřeší vaše zažívací problémy

Kdo ji drží: Lenka Kořínková, Jitka Asterová, Eva Urbanová

Co slibuje: Pokud se stane vaším životním stylem, zbavíte se už navždy nadváhy

Herečka a zpěvačka Lenka Kořínková dokázala překonat bulimii a stát se propagátorkou «své vlastní« diety, jejíž hlavním principem je, že určité skupiny potravin musíte konzumovat samostatně. Rostlinnou skupinu nesmíte nikdy kombinovat s živočišnou, ovoce nesmíte kombinovat se zeleninou. Zeleninu však lze kombinovat s živočišnými i rostlinnými potravinami a ovoce s rostlinnými. V této dietě je úplně vyškrtnut cukr, bílé pečivo a alkohol.

Názor doktorky Kateřiny: Výhodou dělené stravy je především to, že člověk přemýšlí o tom, co jí. Přemýšlí o složení svého jídla, jí pravidelněji a podstatně zvýší příjem vlákniny. Tyto tři věci jsou na dělené stravě pozitivní. Zbytek je rituální činnost, kterou »věční dietáři« obdivují a milují. Kdybych měla uvažovat o dělené stravě jako o zdravém způsobu stravování, oddělila bych potraviny a pochutiny. Konzumovala bych pak v dostatečném množství pouze potraviny a ty bych doplnila o tuky.

5. Pětifaktorová tzv. pětková dieta

Koledujete si o kolaps!

Kdo ji drží: Jessica Simpson, Halle Berry, Eva Mendes, Alicia Keys

Co slibuje: Za pět týdnů zhubnete 10 – 15 kilogramů

Dieta, u které nebude hladovět a občas si můžete i »oficiálně« zahřešit, se řídí pěti jednoduchými pravidly: 1. Pět jídel – doporučený počet porcí (každá by se měla pohybovat mezi 200 a 300 kcal), které byste měli během dne sníst. Za den byste neměli překročit 1500 kcal. 2. Pět ingrediencí – každý recept by měl ideálně kombinovat všech pět základních a důležitých typů potravin, které obstarají vašemu organismu nepostradatelné živiny (bílkoviny, zdravé tuky, vláknina, nekalorický nápoj a sacharidy s nízkým glykemickým indexem). Základem je dostatek zeleniny v jídelníčku, minimálně 400 gramů denně. 3. Pětadvacet minut cvičení denně. 4. Pět týdnů – za tuto dobu určitě uvidíte značné výsledky. 5. Pět hříchů – jednou týdně si můžete dovolit dietu naprosto porušit.

Názor doktorky Kateřiny: Doporučovaný příjem kalorií je naprosto nedostatečný, nepokryje ani bazální metabolismus (množství energie vydané v klidovém stavu v teplotně neutrálním prostředí na lačno). Složení téhle stravy je ale dobře vyvážené. Takto by měl vypadat jídelníček každého z nás. Horší už je to při této tzv. pětkové dietě s pohybem. Pětadvacet minut cvičení denně je úplně na nic. Každý přes týden pracujeme, ale o víkendu je třeba každý den strávit čtyři hodiny denně pohybem v přírodě, v týdnu pak hodinu denně a třikrát týdně si zaposilovat. A k pěti hříchům můžu říct jen tolik. Pokud si někdo, kdo drží takovouhle dietu, jednou týdně zahřeší, pak se mu brzy začnou tuky opět ukládat. Pokud si myslím, že jím vyváženou stravu a mám potřebu hřešit, je něco špatně. Tělo, které má dostatek živin, vitaminů a minerálů, prostě nemá potřebu chtít něco navíc. Pokud mi žena tvrdí, že si jen párkrát týdně zahřeší, protože má prostě na sladké chuť, odpovím jí, že to je stejné, jako kdyby si takhle »zahřešil« její manžel jen proto, že má na to chuť. Zkrátka, stačí dobře vyvážit jídelníček.

Zítra čtěte: Pravda o dietách celebrit - 2. díl
Uhlovodanová dieta je cestou k trvalé obezitě, javorová kúra detoxikuje organismus