Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tajemství štíhlosti Asiatek: Rýžová dieta!

Jezte rýži a hubněte
6. července 2011 | 06:52

V Číně a okolních státech běžně sotva najdete člověka s nadváhou! Proč tomu tak je? Asi už tušíte, že záhada jejich linie se ukrývá v jediném slovíčku - RÝŽE!

Rýže je nejen všude dostupná surovina, ale také velmi levná. Navíc neobsahuje lepek ani tuk. Číňané ji začali pěstovat již před pěti tisíci lety. Právě z Asie pochází více druhů rýže, liší se barvou, velikostí i kvalitou. Nejkvalitnější je jasmínová rýže z Thajska, má výbornou chuť a nádherně voní. Rýže obsahuje mnoho plnohodnotných látek a skoro žádné tuky a právě proto je jako stvořená pro dietu!

Rýže je i lék

* Vyvařený rýžový sliz léčí trávicí a střevní potíže.
* Rýže nenadýmá, proto je ideální i při žaludeční a žlučníkové dietě.
* Rýžový odvar pomáhá při vysokých teplotách a zánětech.
* Časté pojídání rýže je dobrou prevencí ledvinových kamenů.
* Rýže mírně odvodňuje a zbavuje tělo škodlivin.

939378:gallery:true:true

Rýže je ideální pro všechny

Dopřejte vašemu tělu zeštíhlujíci rýžovo-bylinkový týden. 50 g rýže - asi jedna porce - má energetickou hodnotu jednoho středně velkého krajíce chleba, má ale nízký glykemický index (GI).

Připravili jsme pro vás recepty, na kterých si pochutnáte a navíc budete hubnout!

Hlavní jídla na pět dní:

1. Den

Hráškové rizoto s krůtím masem

Potřebujeme: 100 g. krůtích prsou, 1 lžičku margarínu, sůl, pepř, 1 cibule, 50 g. dlouhozrnné rýže, 125 ml. slepičího vývaru, špetku šafránu, 50 g. čerstvého hrášku, 1 svazek petržele

Postup: Na kostky nakrájené krůtí maso zprudka opečeme na margarínu. Dochutíme solí, pepřem a dáme stranou. Cibuli nakrájíme na hrubší klínky a spolu s rýží necháme zesklovatět. Zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a dochutíme šafránem. Přikryté dusíme asi 15 až 20 minut. Na závěr přidáme maso, hrášek a vaříme, dokud se neodpaří všechen vývar. Ozdobíme petrželkou.

939384:gallery:true:true


2.
Den

Chřestové rizoto s kuřecím masem

Potřebujeme: 3 stroužky česneku, 40 ml. suchého bílého vína, 1 pol. lžíci sekaného čerstvého rozmarýnu, 1 pol. lžíci rostlinného oleje, 1 lžičku sójové omáčky, 1 lžičku krystalového cukru, pepř, 500 g. kuřecích prsou, 150 g. dlouhozrnné rýže, 300 ml. slepičího vývaru, olej na pečení, 10 stonků chřestu, sůl, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, rozmarýn na ozdobení

Postup: Očištěný a prolisovaný česnek smícháme s vínem, rozmarýnem, olejem, sójovou omáčkou, cukrem a pepřem. Do marinády vložíme maso a marinujeme v chladničce asi 1 hodinu. Mezitím si uvaříme rýži v slepičím vývaru. Kuřecí prsa zprudka opečeme z každé strany asi 5 až 7 minut, zalijeme marinádou a necháme chvíli povařit. Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Chřest oloupeme a uvaříme ve slané vodě asi 5 minut. Na závěr jej nakrájíme, přidáme k rýži, osolíme, opepříme a spolu s citronovou kůrou promícháme na pánvi.

939381:gallery:true:true


3.
Den

Rýžová polévka s hráškem

Potřebujeme: 50 g. rýže, 30 g. másla, 2 dl. sladké smetany, 10 g. hladké mouky, sůl, 1 až 2 žloutky, 1 lžičku rozpuštěného másla, 100 g. sterilovaného hrášku, zelenou petrželku nebo pažitku

Postup: Rýži osmahneme na másle, podlijeme kuřecím vývarem a vaříme. Přidáme sladkou smetanu rozmíchanou s moukou, sterilovaný hrášek, sůl a vše spolu povaříme. Nakonec stáhneme z ohně a přimícháme rozpuštěné máslo rozmíchané se žloutky. Ochutíme pažitkou.

4.
Den

Kalifornské rizoto s rybou

Potřebujeme: 150 g. filet z tresky, sůl, 1 malou cibuli, 1 mrkev (50 g.), 1 lžičku margarínu, 50 g. dlouhozrnné rýže, 50 g. čerstvého hrášku, 15 ml. slepičího vývaru, 20 g. bílého jogurtu (1,5% tuku), 1 snítku kopru

Postup: Filety osolíme, oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Na pánvi
zahřejeme margarín, přidáme nakrájenou rybu s cibulí. Potom přidáme nakrájenou mrkev a čerstvý hrášek. Chvíli spolu podusíme a zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme přikryté asi 10 minut. Navrch rýže položíme rybu a dalších 10 minut dusíme. Na závěr přilijeme jogurt a ozdobíme nasekaným koprem.

939383:gallery:true:true


5.
Den

Zeleninová rýže s hovězím masem

Potřebujeme: 50 g. dlouhozrnné rýže, sůl, 40 g. sterilovaného hrášku, 75 g. hovězí roštěnky, 1 malou cibuli, 1 stroužek česneku, 100 g. čerstvých žampionů, 4 koktejlová rajčata, jednu snítku tymiánu a majoránky, 1 lžičku oleje, pepř, 60 ml. hovězího vývaru

Postup: Na sádle zpěníme cibuli. Přidáme na tenké nudličky nakrájené maso a žampiony, osolíme a opepříme. Dusíme pod pokličkou asi 15 - 20 minut, dokud není maso měkké. Rýži opláchneme pod studenou vodou a přidáme k masu spolu s nakrájenými rajčaty. Přidáme prolisovaný česnek, hrášek a zalijeme vývarem. Dusíme dalších 15 minut, dokud se rýže neuvaří. Na závěr přidáme tymián, majoránku, podusíme ještě 5 minut.


Autor: kb/Nový čas pre ženy, Kbak