Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nebezpečné hubnutí: Diety, které vás můžou zabít

5. července 2011 | 05:21

Zhubnout je fenomén dnešní doby. Ale za jakou cenu? I za cenu života? Pozor, některé extrémní hubnoucí metody už smrt zavinily!

Anorexie, bulimie, hladovka, to jsou často propírané problémy spojené s hubnutím. K smrti nebezpečně ale mohou být i běžně doporučované diety. Nejhorší je snažit se zhubnout co nejvíc za krátký čas. To samozřejmě slyšíme ze všech stran. Přestože víme, že nejlepší je vyvážená strava a hýbat se, tedy vyladit příjem a výdej energie, zkoušíme to zas a znova. Bohužel ale některým se to už nevyplatilo. A to tak, že fatálně.

Jednostranná dieta: Smrtící celerová

Jablková, ananasová, rýžová, tvarohová, zelná… Kolik takových jednostranných diet jsme vyzkoušeli, přestože nás před nimi varují?
Svého času byla v USA velmi populární celerová dieta. Slibovala zhubnout až 10 kilogramů týdně, dokud nezačala zabíjet.

Celetová dieta slibuje rychlý úbytek váhy, ale je zdraví nebezpečná
Autor: profimedia.cz

Zelený řapíkatý celer má totiž tzv. negativní kalorie. V praxi to znamená, že hubnete jen tím, že ho jíte, protože sám o sobě má minimum energie, obsahuje především vlákninu a vodu a jeho trávením se ještě kalorie spalují. Tedy, ideální strava pro hubnoucí! Ale jak se to vezme. Právě držením celerové diety totiž zemřel Bo Thomas (65) z amerického Arkansasu.

Chtěl rychle zhubnout nadbytečných 30 – 40 kilo a tak nasadil tuto zvláštní jednotvárnou stravu. A držel ji opravdu velmi svědomitě. Denně si prý kupoval 10 – 13 svazků zelených stvolů. Po několika týdnech, kdy si z něj všichni utahovali, tohoto jinak společenského člověka najadnou pár dnů nikdo neviděl. Neurazil se, jak si původně mysleli. K překvapení všech byl doma nalezen mrtev.

Pitva prokázala značnou podvýživu a vysílení. Jeho tělo totiž dostávalo právě to minimum energie, které mu celer dodávalo, ale na běžné fungování potřebovalo opravdu o značnou míru víc. Dietář Bo nebyl ještě zdaleka vyhublý, ale jeho orgány neměly po delší dobu takovou výživu, aby mohly řádně fungovat.

Řapíkatý celer s burákovým máslem patří v Americe k oblíbeným dietám
Autor: profimedia.cz
Rada odborníků: Jednostranné diety jsou vždy špatná volba. Tato celerová je navíc doporučována (neodborníky) v kombinaci s arašídovým máslem, které tělu dodává další potřebnou energii.

Jí se tedy v poměru jeden šálek pokrájeného celeru, který má asi 16 kalorií na 2 lžíce burákového másla s 188 kaloriemi. Aby se dosáhla přijatelná hodnota 1200 kalorií denně, bylo by třeba pozřít 6 šálků celeru a 12 lžic burákového másla. Jak dlouho to někdo může vydržet?

A navíc, pokud přeci jen touto dietou něco shodíte, všechno půjde následnou normální stravou okamžitě zpět.

Koktejlová dieta: Lighter Life diet

Angličanka Samantha Clowe (34) vážila bezmála 110 kilogramů, ale chtěla být krásná do svatebních šatů. Měla si brát svého vyvoleného Andrewa Smithe. Právě on ji před dvěma lety našel mrtvou. Diagnóza byla selhání srdce kvůli vyčerpání organismu. Několik týdnů totiž dodržovala "Lighter Life diet". Důvod jejího hubnutí ale nebyla jen svatba, to byla spíš největší motivace. Její tloušťce se už dřív posmívali v práci.

Třeba právě vám pomohou koktejly, pudinky, tyčinky, polévky i kompletní menu. Mají málo energie a spoustu bílkovin v instantní podobě.
Autor: scom
Dieta, na kterou se Samantha dala, nevypadala nebezpečně, vždyť dietní koktejly pil už kdekdo. „Lighter Life diet“ měla své renomé a spoustu spokojených zákazníků. Aby ne, když ve třech jídlech za den obsahujících jen nutriční koktejly, polévky a dietní tyčinky přijme hubnoucí strávník pouhých 530 kalorií. Dodávají jen nejnutnější výživu pro fungování těla. Nezbytné je ovšem dodržet maximální délku 12 týdnů.

Pro správné držení této diety platí i další podmínky, jako minimální věk 16 let, minimální BMI 25 a také je nutná konzultace s lékařem – toto vše ale Samantha dodržela. A také celkem úspěšně hubla. Z BMI 37 shodila na BMI 32, tedy 15 kilo, ale z lékařského hlediska měla pořád dost nadváhu. Znenadání ji ovšem v jedenáctém týdnu diety postihla srdeční arytmie, kolaps a následná smrt.

Právě její velká obezita nasvědčuje tomu, že za její smrt mohly především už dřívější zdravotní problémy, ale proto je také u diety nařízená konzultace s lékařem.
Navíc nešlo o ojedinělý případ. Přesně tato samá dieta usmrtila tři roky před Samanthou jinou ženu.

Rada odborníků: Jakákoliv dieta pod 800 kalorií na dobu delší než tři týdny je životu nebezpečná! Takto nízkokalorické mohou být leda očistné kůry trvající tak tři dny. Pokud někdo vsadí na dlouhodobější příjem pod přijatelných 1200 kalorií na den, měl by vždy být pod lékařským dohledem s kontrolou nejlépe všech životních funkcí.

Smrtící bandáž žaludku

Že je bandáž žaludku vlastně celkem riskantní operace, není žádné tajemství, proto ji lékaři nenaordinují jen tak někomu s nadváhou. Spousta „těžkotonážních“ pacientů ji ale už s úspěchem podstoupila a nemůžou si výsledky vynachválit. Nedávno i nejmladší pacient na světě, teprve jedenáctiletý Ind Ksithijj Jinder, který díky operaci zhubl ze 114 na 60 kilogramů.

Pavla Špadrnová
Autor: Helena Lacinová
Ale jaká má tato operace rizika bohužel dokazuje jeden z nejvíc odstrašujících případů právě od nás. Paní Pavla Špadrnová (39) z Bíliny bandáž žaludku poprvé prodělala v roce 2000, aby mohla podstoupit operaci nohy. Zhubla skvělých 60 kilo a tak jí bandáž odstranili. Protože zase přibrala, šla po šesti letech na operaci znovu. Tentokrát ale nastaly nečekané komplikace. Paní Pavla od té doby trpí bolestmi a stále hubne. Z původních 126 kilogramů je z ní doslova rachitická kostra. Přestože má za sebou další zákroky, její stav je čím dál víc kritický a sama říká, že čeká už jen na smrt. Podle lékařů jí v nejbližší době nemine selhání některého z životně důležitých orgánů.

A bohuže paní Pavla není u nás jediná. Smrtelným se stal tento zákrok i pro Martina Baleka (†33), který před nástupem do nemocnice vážil 190 kg. Odebrali mu 90 procent žaludku za čtyři měsíce v nemocnici shodil 50 kilogramů. Selhávaly mu ledviny a zemřel 5. září 2008 na zápal plic.

Názor odborníků: Většinu obézních lidí tato operace zachránila. Snižuje riziko infarktu i jiných chorob, které kvůli obezitě zásadně ohrožují zdraví. U pacientů s opravdu těžkým stupněm obezity jsou tedy většinou zdravotní rizika podstatně vyšší, než jaké může doprovázet operace. Komplikace u tohoto zákroku mohou nastat vždy, ale stávají se opravdu jen ve výjimečných případech.

5 tipů jak poznat, že je dieta nebezpečná:

1. Příjem kalorií je nižší než 1200 na den
Pokud je organismus „hladový“ vydá tělu příkaz, aby si chránilo ten zbytek energie (tuku) který má. Tělo se tedy bude jakémukoliv úbytku bránit a dolů půjde především svalová hmota.  Navíc takové  nízkokalorické diety ochuzují tělo o potřebné vitamíny a minerály, a tak se zaručeně podepíší na zdravém fungování organismu.

2. Slibuje nastartování metabolismu
Takové diety vesměs předepisují místo jídla pilulky, které obsahují efedrin. Ten je ovšem bez lékařského dohledu nebezpečný, protože zvyšuje tlak, tedy bez kontroly ohrožuje srdeční činnost. Zdravější varianta pro zrychlení metabolismu je dát si  kávi, či čaj a především pít hodně vody.
Za pomalejším metabolismem může být i nedostatek kalcia a tak pomůže doplňit ho nízkokalorickými mléčnými výrobky.

512369:gallery:true:true3. Skládá se jen z vitamínů navíc dodávaných tělu
Nejenže vitamíny sami o sobě zhubnout nepomohou, navíc se lze jimi předávkovat.
V tucích rozpustné vitamíny A, D, E a K jsou v těle přirozeně, a jejich nadměrný příjem může být pro organismus i toxický. Vitaminy B a C jsou zase rozpustné ve vodě, a pokud jich konzumujete přespříliš (často ve formě multivitaminových tablet) vyloučíte je v moči – to sice není nebezpečné, ale zase naprosté plýtvání peněz.
Jak je už dlouhodobě dokázané, nejlépe a nejzdravěji tělo vitamíny a minerály vstřebá z čerstvého jídla, než uměle připravených pilulek a hubnoucích koktejlů. A tak než vitamínové doplňky si raději dejte mrkev a papriku - jsou dietní, nasytí vás a vyjde to i levněji!

4. Zhubnete snadno a rychle
Zdravým způsobem, tedy správnou stravou a cvičením se dá zhubnout 1/2 - 1 1/2 kg týdně. Pokud některá dieta tvrdí, že to s její pomocí půjde rychleji, je rozhodně zdraví škodlivá, ne-li nebezpečná. Půjde v ní o extrémní omezení kalorií, které vyčerpá odganismus, nebo jde o hubnoucí pilulky. Na ty pozor, pokud vám je přímo nedoporučí lékař. Odborník bude napřed volit pro organismus zdravější redukční cestu a právě tabletky patří až k posledním řešením obezity.

5. Když je vynechaná jedna ze tří základních živin
Jak asi víte, mezi základní živiny patří sacharidy, tuky a bílkoviny. Každá je pro tělo nepostradatelná a navíc, aby organismus správně fungoval, neobejde se jedna bez druhé. Proto dieta, která jednu z nich dlouhodobě vyloučí, znemožní v těle přirozený chemický proces a může vážně ohrozit zdraví. A tak pro vždy zapomeňte na diety absolutně bez tuků, bez sacharidů, a pokud se chcete vrhnout na vegetariánství, zajistěte si bohatý přísun bílkovin z jiných přirozených zdrojů (sója apod.).


Autor: bak, apk