Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Držte diety: Jojo efekt je zdravější než nadváha!

20. června 2011 | 13:13

Pokud hubnete a přibíráte stále dokola, víte přesně, o čem je řeč. Jojo efekt je strašák všech dietářek. Nyní se však ukázalo, že se není třeba až tolik bát.

Jedeme v tom všechny. Hubneme, znovu tloustneme a naopak. Ušetřené nejsou ani hvězdné divy jako u nás Ilona Csáková a Iveta Bartošová, či světově proslulá moderátorka Oprah Winfre, či z role Bridget Jones ukázkový případ, herečka Renée Zellweger. A co teprve právě znovu štíhlá herečka Kirstie Alley, ta má s jojo efektem opravdu bohaté zkušenosti.

Většina z nás má za sebou spoustu diet, neustále počítáme kalorie, ale jen co trochu povolíme v drsném odříkání, za chvíli jsou všechna ta shozená kila zpět a nekonečný koloběh může znovu začít. Jojo efekt tak nějak k našemu životu patří. Ovšem dotěď jsme byly přesvědčované, že nám také nebezpečně škodí. Všechno je ale jinak!

Kirstie Alley se s jojo efektem pere už pěkných pár let...

Před dvěmi lety Kirstie vážila 64 kilogramů a vypadala šťastně
Autor: Profimedia.cz
Kirstie Alley když se opravdu nedrží žádných diet
Autor: youtube.com
Kirstie Alley se opět chlubí sexy postavou
Autor: ČTK

Hubněte a tloustněte, je to zdravé!

Pokud už máte za sebou tyto marné hubnoucí anabáze, nezoufejte! Pro své zdraví a dlouhověkost jste totiž udělala víc, než ten, kdo se hubnout nikdy nepokusil!

S překvapivým zjištěním nyní přišli američtí vědci. Výzkum provedli na 30 myších a po dvou letech sledování jejich kondice vyvrátili dlouhodobě zakořeněné tvrzení, že jojo efekt je zdraví nebezpečný. Hubnutí a nabírání váhy je prostě i pro lidský organismus přirozené a tedy o mnoho přijatelnější, než tělo dlouhodobě zatěžovat tukovými polštáři.

Ženy, které jojo efekt velmi dobře znají:

Myši s jojo efektem žijí déle

Myši žijí v průměru dva roky. Nyní se však ukázalo, že ty s uměle udržovaným jojo efektem se dožily průměrně věku dva roky a čtyři měsíce. „Obézní myši“, tedy ty, kterým byla aplikována pouze kalorická strava, dosáhly ale jen 1,5 roku a samozřejmě „zdravě žijící“ myši na nízkotučné stravě žily dokonce až dva roky a devět měsíců.

Testovaná myší skupinka s “jojo” efektem měla navíc oproti původním hrozivým tvrzením o riziku smrtelných srdečních příhod a jiných všemožných zdravotních komplikací i o mnoho lepší poměr glukózy v krvi, menší ohrožení cukrovkou, infarktem, či dokonce rakovinou!

A k tomu všemu, nám tyto myši přinesly i další příznivé poznání: Lidé, kteří celoživotně zápasí s dietami, žijí v průměru o 25% déle, než ti, co nikdy žádnou dietu nikdy nedrželi!
Nejlépe jsou ale na tom samozřejmě všichni, kdo dodržují zdravý životní styl a s dietami nikdy experimentovat nemuseli.


Autor: INT, bak