Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dietní triky celebrit: Absolonová hubne tancem, Kynychová rybami

10. června 2011 | 05:30

Jako zpěvačka chce Monika Absolonová působit na pódiu hezky a tak pořád válčí s váhou. Ovšem problémy s kily na víc mívá i cvičitelka Hanka Kynychová. Jak si s nimi poradí?

Zpěvačka MONIKA ABSOLONOVÁ(34)

Pila dietní koktejly

Jeden čas atraktivní zpěvačka vážila 69 kilo. „Když milujete jídlo, povede se vám to celkem snadno,“ komentuje to Monika Absolonová. „Vždycky na podzim hubnu, v zimě jsem štíhlá a na jaře začnu přibírat, abych na léto byla pěkný macek a v plavkách mohla jít bez obav snad jedině do koupelny,“ směje se zpěvačka.

HUBLA A PŘIBRALA

Ve snaze zhubnout už také vyzkoušela kde co. „Jeden čas jsem pila hubnoucí koktejly. Samozřejmě mi chutnaly, jenže já k tomu ještě normálně jedla, takže ve výsledku jsem přibrala.“

Monika také diety velmi ráda plánuje. „Zvláště pak při nějaké opulentní večeři,“ vysvětluje. „Jediný recept, který na mě zabírá, je zkrátka nežrat a hýbat se.“

POMOHLO TANCOVÁNÍ

Zpěvačka soutěžila ve třetí sérii StarDance a sedm hodin tréninku denně udělalo své. „Je to mnohem příjemnější než zvedat činky vposilovně. Soustředíte se na kroky a nepřemýšlíte o tom, jak dlouho tanec nacvičujete.“

VYZKOUŠENÝ TIP:

„Hubnutí tancem. U mě to fungovalo, tak proč by to nezabralo také u dalších.“

Cvičitelka HANKA KYNYCHOVÁ (43)

Když přiberu, nakoupím ryby

Myslíte si, že profesionální cvičitelka nemůže mít problémy s váhou? Ale může! „Mám takové období každý rok na jaře,“ přiznává Hanka Kynychová. A to navzdory tomu, že její jídelníček je v průběhu roku prakticky stejný.

„Vysledovala jsem, že vždycky na jaře mám tendenci přibírat. Nevím přesně, čím to je, protože jím pořád stejně. Nejím moc pečiva, dávám přednost rýžovým a kukuřičným chlebíčkům, ovoci, zelenině, masu a přílohu preferuju v podobě celozrnné rýže nebo brambor.“

KILA NAVÍC? RYBY A ZUMBA!

„Pokud přiberu, zajdu na farmářský trh a nakoupím ryby, které si dávám k večeři. Během dne jím každé dvě hodiny malé porce jídla, zeleninu a ovoce a samozřejmě cvičím.“ Hanka předcvičuje dnes velmi oblíbenou zumbu, tedy aerobní cvičení s prvky latinskoamerických tanců. Krom toho si ještě oblíbila heat program (chůze po pásu) a také fit body trénink, což je sportování v přírodě.

JEDLA TUKOŽROUTSKOUPOLÉVKU


Hanka pravidelně cvičí, přesto i ona už držela dietu. „V minulosti jsem vyzkoušela tukožroutskou polévku ze zelí, paprik, rajčat, cibule a mrkve,“ přiznává. Jak ale dodává, na zázračné diety nevěří. „Nejlepší dietou je změnit skladbu jídelníčku. Upřednostnit ryby, zeleninu, kvalitní sýry a jíst opravdu pravidelně. Trápení se hlady je největší hloupost, jakou může člověk udělat.“

VYZKOUŠENÝ TIP:

„Odměňte se každý den steakem nebo rybou a spoustou zeleniny a vody. Zapomeňte na dortíky! Za tu chvilku slasti ta kila nestojí!"

10 rad pro zdravé hubnutí

MUDr. Kateřina Cajthamlová (48)

■ Zjistěte si svůj zdravotní stav − hladinu cholesterolu, triglyceridů a cukru v krvi, krevní tlak a rizika, která se vyskytují u vašich příbuzných (cukrovka, srdečně-cevní a nádorová onemocnění).
■ Nastartujte pravidelný režim (dobu vstávání a ulehání, jídla a pohybu).
■ Sportujte denně 30 – 60 minut na čerstvém vzduchu (chůze, běh, plavání).
■ Najděte si lidi kolem sebe, kteří vás budou podporovat ve sportovních aktivitách, omezte pokud možno stresy a odpočívejte.
■ Sledujte složení potravin, které nakupujete (tuky, sacharidy, bílkoviny, soli).
■ Vylučte veškeré instantní výrobky, omezte pití kávy a alkoholu.
■ Omezte mazání chlebů a rohlíků máslem, pokud mažete, vyzkoušejte tvaroh, hořčici apod.
■ Orientujte se na celozrnné potraviny (pečivo, mouka, těstoviny) a na neloupanou rýži. Přidejte luštěniny, houby, ovoce, zeleninu.
■ Zařaďte do jídelníčku libové maso, zvěřinu a kvalitní sýry.
■ Dvakrát týdně konzumujte ryby

Autor: jip, hap, Kbak