Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Máte problém s hubnutím? Náš test vám pomůže

13. června 2011 | 16:53

Potřebujete si dát do těla s trenérem, nebo plakat na terapeutickém křesle u psychologa? Následující test by vám měl utřídit myšlenky a navést na správnou cestu k tomu být štíhlá a mít se ráda.

Při shazování kil platí na každou z nás něco jiného. Proč investovat do osobního trenéra, když si chcete hlavně popovídat a postěžovat si, jak vám hubnutí nejde? Proč chodit běhat, když vaším největším problémem je neustálé přejídání? Najděte toho pravého člověka, který vám pomůže zhubnout!

1. Podle vás je při hubnutí nejdůležitější:

a) cvičení
b) psychika
c) jídelníček
d) duše
786679:gallery:true:truee) matematika: příjem a výdej energie

2. Abyste mohla dobře shazovat, potřebujete:

a) parťáka
b) rádce, který vás povede
c) učitele
d) duchovního vůdce
e) přesné informace

3.  Motivovat vás bude nelépe:

a) pravidelný dozor
b) otevřené popovídání s někým, kdo vám porozumí
c) přesné instrukce zejména ohledně jídelníčku
d) pocit, že konečně začnete mít ráda sama sebe
e) pravidelný přísun nových druhů cvičení

4. Co se týká hubnutí:

a) Stále začínáte, ale nikdy nic nedotáhnete.
b) Jste „zkušená dietářka“ a JOJO je vaše druhé já (začarovaný kruh).
c) Nemáte ponětí, co dělat, když chcete zhubnout.
d) Zkoušela jste všechno, a nic nefunguje.
e) Víte, jak na to, jen potřebujete trochu „nakopnout“.

Chcete očistit organismus a zhubnout? Máme pro vás patnáctidenní jarní plán, který vám báječně prospěje. Budete se cítit štíhlá a fit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5. V práci by vás hodnotil šéf asi takto:

a) Zvládne cokoli, ale potřebuje zpětnou vazbu a oporu (pochvalu).
b) Umí vzít věci a zodpovědnost do vlastních rukou.
c) S dokonalými instrukcemi dotáhne všechno do konce.
d) Nebojí se nových věci a metod.
c) Vymyslí a splní většinu úkolů sama.

Výsledky:

NEJVÍC "A"

Potřebujete osobního trenéra
Bude hlavně partner a největší pozornost bude věnovat vašemu tělu. Pozor ale, lekce tréninku není popovídání u kávy! Celý proces je opřený o daná pravidla: pohyb a redukční jídelníček. Osobní trenér vás přiměje pravidelně cvičit, bude vás silně motivovat a povzbuzovat. Jeho přístup by měl být individuální, ale není to váš psycholog. Intimní starosti nechte doma! V ideálním případě by měl být napojený na další odborníky: praktického lékaře, fyzioterapeuta a další.

Investice: Asi 400 Kč na lekci. (Pro znatelný efekt je potřeba aspoň 15 tréninků (minimálně 2x týdně).
Levnější varianta: Můžete se dohodnout na několika vstupních trénincích a konzultacích a pak už trénovat sama.

Autor: Profimedia
NEJVÍC "B"

Pomůže trenér nebo psycholog
Tohoto člověka zajímá váš životní styl, jak se cítíte, jaký máte vztah ke svému tělu a tak dále. Celá jeho práce je postavena na psychologii a moderních terapeutických metodách. Takzvaného kouče vyhledejte v případě, že máte chuť změnit svůj život a nebojíte se otevřeně si popovídat  i o svých stinných stránkách. Díky jeho vedení si odpovíte na řadu otázek včetně těch, které vyvstávají z problémů s nadváhou. Změníte pohled na život, na svou postavu, vztah na  jídlo a tak dále. Stanete se aktivním tvůrcem procesu a díky práci s odborníkem přijmete plnou zodpovědnost za svůj život i za to, kolik vážíte.

Investice: Asi 1000 Kč za konzultaci u certifikovaného kouče, jehož zákazníky jsou především hodně vytížení manažeři. (Může vám stačit jedno sezení, ale doporučují se minimálně tři s určitým časovým odstupem.)
Levnější varianta: Existují trenéři nebo specialisté s kvalifikací výživového poradce. Jejich služby jsou o něco levnější; můžete vyhledat i psychologa, jehož konzultace jsou zdarma.

NEJVÍC "C"

Zdravá a vyvážená snídaně
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
To pravé je výživový poradce
Poskytne vám individuální konzultaci, doporučí na míru šitý jídelníček a vhodné pohybové aktivity. Díky němu se dozvíte spoustu informací o energetických hodnotách potravin, příjmu, výdeji, biorytmech, metabolismu a tak dále. Váš vztah bude spíše: učitel–žák. Výživový poradce vás změří, zváží, ale nevyřeší s vámi pocity typu: jsem ošklivá, tlustá, nemám vůli. Bude stoprocentní průvodce po redukčním jídelníčku a pomůže vám změnit některé návyky, třeba večerní vyjídání ledničky. Udržet si motivaci bude hlavně na vás.

Investice: Asi 350 Kč za konzultaci. Počítejte s dlouhodobější spoluprací, odstup mezi schůzkami je individuální. Absolvujte minimálně čtyři sezení.

NEJVÍC "D"

Najděte si alternativního odborníka
Nabízí služby, které nejsou úplně standardní a nejsou zaměřené jen na hubnutí. S klidným svědomím vám můžeme doporučit specialisty na čínskou

Ilustrační foto. Sonnymu má akupunktura pomoci ovládnout své chování. Platí ji daňoví poplatníci.
Autor: Profimedia.cz
medicínu, homeopatii, akupunkturu, reflexní terapii, relaxaci, meditace, masáže, popřípadě rodinné konstelace. Pozor, takové lidi vybírejte velmi obezřetně a práci s nimi berte jako doplněk k vlastnímu snažení, který vám umožní nahlédnout věci z jiné strany. Vždy se objednejte na vstupní konzultaci a teprve potom se rozmyslete, zda chcete s takovým člověkem pracovat dál. Hlavním cílem alternativního poradce není vaše zhubnutí, ale pomůže vám při sebepřijetí, ukáže cestu k uvolnění, dobití energie, lepšímu životnímu pocitu. Podle jeho zaměření očekávejte individuální přístup a otevřenost.

Investice: Od 300 do 1000 Kč za hodinu.

NEJVÍC "E"

Zapněte internet, kupte si sportovní herní konzoli a permanentku do fitka
Sdílení, odhalení duše nebo hledání skryté pravdy není nic pro vás. Vy chcete zhubnout a víte, že musíte cvičit, zdravě a méně jíst. Proč si platit individuální konzultace, když je všechno na internetu nebo se dá zajít do tělocvičny na společnou hodinu? Pro nezkušeného člověka a začátečníka to není nejlepší cesta, ale pokud znáte zásady zdravého jídelníčku, svou anamnézu a máte sportovní základy, vzhůru do toho.

Investice: Od 700 Kč na měsíc ve fitness, internetové poradenství je obvykle zdarma, herní konzole vyžaduje jednorázovou investici ve výši několika stovek i tisíc korun.

Než začnete!

* Vyhledejte odpovídajícího odborníka až ve chvíli, kdy víte, že opravdu chcete zhubnout.

* Svému lektorovi nikdy nelžete!

* Máte-li pocit, že byste potřebovala nejlépe úplně všechny specialisty najednou, hledejte. Dnes je spousta lidí kvalifikovaná ve více oborech a vy můžete dostat kompletní péči.

* Pokud chcete zhubnout víc než patnáct kilo, vezměte si na pomoc lékaře a hubněte pod jeho dozorem!



Autor: oli, Kbak