Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vypočtěte si BMI a hubněte s našimi radami

19. května 2011 | 08:20

Spočítejte si své BMI. Toto číslo vám orientačně prozradí, jak jste na tom se svou hmotností. Pro všechny, i ty, které jsou v normě, jsme připravily pár doporučení.

Jak zjistíte své BMI?

Kilogramy vydělte svou výškou v metrech na druhou.
Příklad: pokud máte 65 kilogramů při výšce 174 cm: BMI = 65 : (1,74 x 1,74 = výsledek 21,47

BMI kalkulačka ZDE

Vaše hodnota BMI je 20–25

Jste v pohodě, nepřestávejte být aktivní (zadáno pro ženy 40+)
Teď je největším úkolem udržet současnou hmotnost. „Spousta lidí zapomíná, že s přibývajícím věkem tělo nepotřebuje tolik potravy,“ říká lektor power jógy Václav Krejčík. „A tak se  ručička na váze nenápadně posouvá směrem doprava. Přitom se kilům navíc dá poměrně snadno vyhnout.“

Uvařste si špagety, ale celozrnné. Více vás zasytí a jsou zdravější.
Autor: ISIFA
Co dělat?

* Odhalte „převlečenou chuť“: nejezte z nudy nebo proto, že chcete „zalepit“ pusu.

* Nepřejídejte se, ani když víte, že nepřibíráte. Nic totiž netrvá věčně, a navíc si přejídáním ničíte zdraví.

* Hledejte příležitosti, jak být aktivní. Nechte auto doma a choďte pěšky, na výlety a na procházky, občas vynechte výtah. „Pohyb neznamená za každou cenu sport, ale prostě být aktivní a nezlenivět,“ radí Krejčík. „Hlavně starší ženy často říkají, a proč já bych už se snažila? Na co? Ale právě tyhle věty jsou nejlepší cestou nejen k obezitě, ale také k depresím a životní stagnaci.“

* Staňte se labužnicí: zkoušejte nové chutě a kuchyně, koření, veganskou nebo indickou kuchyni. Věnujte se svým chuťovým buňkám.

* Vyberte si svůj pohyb: aktivitu, která je pro tělo „mírumilovná“ a nebude vás bolet. Naslouchejte svým potřebám, vyhledejte hodiny, které nabízejí strečink a rozvíjejí pružnost. Nechtějte se za každou cenu při pohybu zničit, není to třeba. „Aspoň jednou dvakrát týdně vyjděte na delší procházku, to může úplně stačit,“ říká trenér.

Vaše hodnota BMI je 25–30

Není to katastrofa, ale máte výstrahu.
„Tento stav není devastující, ale lehce se to zvrtne. Lidi si na svou obezitu zvyknou, ztratí objektivitu a úplně přestanou hmotnost kontrolovat. Je potřeba neztratit zdravý rozum, správnou míru a neustrnout,“ radí Václav Krejčík.

Co dělat?

Běhat se dá kdykoli a kdekoli, jen začít...
Autor: scom
* Potřebujete aerobní aktivitu: déletrvající pohyb: chůze, jogging, heat program, nordic walking, kvalitní hodiny aerobiku. Vaším cílem je spalovat. Pokud nechcete zhubnout, ale udržte si váhu, cvičte aspoň jednou týdně.

* Uvolňujte tělo: Cvičením jako jóga nebo pilates. Pokud v okolí nejsou podobné lekce, cvičte podle DVD doma. Tyto nahrávky vás naučí relaxovat, protáhnout se, posílí ochablé svaly a zvednou vám náladu.

* Víte, co jíte? Udělejte si rozbor svého jídelníčku. Týden zapisujte všechno, co jste vložila do úst, včetně ochutnávání při vaření a sladkých limonád. Co pak? Vyškrtejte ze seznamu sladkosti, cukrovinky, sladké nápoje a smažená jídla. Podívejte se, zda jíte pravidelně, zda má váš jídelníček dostatek zeleniny. Nahraďte knedlíky a pečivo rýží a bramborami. Nechoďte do fast foodu.

* Hýbejte se: konzultujte svůj pohybový režim, ovšem s někým, kdo vezme v potaz celý váš život, práci, zázemí, aktivity, které vás baví, a tak dále. Fitness trenér, který vám jen přinese plán, jak posilovat břicho, je špatný. Pohyb vás nesmí obtěžovat ani vám brát energii!

Otázky:

Co když nemám čas pravidelně jíst, držet dietu?
„Dneska je moderní říkat: Nemám na nic čas. Ale ona je to OSTUDA, vypovídá o tom, jak si vážíme svého času, jak ho umíme koordinovat a jak vůbec umíme žít. Navíc zaklínadlo nemám čas je zárukou pozdějších problémů,“ říká Krejčík. „Chcete-li být šťastná, buďte zdravá, protože bez toho to nejde.“

Zvládnu to sama?
Pokud k sobě budete upřímná a máte vůli pracovat, zvládnete to sama jen s občasným dohledem odborníků.

Vaše hodnota BMI je 30 a více

Začněte pomalu, ale jistě měnit svůj životní styl.
Hlavně nezačínejte výkřikem do prázdna typu: Od teď zhubnu třicet kilo! Je to nesmysl. Najděte si zkušeného odborníka, který vám bude fajn průvodcem po vašem novém životě.

Saláty jsou při dietním jídelníčku nepostradatelné
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Co dělat?

* Pohybujte se: měla byste vyhledat aktivitu, která šetří klouby a při níž nedochází k velkým otřesům – plynulý, cyklický a pomalý pohyb. Rychlost je chyba! Nejvhodnější je v tomto případě chůze.

* Buďte opatrná: s hubnutím se nevyplácí žertovat, protože můžete ohrozit své zdraví.

* Nevěřte reklamám: zapomeňte na zázračné přípravky, nefungují.

* Nehubněte dietou: nemůžete přece držet dietu celý život. Změňte svůj přístup k jídlu.

* Vyberte si průvodce: odborníka, jenž pro vás najde nejlepší cestu.

* Se změnami pomalu: protože vám k trvalému zhubnutí nepomůže pouze změna jídelníčku, ale měla byste změnit spoustu jiných věcí v životě, nechtějte hubnout rychle. Není k tomu důvod.

* Pracujte na sobě: žádná změna se nestane jen tak. Buďte aktivní, dobře naladěná a strach vyměňte za důvěru.

Autor: Olga Poucheová, Kbak