Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nehubněte, tuk vám prodlouží život!

Pár špíčků na břiše může být dobrých pro zdraví
16. května 2011 | 08:19

Trápíte se s tukovými polštářky? Možná zbytečně. Než se jich pokusíte zbavit, přečtěte si, v čem vám můžou být i užitečné. Třeba si pak raději koupíte o číslo větší kalhoty.

Tuk je něco, co nemáme rádi. Nejen, že na špíčky není zrovna příjemný pohled, ale obezita přináší i řadu zdravotních problémů, jako je cukrovka, srdeční onemocnění, a další komplikace. Aby toho nebylo málo, nyní vědci přinesli další poznatek, že obezita ve středním věku zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby o 80 %!

Odborníci ale na druhou stranu přiznávají, že mírná nadváha naopak není na závadu, dokonce je v některých případech lepší, než úplná štíhlost. Proto se nesnažte vidět tukové buňky jako jednoznačného nepřítele. Tuk totiž hraje klíčovou roli pro vaší dlouhodobou vitalitu a také napomáhá imunitnímu systému.

Tady jsou nová překvapivá odhalení o tukových polštářcích:

Tuk pomáhá bojovat s infekcí

Přesně ty tukové buňky, kterých se tak urputně chceme zbavit, jsou důležitou součástí bojového arzenálu těla. Na boj s infekcemi tělo potřebuje spousty energie, kterou čerpá právě z tukových buněk. Tyto buňky obklopují lymfatické uzliny - hlavní imunitní centrum, které jsou v podpaží, na krku a ve slabinách. V případě infekce se bůňky rozmnoží a vytvoří zduřeniny.
Produkují totiž proteiny, které způsobují zánět, a ten pak zabíjí infekci.
Takže pro své zdraví nějaký ten tuk potřebujete.

Pomáhá chránit orgány

544574:gallery:true:trueVětší množství tuku na těle nemusí za každou cenu znamenat, že se rozvine nějaké chronické onemocnění. Naopak proti němu může orgány ochránit. Až 20% lidí s nadváhou, či dokonce s obezitou nemají příznaky metabolických problému, ani vysoký cholesterol. Mají i normální hladinu cukru v krvi a normální krevní tlak. Jsou prostě zdraví jako řípa.
Jak je to možné? Záleží právě na tukových buňkách, jak velkou mají „skladovací“ kapacitu. U některých lidí je větší.

Chronická onemocnění vznikají, až když nahromaděný tuk tuto kapacitu překročí. Pokud už není k dispozici „skladovací“ prostor, příliš stoupne množství mastných kyselin v krvi. Ty jsou tak odváděny k orgánům, které nejsou k jejich skladování určené, jako jsou játra, slinivka a srdce. Nahromaděný tuk navíc může spustit imunitní systém, který způsobí zánět a jiné obranné, ale škodlivé reakce.
Pokud by se dalo zjistit, kdo má kolik úložného prostoru v tukových buňkách, dalo by se včas varovat před těmito chorobami.

Tukové polštářky prodlužují život

836920:gallery:true:trueNení pochyb o tom, že nezdravá obezita vás, může předčasně poslat do hrobu. Ovšem kypřejší tvary ve věku 40, 50 let vám naopak mohou život prodloužit. Potvrzuje to i vedoucí dietní sestra Catherine Collins z londýnské nemocnice sv. George: „Raději vidím lidi středního věku s mírnou obezitou, než podváhou. V této fázi života vám tukové polštářky zakládají na zdravou rezervu pro stáří a je pravděpodobnější, že se dožijete vyššího věku, než hubení lidé.“

Vyšší váhou si také může zlepšit hustotu kostí, které se zpevní, aby ten náklad unesly. Předchází se tak jejich řídnutí, které je časté u starších žen. Kromě toho tuk může sloužit jako dlouhodobá úložna vitamínů a minerálních látek, předchází tedy podvýživě v pozdějším věku.

BMI (Body Mass Index) je indikátorem zdravé tělesné hmotnosti. Lidé s BMI 27 už patří do kategorie nadváha, ale stále víc odborníků si uvědomuje, že právě takové BMI, či o něco málo nižší, může ve skutečnosti udržet tělo fit do pozdního věku.
Opravdu. Dokazuje to japonská studie, která zkoumala více než 600 stoletých a zjistili, že většina z nich měla ve věku 50 let mírnou nadváhu.

Tuk pomáhá shodit kila

Zní to sice paradoxně, ale je to tak. Nejlepším bojovníkem s nadbytečným tukem je cvičení, ale někteří odborníci se shodují, že právě tuk může být prostředek k hubnutí. V těle jsou totiž dva druhy tukových tkání – bílé a hnědě. Bílý tuk je odpovědný za bezdůvodné zakulacování se ve středním věku a je to právě ten tuk, kterého se nám nejhůř zbavuje z břicha a pozadí. V něm se právě ukládají přebytečné kalorie.

váha
Autor: Scom


Oproti tomu hnědá tuková tkáň při nízkých teplotách kalorie spaluje. Jen 50 gramů hnědého tuku může spálit okolo 500 kalorií denně. Nejvíc hnědé tukové tkáně mají malé děti. Donedávna se mělo za to, že s dospělostí zmizí, ale vědci nyní zjistili, že ne úplně. Ovšem stárnutím stále ubývá. To je právě jeden z důvodů, proč se s věkem snáze přibírá a hůře hubne.

Je tu ale dobrá zpráva: vědci z Univerzity Johnse Hopkinse v USA oznámili, že objevili způsob, jak znovu vytvořit hnědou tukovou tkáň. Zatím to ale testují jen na potkanech.

Než se začne aplikovat na lidech, zkuste jinou účinnou variantu: Ztlumte topení a sundejte si svetr.

Autor: bak