Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dieta 2011: Jak zahnat mlsnou...

Jak ovládnout svoje mlsné chutě? S našimi tipy úplně jednoduše!
1. února 2011 | 17:32

Držíte docela úspěšně dietu, ale občas vás přepadne chuť na něco sladkého, nebo vás trápí hlad? Neodoláte a zhřešíte. A pak přijdou výčitky. Odborník na výživu Patric Heizmann (36) radí, jak se při držení diety vyhnout těmto nebezpečným nástrahám.

Dali jste si ráno čokoládový croissant místo nízkotučného tvarohu? Nebo jste zašli na několik skleniček červeného vína místo sportování? Ne každý den musí být perfektní, chybu napravte při příštím jídle. Začněte tím, že budete dietu podle Patrika Heizmanna držet jeden den v týdnu. Když se vám to podaří pravidelně dodržovat, už nemusíte mít výčitky.

Přejídání řeší deník úspěchů

Nedostatek sebevědomí, osamělost, smutek vedou často k návalům »žravosti«. Na to pomůže deník úspěchů! Zapisujte si každý den alespoň tři věci, které jste udělali dobře. Tak se soustředíte na vaše silné stránky a to vám pomůže vytrvat.

Touha po sladkostech

Zapisujte si po dobu sedmi dnů všechno, co jste snědli. Tak vyjdou najevo vaše sklony k mlsání a vy poznáte, které části dne jsou nekritičtější.

Náhražky za mlsání

Když nemůžete mlsat, co potom? Udělejte si seznam věcí, které vám udělají stejnou radost jako čokoláda: Návštěva kina, voňavá koupel, telefonování, procházka v lese, hudba. Když na vás přijde chuť na nějakou dobrotu, zvolte jednu z těchto variant.

Zůstaňte realističtí

Nehledejte si nedosažitelné vzory, jako filmové hvězdy nebo sportovce, to je frustrující. Srovnávejte se raději s úplně normálními lidmi.

Zapněte si v hlavě kino

Představujte si každý večer, jak chcete v létě vypadat na pláži nebo na své svatbě. To udrží nezvladatelnou chuť k jídlu na uzdě.

Vyvěste si svou fotku

Mnohým pomáhá jako pobídka skvělá fotka. Nalepte si na ledničku fotku, jak jste vypadali, když jste byli štíhlí. Tak chcete opět vypadat! Nebo udělejte opak: Pověste si tam podobenku z vašeho nejtlustějšího období. To motivuje.

Odměňte se

Za každé kilo dolů nebo po každé lekci sportu byste se měli umět odměnit. Aromatickou koupelí, masáží, kosmetickou kúrou nebo návštěvou kina.

Autor: Iva Dvořáková, Andrea Fajkusová, KNbr