Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dieta 2011: Dietní mýty a pověry - 3. díl

Fotografie
24. ledna 2011 | 16:13

Diety vládnou západním světem. Buď jste sami dietu drželi, nebo ji určitě dodržuje někdo ve vaší rodině či v práci. O dietách a hubnutí se hovoří často a zejména tak se rozšiřují mýty a pověry, které se nedaří lidem vymluvit. Jaké jsou ty nejčastější a nejstarší?

31. Jedna lžička nevadí
Není pravda! Většinou si ani neuvědomujeme, kolik kalorií denně přijímáte. Jedna lžička salátového dresinku navíc přidá 75 až 100 kalorií, lžička másla navíc 102 kalorií.

32. Ochutnávání se nepočítá
Není pravda! Ochutnávání jídla během vaření jsou stejně tak přijaté kalorie jako když normálně jíme. I ochutnávání se musí započítat do kalorického příjmu.

33. Dětská strava je dietní
Není pravda! Dojídání zbytků jídla po dětech se stejně musí započítat do příjmu kalorií. Dětská jídla jsou sice ostře sledovaná co do kvality, ale kaloricky jsou vydatná!

34. Rychlé jídlo rychle zasytí

Není pravda! Když hltáte, sníte rozhodně více jídla než když sousta důkladně v ústech rozmělníte.

35. Málo jídla, málo kalorií
Není pravda! Nízkokalorický muffin může obsahovat až 400 kalorií, lepší je vajíčko, krajíc chleba a sklenici ředěného 100% džusu = cca 250 kalorií.

36. Dressing se nepočítá
Není pravda! Různé přísady do salátů a dresinky mohou obsahovat více kalorií než samotné jídlo. Salát s kalorickým dresinkem, salámem, smetanou nebo sýrem rozhodně nepatří do dietního jídelníčku.

37. K televizi jen sušené ovoce
Není pravda! Při sledování televize bychom neměli jíst vůbec. Jídlo nekontrolovatelně přechází z vašich rukou přímo do vašich úst a nevnímáte ho. Navíc sušené ovoce je doslova kalorická bomba!

38. Cereálie jsou dietní
Není pravda! Ne každé jídlo, které je zdravé, je vhodné pro snížení hmotnosti. Cereálie jsou vhodné pro sportovce a fyzicky aktivní lidi, do redukčního jídelníčku se nehodí. Lupínky a müsli totiž dodají velké množství energie na malé množství potraviny.

39. Odtučnělé jogury jsou to pravé

Není pravda! Takzvané light jogurty nejsou vhodné pro redukci váhy.  Vhodnější jsou bílé jogurty, acidofilní mléka a kefíry s nižším obsahem tuku ve výrobku, ale ne light výrobky. Aby odtučněný jogurt získal konzistenci, musí se při výrobě místo tuku používat zahušťovadla, ve kterých ve většině případů není omezen cukr. Navíc tyto produkty neobsahují probiotické látky, které pozitivně působí například na střevní mikroflóru.

40. Ovoce v jakémkoli množství
Není pravda! Při redukci váhy se doporučuje v jeho konzumaci střídmost, lepší je zelenina. Ovoce totiž obsahuje monosacharidy (stejně jako cukrovinky), které jsou nejrychlejším zdrojem energie. Rychle zvyšují hladinu krevního cukru a organismus je nemusí stačit spalovat.

41. Biopotraviny pomáhají hubnout
Není pravda! Biopotraviny nemají na redukci nadváhy vliv. Mohou být kvalitnější než běžné potraviny, ale na redukci váhy vliv nemají.

42. Rostlinné tuky nevadí
Není pravda! Jsou sice zdravější než živočišné, obsahem energie se však neliší.  Všechny tuky, ať již živočišného, nebo rostlinného původu, mají přibližně stejný obsah energie. Pokud se snažíme shodit nadbytečná kila, je potřeba omezit i nadbytečný příjem i tzv. zdravých tuků.

43. Musím zkoušet různé diety
Není pravda! Diety mají neblahý dopad na naše stravovací návyky. Mohou zvyšovat touhu po jídle až do takového extrému, že sníme, na co přijdeme. Nesprávné diety nadělají více škody než užitku!

Autor: str, Klena
Diskuse ke článku
.