Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dieta 2011: Dietní mýty a pověry - 1. díl

Fotografie
22. ledna 2011 | 13:47

Diety vládnou západním světem. Buď jste sami dietu drželi, nebo ji určitě dodržuje někdo ve vaší rodině či v práci. O dietách a hubnutí se hovoří často a zejména tak se rozšiřují mýty a pověry, které se nedaří lidem vymluvit. Jaké jsou ty nejčastější a nejstarší?

1. Dezerty jsou tabu
Není pravda! K udržení si štíhlé linie je zapotřebí změnit svoje stravovací návyky. Pokud se budete příliš držet na uzdě, je pravděpodobné, že si zdravý životní styl udržíte nanejvýš pár týdnů. Z dlouhodobého hlediska je proto lepší se občas potěšit třeba ovocným dortem. Důležité je, aby celkový denní příjem nepřekročil 1500 kalorií.

2. Káva a černý čaj hubnutí škodí!
Není pravda! Jenom bychom měli, ať již hubneme či ne, omezit tyto lehce návykové nápoje na maximálně dva šálky denně.

3. Po banánech se tloustne
Není pravda! Abychom se nasytili stejně jako kouskem pizzy, museli bychom sníst aspoň šest banánů. Naopak banán je vhodný jako dopolední svačina. Obsahuje množství vlákniny a vitaminu B6. Vyhněte se ale konzumaci banánových chipsů!

4. Ananas hubnutí pomáhá
Není pravda! Enzym bromelin, který ananas obsahuje, sice štěpí tuky, zázračným hubnoucím prostředkem však není. Je to fáma, která se v Evropě rozšířila z Ameriky. Ananas může pomoci při trávení a nadýmání. Zato byste se mu měli vyhnout, pokud trpíte gastritidou či žaludečními vředy.

5. Tmavé pečivo je zdravější
Pravda jen částečně! Pečivo, které je skutečně celozrnné nebo obsahuje více než 10 % otrub, je sice zdravější, ale pozor na tmavé pečivo, které je pouze »obarvené«. Pro jeho zhnědnutí se totiž užívá například karamel a to ho od obyčejného bílého rohlíku zdravějším rozhodně neudělá.

6. Čokoláda je zakázaná
Není pravda! Pravá čokoláda obsahuje více než 70 % kakaa. Ovšem i některé sladkosti, které obsahují především tuky a cukr a jen 20 % kakaa, mají na sobě označení »čokoláda«. Právě těch se musí člověk, který drží dietu, vyvarovat. Čokoláda slouží jako odměna, bohatě stačí jeden či dva čtverečky té pravé se 70 a více procenty kakaa.

7. Syrová zelenina je nejlepší
Pravda jen částečně! V podvědomí lidí je, že pokud zeleninu tepelně upraví, ztrácí vitaminy a většinu živin. Ovšem není to vždy pravda. Například mrkev vařením uvolní až třikrát více karotenu. Antioxidanty navíc ze zeleniny uvolníme pouze vařením. Nikdy však zeleninu nevařte déle než 5 minut.

8. Tuky jsou zakázány
Není pravda! Přebytek tuků je problém, stejně tak ale jejich nedostatek. Pokud váš denní příjem tuků klesne pod 20 % z celkového objemu stravy, bude si tělo dělat tukové zásoby a vy začnete snadněji přibírat.

10. Mnoho vody = vyšší hmotnost
Není pravda! Opak je pravdou. Čím víc vody vypijete, tím více jí také vyloučíte. Pokud nebudete dodržovat pitný režim, bude vaše tělo vodu zadržovat a tím samozřejmě stoupne i hmotnost.

11. Umělá sladidla škodí
Není pravda! O umělých doslazovadlech se tradovalo, že jsou škodlivá a povzbuzují chuť na sladké. Žádný výzkum to však doposud nedokázal. Umělá sladidla snižují kalorickou hodnotu slazených potravin a nápojů.

12. Mnoho cukrů = cukrovka
Není pravda! Cukrovku může způsobit dlouhodobá nadměrná konzumace cukru, ale také tuků. Žádný z extrémů není zdraví prospěšný, měli bychom dbát o vyvážený, pestrý jídelníček zahrnující všechny živiny v poměru 60 procent sacharidů, 25 až 30 procent tuků a 10 až 15 procent bílkovin.

13. Jednobarevnými jídly se hubne
Není pravda! Jedna z mnoha diet se řídí barvou potravin – jeden den se jí například jen červená jídla (červená zelenina, ovoce a maso), další zelená (zelenina, olivy, zelené ovoce apod.) nebo bílá (bílé maso, pórek, zelí apod.). Ovšem jedno ze základních dietologických pravidel říká, že na talíři by mělo být zastoupeno alespoň pět barev.

13. Je jedno, kdy jíme ovoce

Není pravda! V české kuchyni je všeobecně nedostatek zeleniny a ovoce, a pokud je do jídelníčku zařadíme, tak většinou při jídle nebo po něm. Správné je jíst ovoce a zeleninu před jídlem, jelikož připraví žaludek na hlavní jídlo a povzbudí všechny enzymy potřebné k trávení.

14. Přísná dieta je nejlepší
Není pravda! Při držení přísných (drastických) diet si můžete ublížit. Neúmyslně omezíte přísun vápníku a kolagenu, které jsou životně důležité pro zdraví kostí, zubů a kloubů.

15. Po bramborách se tloustne
Není pravda! Brambory jsou kvůli své špatné pověsti u mnoha dietářů na černé listině. Pravda je taková, že vše záleží na úpravě – zatímco porce vařených brambor má pouze 105 kalorií, porce hranolek obsahuje 369 kalorií. Kalorická hodnota brambor tedy záleží na tom, jak je upravíme – po bramborovém salátu s jogurtovou zálivkou nepřiberete, pokud však zvolíte majonézu, nezhubnete.

Autor: str, Klena