Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dieta 2011: 12 základních dietních omylů

Myslíte si, že když budete jíst miniaturní porce, zhubnete! Ano, to je pravda, ale budete přitom trpět hlady a navíc v moment, kdy začnete zase normálně jíst, vaše kila budou zpět a ještě pár navíc.
19. ledna 2011 | 11:31

I když držíme diety a myslíme si, že se v nich opravdu vyznáme, přesto se vždy dopouštíme některého ze zásadních prohřešků, který naši snahu o zhubnutí zmaří. Jaké jsou podle odborníků ty nejčastější?

1. Hladovka

Chceš zhubnout? Nežer! – tak vypadá první rada, kterou lidé s nadváhou dostanou od svých štíhlých přátel. Je to ovšem ta nejhorší možnost. Pokud se vám opravdu podaří hladovku držet pár dnů, kila určitě půjdou dolů. Ovšem hladovět nevydržíte věčně a potom kila stejně rychle půjdou nahoru (jojo efekt).

2. Žádný tuk

Při shazování nadváhy je třeba tuky omezit, ale ne vyloučit! Nejlepší je nahradit živočišné tuky (máslo, sádlo) rostlinnými (např. olivovým, slunečnicovým nebo řepkovým olejem). Příjem tuků by při dietě neměl klesnout pod 20 % a neměl by převýšit hodnotu 35 % denního příjmu potravin.

Víte, že...

Češi bohužel patří v obezitě mezi špičku Evropy. Už léta se udržujeme na jedné z prvních třech příček, nadváhu má každý druhý z nás.

3. Jedno jídlo denně

Zásadní chyba! Pokud dáte tělu energii pouze jednou denně, začne si ji ukládat v podobě tukových zásob. Jídlo přes den je třeba rozdělit do 4–5 menších dávek v intervalu 2,5–3 hodin.

4. Drsná dieta

Rychle shozené kilogramy při drsné dietě jsou sice hned vidět, ale jakmile se vrátíte k původnímu jídelníčku, ztracená kila jsou zase zpět i s nějakým tím »bratříčkem« (jojo efekt). Doporučuje se hubnout pomalu, a to 0,5 kg, maximálně 1 kg za týden.

Hubněte s našimi recepty

Chcete shodit nějaké to kilo, ale nevíte, jak na to? Zkuste omezit příjem kalorií. Že nevíte, jaké jsou nutriční hodnoty jídel, které doma připravujete? Začněte připravovat jídla podle našich chutných receptů. U každého z nich najdete rozpis nutričních hodnot. Zjistíte zde, nejen kolik kalorií obsahuje jedna porce, ale i kolik bílkovin, tuků, sacharidů a cholesterolu. A také tip tip, jak přijaté kalorie spálit. A navíc zde najdete i BMI kalkulačku, která vám prozradí, jak jste na tom s vaší váhou.

5. Jíst jen do 17. hodiny

Jeden z dlouho tradovaných nesmyslů. Poslední jídlo dne by člověk měl jíst asi 2 až 4 hodiny před spaním. Pokud jdete spát o půlnoci, není nejmenší důvod, proč byste měli být sedm hodin o hladu. Druhá večeře má být samozřejmě jídlo lehké a snadno stravitelné.

6. Žádné přílohy

Ve snaze zhubnout si lidé často servírují například svíčkovou bez knedlíků nebo guláš bez chleba. Lepší je kompletní jídlo, ale menší porce.

7. Light znamená hubnout

Označení »light« poukazuje na snížený obsah tuku nebo cukru v potravinách. Tuk je v nich nahrazen chemickou látkou, kterou organismus nedokáže zpracovat, a tak ji jako nebezpečný odpad odsouvá do jater, ledvin, tukových buněk i do kloubů. Nelze je jíst neomezeně, a aby plnily v redukční dietě svou roli, je třeba jimi nahradit neodlehčené potraviny.

8. DIA = dietní

Potraviny označené zkratkou DIA jsou určené pro lidi s poruchou metabolismu cukrů a ne pro redukční dietu. V takových potravinách je obyčejný cukr nahrazen chemickou sloučeninou. Zdravé tělo si s touto látku neví rady a ukládá ji do tukových buněk.

9. Zázračné přípravky

Na trhu se sice objevuje široká škála přípravků (prášky, čaje, kapky aj.), které slibují trvalé hubnutí bez práce, ale to všechno je nesmysl. Případné potravinové doplňky či čaje mohou sloužit pouze jako podpůrný prostředek, váhu však nesnižují.

10. Vegetariánství je nejlepší

Mnoho lidí sází na vegetariánství v domnění, že jde o zaručenou cestu, jak zhubnout. I při této formě stravy je však třeba hlídat si porce a kalorie. Ovoce má totiž velký obsah cukrů. Zelenina je na tom o něco lépe, ale nemá cenu snažit se stravovat se pouze zeleninou. Vysoké množství zeleniny (např. papriky) snižuje srážlivost krve, dráždí žaludeční sliznici a zpomaluje hojení ran.

11. Stačí sportovat

Jakýkoli pohyb je dobrý, ale pro hubnoucí efekt se musí cvičit delší dobu, protože tuky se začínají odbourávat nejdříve po 30 minutách. Obvykle se uvádí, že sportovní tempo, při kterém se spalují tuky, je takové, při kterém jste schopni ještě mluvit. Pro odbourávání tuků je vhodné alespoň 2x v týdnu 1 hodina vytrvalostního tréninku.

12. Mini porce

Základem úspěšného hubnutí není snížení porcí jídla na minimum. Je důležité se spíše zaměřit na udržování stálé hladiny cukru v krvi. Pokud hladina cukru v naší krvi klesne, pociťujeme to jako hlad.
Důležitým faktorem je totiž glykemický index potravin. Zatímco určitá jídla vás zasytí nadlouho, a udrží tedy hladinu vašeho krevního cukru vysoko, je spousta těch, kterými si jen »zaplácnete« žaludek a je jedno, že je budete jíst v častých intervalech.

Autor: red, Klena