Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dieta 2011: Hlídejte si glykemický index, zhubnete

Zařaďte do svého jídelníčku hodně masa a zeleniny. přílohy si dopřejte jen občas. Uvidíte, že za pár dnů budete mít lepší náladu.
18. ledna 2011 | 10:47

TEST: Jste citlivý na hladinu krevního cukru? Možná právě to je důvod, proč se vám nedaří zhubnout! Glykemický index (GI) potravin způsobil před pár lety revoluci v přístupi k dietnímu stravování. Pokud chcete úspěšně shazovat kilogramy, měli byste si hlídat nejen přísun kilojoulů, ale i hodnotu GI.

Co je to glykemický index

Glykemický index (GI) je ukazatelem toho, jak rychle dokáže daná potravina zvýšit hladinu krevního cukru (glykemie) – ta totiž nejvíc ovlivňuje pocit hladu – čím rychleji stoupne hladina cukru, tím více se vyplaví inzulinu. A to není pro hubnutí ideuální. Lze říci, že pokud budou 2 lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, je už dnes dokázáno, že zhubne více ten, který bude jíst potraviny s převážně nižším glykemickým indexem.

Jídlo jako semafor

Tabulky se bohužel z mnoha různých zdrojů liší, proto se ujalo označení podle barev semaforu. Největší část jídelníčku by měli tvořit potraviny s hodnotou 0-30 označované zelenou barvou, potraviny s GI do 70 už je třeba konzumovat s rozvahou – mají barvu oranžovou a červeným potrvinám s indexem nad 70 by se měli lidé při snižování váhy zcela vyhnout.

Potravinová pyramida
Autor: www.vyzivadeti.cz

TEST

Jste citlivý na hladinu cukru?

Jednoduchý test odhalí, jestli jste citliví na hladinu cukru v krvi. Pokud máte 4 hodiny po jídle bohatém na sacharidy více než ¼ uvedených příznaků, měli byste si vybírat potraviny s nižším GI.

PŘÍZNAKY:

* nerozhodnost
* zvýšená potivost
* ospalost
* závrati
* hádavost
* vnitřní chvění
* neschopnost souvisle hovořit
* hlasité kručení v břiše
* neschopnost usnout
* netrpělivost
* bušení srdce
* pocit nejistoty sama sebou
* bolest hlavy
* apatie
* vlhké ruce
* zhoršená výslovnost
* třes rukou
* neochota řešit problémy
* malátnost
* podrážděnost
* zívání
* přeříkávání se
* zimomřivost
* návaly krve do hlavy
* probuzení ze spánku
* vznětlivost
* nesoustředěnost
* vtíravá potřeba něco pojíst
* pocity horka v obličeji
* svírání žaludku a útrob
* nevolnost od žaludku
* váhavost
* svírání na hrudi
* pocit podlamování nohou

VYHODNOCENÍ TESTU:

0 - 5 příznaků: Vše je v normě, zvýšenou citlivost na hladinu cukru v krvi nemáte.

6 - 15 příznaků: Začněte přemýšlet o jídle i z hlediska glykemického indexu, hrozí vám přecitlivělost na hladinu cukru!

Více než 15 příznaků: Jste přecitlivělí na hladinu cukru v krvi, rozhodně volte jídla s nízkým GI! Uvidíte, že se pak budete cítit podstatně lépe.

Hubněte s našimi recepty

Chcete shodit nějaké to kilo, ale nevíte, jak na to? Zkuste omezit příjem kalorií. Že nevíte, jaké jsou nutriční hodnoty jídel, které doma připravujete? Začněte připravovat jídla podle našich chutných receptů. U každého z nich najdete rozpis nutričních hodnot. Zjistíte zde, nejen kolik kalorií obsahuje jedna porce, ale i kolik bílkovin, tuků, sacharidů a cholesterolu. A také tip tip, jak přijaté kalorie spálit. A navíc zde najdete i BMI kalkulačku, která vám prozradí, jak jste na tom s vaší váhou.
Autor: Blesk magazín, Klena