Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dieta 2011: 10 tipů, jak nejlépe hubnout v zimě

Díky které zimní radovánce nejlépe zhubnete? Nechte si poradit od Blesk.cz a jeho dietního speciálu.
17. ledna 2011 | 07:11

K hubnutí prostě cvičení patří. O tom není pochyb. „Sport a pohyb vám však přináší nejen dobrou tělesnou kondici, ale má i pozitivní vliv na srdce a krevní oběh,“ tvrdí profesor Ingo Froböse z Vysoké školy sportu v Kolíně nad Rýnem.

Podle něj je nejlepší se řídit tzv. faktorem fitness 90 procent. To znamená, že ideální je, pokud člověk dosáhne 90 % optimálního tréninkového zatížení. Tak také při sportu hodně redukuje váhu.

Chcete vědět, jaké zimní radovánky vám účinně pomohou k hubnutí? Některé víc, jiné skoro vůbec. Ale třeba lyžování je úplně ideální.

1. Zimní procházka

Spotřeba kJ/hodina: 1000
Faktor fitness: 40 %
Nebezpečí zranění při tomto sportu: 10 %

Pohyb na čerstvém vzduchu aktivuje hormony štěstí a dělá dobře imunitnímu systému. Chůze je ideální pro lidi s kloubními potížemi a pro seniory.

2. Sjezdové lyžování

Spotřeba kJ/hodina: 1675
Faktor fitness: 60 %
Nebezpečí zranění: 80 %

Zatěžuje klouby, proto se nedoporučuje lidem, kteří mají problém s koleny a kyčlemi. Hrozí vysoké riziko pádu, proto byste měli vždy používat helmu!

3. Klasický běh na lyžích

Spotřeba kJ/hodina: 3000
Faktor fitness: 90 %
Nebezpečí zranění: 10 %

Při běhu pracují najednou různé skupiny svalů a to způsobuje spalování velkého množství energie. Díky rovnoměrnému pohybu je běh vhodný i pro osoby s lehkými kloubními problémy.

4. Běh na lyžích – bruslení

Spotřeba kJ/hodina: 3350
Faktor fitness: 100 %
Nebezpečí zranění: 20 %

Ideální sport pro ambiciózní sportovce. Ve vysokém tempu pracuje srdce a krevní oběh na plné obrátky. Předpokladem k tomuto sportu je dobrá fyzička a zdravé klouby.

5. Sáňkování

Spotřeba kJ/hodina: 335
Faktor fitness: 10 %
Nebezpečí zranění: 90 %

Tady jde hlavně o zábavu, kalorický efekt a vliv na kondičku jsou minimální, protože při sáňkování člověk pasivně sedí. Zranění však nejsou žádná vzácnost.

Hubněte s našimi recepty

Chcete shodit nějaké to kilo, ale nevíte, jak na to? Zkuste omezit příjem kalorií. Že nevíte, jaké jsou nutriční hodnoty jídel, které doma připravujete? Začněte připravovat jídla podle našich chutných receptů. U každého z nich najdete rozpis nutričních hodnot. Zjistíte zde, nejen kolik kalorií obsahuje jedna porce, ale i kolik bílkovin, tuků, sacharidů a cholesterolu. A také tip tip, jak přijaté kalorie spálit. A navíc zde najdete i BMI kalkulačku, která vám prozradí, jak jste na tom s vaší váhou.

6. Procházka na sněžnicích

Spotřeba kJ/hodina: 1675
Faktor fitness: 70 %
Nebezpečí zranění: 15 %

Tento pohyb na sněžnicích podporuje rovnoměrně srdce a krevní oběh. Je to výborný sport pro nejisté a starší lidi.

7. Bruslení

Spotřeba kJ/hodina: 1675
Faktor fitness: 60 %
Nebezpečí zranění: 60 %

Při bruslení se skvěle trénuje rovnováha. Kvůli vysokému riziku pádu pilujte trpělivě techniku a používejte chrániče na kolena.

8. Jízda na snowbiku

Spotřeba kJ/hodina: 670
Faktor fitness: 10 %
Nebezpečí zranění: 50 %

Sportovec musí být minimálně 1,4 m vysoký, starší deseti let a musí být zdravý. Není to vhodný sport pro ty, kteří mají problémy s plotýnkami. Spaluje se relativně málo kilojoulů.

9. Jízda na snowboardu

Spotřeba kJ/hodina: 1675
Faktor fitness: 40 %
Nebezpečí zranění: 70 %

Na snowboardu zapojíte všechny svaly a naučíte se dobře držet rovnováhu. Riziko zranění je ale vysoké. Natočené držení těla není dobré, pokud máte problémy s koleny a kyčlemi.

10. Snowtubing (jízda po sněhu na gumových člunech)

Spotřeba kJ/hodina: 167
Faktor fitness: 5 %
Nebezpečí zranění: 90 %

Tady jde spíš jen o zábavu, ale s velkým rizikem zranění. Protože gumovému člunu chybí brzda, zkoušejte to jen na speciálních sjezdovkách určených pro tento sport.

Autor: Iva Dvořáková, Andrea Fajkusová