Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

10 triků, jak zaručeně zkrotit chuť k jídlu

Také dieta mají svá pravidla. Vyvarujte se největších dietních omylů a hubněte zdravě a efektivně.
4. srpna 2012 | 20:15

Není nutné držet přísnou dietu pokud chcete jen udržet váhu, nekolísat, nezažít jo-jo efekt. Stačí pouze dodržovat pár jednoduchých rad...

1. Jezte pravidelně, každé dvě až tři hodiny. To je základ. Jedině tehdy nebude tělo trpět náhlými návaly hladu. Srazíte i kolísání chuti během dne.

2.
Jídlo servírujte na malé talíře. Jde o psychický trik. Ale funguje! Mozek si bude myslet, že dostal pořádnou porci a bude spokojený. Naopak velký talíř vyvolá touhu přidat si.


3. Velmi účinný trik je jíst pomalu. Každé sousto pečlivě žvýkejte a vychutnávejte. V žádném případě nehltejte. Jedině tak bude mít organismus pocit plnosti a ne přejedení.

4. Nezapomínejte na dostatek bílkovin. Jedině ty totiž dokážou mozku signalizovat pocit sytosti.

5. Špatnou volbou jsou sacharidy před spaním. To je totiž kritická doba pro ukládání tuků. Na noc vypijte sklenici vody s citronovou šťávou. Podporuje zažívání. Tělo přes noc rychleji spálí tuky. I ve spánku bude hubnout.

6.
Vyhněte se alkoholu! Každý, kdo touží opravdu účinně shodit kilogramy, by se měl pivu, vínu i trvrdému alkoholu vyhnout. Zvyšuje chuť na kalorické bomby. Hamburger, hranolky... Navíc alkohol sám o sobě je kalorický.


7. Sejde z očí sejde z mysli. Není dobré mít doma příliš sušenek, popcornu, chipsů, sladkých nápojů. Lepší je lednici zásobit čerstvým ovocem a zeleninou.

8. Často pijte čistou chlazenou vodu. Tělo spálí víc energie, když si tekutinu ohřívá na tělesnou teplotu. Navíc zaplníte žaludek a nebudete tak mít pocit hladu.

9. Chuť na sladké či slané maličkosti lze lehce zahnat mentolovou žvýkačkou. Nebo pomáhá vyčistit si zuby. To prospěje nadvakrát.

10.
Jídlo, které si dáte jako hlavní chod, by mělo stimulovat všechny vaše smysly a plně uspokojit.