Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zhubnout můžete i s hamburgrem!

Američtí vědci tvrdí, že jídlo z fastfoodu je stejně návykové jako heroin nebo tabák.
15. dubna 2010 | 16:05

Chcete zhubnout a proto se fast foodům obloukem vyhýbáte? Nemusíte! Stačí, když se vždycky před objednáním podíváte, kolik kalorií se vlastně chystáte spořádat.

McDonald’s, Burger King, KFC a další fast foody totiž kromě jídel, která kaloriemi doslova přetékají, mají i jídla nízkokalorická.A tak je možné s pokrmy z rychlého občerstvení dokonce zhubnout. Blesk počítal, kolika kaloriím se správným výběrem vyhnete.

541325:full:true:true

Na co se zaměřit při objednávce

Kalorické údaje jídel z fast foodů ukazují, že při správném výběru rychlé jídlo vaší figuře neublíží. Jen si musíte umět vybrat a dát si pozor na některé zakuklené fígle prodejců:

* Nenechte se zmást! Zdánlivě nízkokalorické kuřecí maso zabalené v placce (Fresh Wrap) má 650 kalorií. To je o 140 kalorií víc než Big Mac.

* Věnujte pozornost tomu, jak je jídlo připravené. Kuřecí maso je sice ideální složkou zdravé výživy, ale ne v případě, že je smažené!

* Uvažujte! Hamburger jako takový není kalorickou bombou. Tou jsou především přílohy, pití a dezerty (hranolky, cola a zmrzlina). S těmi do sebe dostanete až 400 kalorií navíc. Blesk doporučuje dát si raději vodu a salát!

* Najděte si nízkokalorickou variantu! Ano, i takové existují. Např. Burger King Delight line (kuřecí kousky se salátem), který obsahuje méně než 5 % tuku.

* Ptejte se po kaloriích! Ptejte se přímo personálu v restauraci, kolik kalorií má vaše jídlo. U některých řetězců (Starbucks, Ikea Restaurace) se kalorickou hodnotu vůbec nedozvíte

* Schválně jezte pomalu! Podle průzkumu stráví host ve fast foodu v průměru jen 14 minut. Ale až 20 minut po jídle dostane váš mozek signál, že je plný. Takže nespěchejte, nehltejte a klidně se v provozovně rychlého občerstvení zdržte!

Kolik kalorií můžete denně sníst?

Optimální energetický příjem je u každého člověka jiný. Množství jídla záleží nejen na hmotnosti, na pohlaví, ale i na vašem metabolismu, tělesné aktivitě při práci i ve volném čase. Rozmezí energetického denního příjmu činí zhruba od 2024 kcal/8500 kJ (ženy středního věku se sedavým zaměstnáním) do 2857 kcal/12 000 kJ (fyzicky pracující mladí muži).

Pokud chcete zhubnout, váš denní příjem při redukční dietě by se měl pohybovat mezi 1200 kcal/5000 kJ–1430 kcal/6000 kJ denně. (1 kcal = 4,2 kJ).

Autor: vyr, ida, růž, jip, tav