Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Hubněte příjemně: Kalorie se spalují i při nákupech!

I na nákupech můžete zhubout.
2. března 2010 | 18:00

I jedna hodina v shopping centru představuje jistou fyzickou aktivitu. Navíc chození butiku od butiku trvá většinou déle – zvláště v tomto čase, kdy porovnáváte nabídku trendů stávající jarní sezóny.

Nejde jen o parádu. Jedná se i o obstarání proviantu do ledničky, který se musí domů odtáhnout. Také je tu stres. Zejména v případě oné parády doprovázené likvidací peněženky. I on stojí energii - pokud si jej neléčíte dortíčkem.

Každopádně hodinou nakupování se prý spálí asi 250 kJ – což čítá energii, kterou tělu dodáte jediným ledovým kaštanem! Jistě, tahle realita navozuje depku, ale fakta jsou neúprosná. Najděte si tedy i jiné pohybové aktivity. Pokud možno zábavné.

Ještě k nakupování – zkuste je absolvovat na podpatcích. Díky nim se více zapojí lýtkové a hýžďové svaly. Jinou možností je posilování hýžďových svalů nebo zatínání břišního svalstva, když rozjímáte u štendru nad modýlky nebo stojíte ve frontě. Dobrý návod (nejen) pro Barbie.

Tanec, posilování, plavání...
Pouhým nakupováním nadbytečná kila neshodíte. Ale nabízí se i jiný a účinnější pohyb. Například ještě příjemnější sex. Nebo tanec. Ale tohle doporučení už zavání live stylem sportovně neaktivních krasavic. Kavárenských povalečů, rozevlátých bohémů, jež sportovce berou jako jiný živočišný druh.

Redaktorský tým tištěného magazínu Blesk pro ženy si dal práci přepočítat kolik energie musíte vynaložit na spálení kalorií, které tělu dodáte jistým pokrmem. Tato matematika mě upřímně děsí. A pochybuji, že si někdo bude lívanec převádět na nutný pohyb, jenž tenhle sladký hřích zahladí.

Kalorickou hodnotu sklenky vinného, počasím provokovaného svařáku zlikviduje čtyřicet minut plavání…  Je dobré tyto údaje rámcově vnímat. A buď být méně poživačným, nebo se více hýbat. Jednoduché počty, vážené.

10 minut posilování břišního svalstva
= 1 lívanec = 420 kJ
Stačí jen chvilka, zapomeňte na výmluvy. Stihnete to i ráno před odchodem do práce. Rychle spálíte kalorie, odměnou vám bude ploché břicho.

Alespoň 30 sklapovaček: lehněte si na záda, pokrčte kolena, ruce sepněte za hlavou a trup zdvihejte směrem ke kolenům. Jen po dolní úhly lopatek! Při pohybu směrem nahoru zhluboka vydechujte, netahejte pohyb hlavou!. Opakujte v pěti sériích s půlminutovými pauzami.

1 hodina jízdy na kole

= 100 g čokolády (70% kakaa) = 1800 kJ
Časový úsek možná odpovídá době, kterou vám zabere cesta z práce a do práce. Přibližně stejně dlouho může trvat vaše víkendová vyjížďka. Když se budete poctivě opírat do pedálů, zabráníte usazování tukových polštářků a zpevníte si zadek.

16 km / hod je optimální rychlost, abyste se zahřála. Když trochu zrychlíte, pojedete zhruba rychlostí 20 km/ hod. A navrch si přidejte 5 minut šlapání ve stoje, abyste rozhýbala i horní polovinu těla. Nevyhýbejte se stoupání do kopce -  posílíte stehenní svalstvo.

15 minut skákání přes švihadlo

= 2 pralinky Fererro Rocher = 750 kJ
Skákání přes švihadlo je při spalování kalorií velmi efektivní. Mějte při něm sportovní obuv a podprsenku. Investujte do kvalitního švihadla. Nejlépe z kůže nebo „bužírky“.

Skákejte snožmo nebo střídejte levou a pravou. Nohy zdvíhejte jen minimálně a snažte se dopadat na špičky. Začněte pozvolna a soustřeďte se na pravidelný rytmus. Pak střídejte minutové série v různých rytmech : piano, allegro - skákejte na jedné noze nebo se zkříženýma rukama (tzv. vajíčko).

40 minut plavání prsa
= 1 sladký svařák = 1000 kJ
Ideální proti usazování tukových buněk. Dobře zabírá i proti zadržování vody v těle a spolehlivě podporuje tvorbu serotoninu, při jehož nedostatku máme tendenci cpát se sladkostmi.

Plavte svým tempem, ale nezastavujte se po každé, když uplavete jednu délku bazénu. Můžete si pořídit miniploutve a 20 minut plavte s nimi. Tím, že budete čelit odporu vody, posilujete muskulaturu.

1 hodina chůze

= 1 malá palačinka posypaná cukrem = 850 kJ
Odborníci na zdravý životní styl doporučují jednu hodinu chůze denně. 5 km/hod je tempo přijatelné pro každou z nás. Pokud máte dobrou kondici, můžete dát přednost rychlé chůzi (6–8 km/hod). Při chůzi se nevyhýbejte nerovnostem ani schodištím.

30 minut disko tance

= 6 koleček salámu = 850 kJ
Rozhýbejte celé tělo. Nejprve nohy a pak i horní část těla - dopředu, dozadu, do stran. Zapojte ramena a horní končetiny. Čím svižnější rytmus, tím výraznější spalování.