Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

DIETA 2010: Hladovkou nezhubnete!

Ilustrační foto
6. ledna 2010 | 05:10

Dejte vale paštice a bůčku, jezte syrovou zeleninu a libové maso! Správné složení jídelníčku je jedna z nejdůležitějších věcí při hubnutí. Je potřeba příjem potravy zredukovat, ale nehladovět.

Dlouhodobý půst vám shodit kila nepomůže. Jen tím dosáhnete toho, že tělo začne panikařit a své tukové zásoby chránit a schovávat si je na horší časy. A výsledek? Nehubnete.

Vhodná skladba jídelníčku napomůže stoprocentně redukci vaší hmotnosti. Stačí jen vědět, jak na to. Abyste netápali, co je vhodné a co ne, vytvořil pro vás Blesk s nutriční terapeutkou Věrou Královou tabulku vhodných a méně vhodných potravin.

Jak upravit stravu?

Základní princip spočívá v omezení příjmu energie, hlavně cukru a tuků (zejména živočišného původu). Strava by přitom měla být co možná nejpestřejší, pravidelná a rozdělená do většího počtu menších dávek. Ideální je 4–5 porcí denně. Intervaly mezi jídly by měly být 2,5–3 hodiny. Nikdy ne delší než 4 hodiny!

Počet kalorií je individuální

Při sestavování »hubnoucího « jídelníčku je třeba zohlednit věk, pohlaví a fyzickou aktivitu. „Abyste zhubli, měli byste přijmout asi o 2500 kJ/denně méně než dřív,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová. „Energetická hodnota by nikdy neměla klesnout pod 5000 kJ za den.“ Přísnější diety byste měli držet jen pod přísným dohledem odborníků.

Vhodné potraviny Méně vhodné potraviny
Ovoce všechny druhy syrového ovoce, neslazené kompotované ovoce kompoty a pyré a džemy slazené cukrem nebo energetickým sladidlem
Zelenina všechny druhy syrové zeleniny a neslazeně nakládané zeleniny všechny druhy ve slazeném nálevu
Mléko mléčné výrobky nízkotučné nebo polotučtné mléko, jogurty, sýry, tvarohy, dezerty a zakysané mléčné výrobky tučné mléko, tvarohy, sýry, jogurty, smetana, šlehačka, smetanové výrobky
Přílohy brambory, rýže (lépe natural), celozrnný chléb, celozrnné těstoviny knedlíky, těstoviny, bílý chléb a pečivo
Tuky margaríny se sníženým obsahem tuku, rostlinné oleje máslo, sádlo, škvarky
Vejce pouze do pokrmů a pomazánek vejce jako samostatný pokrm
Maso masné výrobky drůbež, ryby, libové hovězí, vepřové a telecí, ryby tučné maso, vnitřnosti, paštiky, konzervy

Dobrá rada: Jednou týdně můžete zařadit tzv. odlehčovací den. Konzumujte pouze ovoce a zeleninu v množství zhruba 1,5kg za den. Nezapomínejte přitom na dodržování pitného režimu.

Více o jídelníčku, energetických hodnotách potravin a jiná doporučení týkající se zdravého stylu se dozvíte na www.flora.cz nebo na tel.: 800 175 324

Autor: Iva Dvořáková