Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Příroda versus chemie: Zeleninu, nebo pikslu vitaminů?

2. ledna 2010 | 09:30

O tom, jaký efekt má užívání vitaminů a jiných doplňků stravy, se stále vedou vyostřené diskuse. Nicméně v jednom se odborníci shodují: „Není vitamin jako vitamín a neexistuje žádná přesná hranice mezi syntetikou a přírodou. Ale čtěte důkladně etikety!

Už jste asi slyšeli o nebezpečných volných radikálech, které způsobují např. rakovinu. Některé látky nás před nimi naštěstí dokážou chránit. Říká se jim antioxidanty. Řadí se mezi ně vitamin A, C, E a další důležité rostlinné látky (tzv. fytonutrienty). Spolu s vitaminy je máme možnost přijímat v čerstvém ovoci a zelenině. Pět mandarinek k svačině vás sice nadopuje vitaminem C, ale rozhodně nepokryje celou škálu ostatních antioxidantů. V ochraně před volnými radikály nehraje klíčovou roli kvantita, ale kvalita! Přesto mají někteří lidé ze zdravé výživy noční můry. Možná proto, že byli od dětství nucení do určitého druhu jídelníčku nebo na kvalitní výběr potravin nemají tolik času. Pokud mezi ně patříte i vy, nemusíte se ale cítit provinile. Máte možnost tyto látky přijímat ve formě tablet jako potravinové doplňky. Ovoce a zeleninu byste ale úplně vynechávat neměli, především kvůli vláknině.

Autor: PROFIMEDIA.CZ

Škodlivé volné radikály
- Jsou to molekuly kyslíku v našem těle, které byly poškozené slunečním zářením, kouřem, stresem i každodenním stravováním.

- Doslova jim „vypadl“ jeden elektron, a proto molekuly kyslíku „kradou“ elektrony jiným molekulám, a tím vytvářejí další volné radikály.

- Tato řetězová reakce poškozuje nejen buněčné membrány, ale dokonce i naši DNA.

- Způsobují civilizační onemocnění včetně rakoviny.

Antioxydanty: Strážci našich molekul

- Proti působení volných radikálů se můžeme bránit dlouhodobým užíváním antioxidantů.

- Mají vždy o jeden elektron navíc, a proto mohou stabilizovat volné molekuly kyslíku.

- Mezi antioxidanty se řadí několik známých vitaminů – vitamin A, C a E, ale také další důležité látky obsažené v rostlinách (fytonutrienty). Odborníci se domnívají, že tyto látky zřejmě zesilují účinek vitaminů jakožto antioxidantů.

- Hladina jednotlivých složek v ovoci a zelenině se liší podle druhu rostliny, ale také podmínek, za jakých byly rostliny pěstovány a skladovány.

- Dokonce v různých odrůdách jablek bychom našli až desetinásobný rozdíl v obsahu vitaminu C. Záleží i na době uplynulé od sklizně, vitaminy rozpustné ve vodě se totiž ztrácejí poměrně rychle.

Autor: Famous

Kolik látek zůstává v těle?
Asi by vás jako spotřebitele mělo zajímat, kolik látky z tablety se skutečně dostane do vašeho organismu. Jenže miligramy uváděné na etiketách neříkají, jestli se „zabydlí“ v těle nebo skončí v kanalizaci. Přírodní preparáty velmi často obsahují rostlinnou celulózu, která brání vstřebání potřebného doplňku. Pokud se ale jedná o výtažek (extrakt) z rostliny nebo dokonce koncentrát určité látky, máte větší šanci, že bude prospěšný. „Záleží tedy nejen na zdroji, ale i na zpracování. Trend je takový, že se stále více budou využívat látky z přírodních zdrojů,“ předpokládá pan Mgr. Martin Jelínek, poradce pro výživu a doplňky stravy. Naše populace je navíc převitaminovaná, protože stále častěji se potraviny obohacují o nějaké vitaminy. Vysoké dávky samotných vitaminů mohou být v některých případech spíše ke škodě než k užitku,“ dodává.

Pět věcí, které už nepřehlížejte

1. Jedná se o přírodní, nebo umělý zdroj?
Nejlepší produkty pocházejí z ovoce a zeleniny, které se pěstují na certifikovaných organických farmách. Vyvarujte se termínu „na přírodní bázi“. Je nejen příliš obecný, ale současné legislativní normy tuto formu terminologie už ani nepovolují.

2. Kupujete prášek, extrakt, nebo koncentrát?
- Vezměte si brýle, tyto informace většinou bývají zapsány v „bleší podobě“!
- Pouhým usušením rostliny vzniká prášek, jehož biologická dostupnost je díky obsažené celulóze velmi nízká a výsledek jen málokdy efektivní.
- Naproti tomu extrakt (výtažek rostliny) je mnohem přínosnější.
- Pokud chcete udělat maximum pro své zdraví, pořiďte si koncentrát (koncentrovaný = zahuštěný extrakt).

Autor: scom

3. „Biologická dostupnost“ aneb Kolik vám zůstane v těle?
- Biologickou dostupnost nelze vyčíslit, může ji totiž ovlivnit věk, pohlaví, aktivita enzymů, absorpční schopnosti střevní sliznice nebo současně probíhající onemocnění.
- Jestliže přesto najdete na etiketě konkrétní hodnotu biologické dostupnosti, výrobce si jej s největší pravděpodobnosti vymyslel.

4. Nenechte se příliš ovlivňovat reklamou
- S důvěrou buďte opatrní! Vše, co se píše v úvodu etikety o účinku jednotlivých látek na váš organismus, berte s rezervou.
- Je sice pěkné, co všechno vitamin umí, ale nikdy nevíte, kolik se ho z tablety dostane do vašeho krevního oběhu.

5. Kolik stojí?
- Cenově výhodné nabídky neznamenají ještě výhody pro váš organismus.
- Cena vám naopak napoví, jakou má produkt skutečnou hodnotu.
- Jestliže kupujete koncentrát z ovoce, bude určitě mnohem dražší než prášek.

Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Tělo nic nepozná!
Na tom, jestli vitamin pochází z přírody nebo z továrny prý prakticky nezáleží. Jeho chemický vzoreček vypadá totiž v obou případech stejně. Velký rozdíl je ale v rostlinných látkách! Ty totiž v kombinaci s vitaminy posilují imunitní systém a brání nás před vznikem rakoviny nebo cukrovky! A to už se vyplatí. Z přírody je získáte z rajčat, špenátu, brusinek a zeleného čaje.

Honba za zdravím: Exkurze po lékárnách nás zklamala!
Jen těžko totiž najdete na trhu produkt, který by obsahoval „vše v 1“, až na pár výjimek. Jen některé koncentráty opravdu pocházejí z ovoce, zeleniny a rostlin. Obyčejné „multivitaminy“ sice obsahují základní spektrum vitaminů a minerálů, ale chybí jim rostlinné látky (fytonutrienty), protože nepocházejí z přírodních zdrojů. „Všechno je to chemie,“ říká Blesku zdraví lékárnice, která si nepřála být jmenovaná. Pokud si chcete v lékárně pořídit vitaminy i s rostlinnými látkami, nezbývá než si odnést plno krabiček s jednotlivými výtažky,“ dodala.

Autor: Martina Purmlová