Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Malé triky proti velkému hladu

Jarní očistná kúra
15. června 2009 | 14:51

Chcete zhubnout a vysněnou postavu si udržet? Vsaďte na osvědčené pomocníky při hubnutí a nenechte se zmást falešnými signály těla. A pamatujte na následující rady.

Pijte, co hrdlo ráčí
Vodu, čaj, bylinkové odvary, ale samozřejmě bez cukru. Voda zaplní žaludek a utiší alespoň na chvíli pocit hladu. Pokud jde o kávu, nezříkejte se jí úplně, protože podporuje spalování tuků.

Nespěchejte
V klidu rozžvýkejte každé sousto a mezi sousty odkládejte vidličku na talíř. Když budete jíst pomalu, spíše tak rozpoznáte okamžik, kdy už máte dost… zpravidla totiž trvá asi 20 minut, než mozek zaznamená pocit nasycení!

Po práci si dejte pauzu
Vracíte se domů hladová? Není radno připravovat večeři s pocitem vlčího hladu. Riskujte, že se neovládnete a sníte první, co vám přijde pod ruku. Proto je lepší předcházet pokušení a dříve, než se pustíte do vaření, dejte si třeba několik krabích tyčinek nebo pár koleček čerstvé zeleniny například v kombinaci s bílým jogurtem ochuceným bylinkami. Rychlou a spolehlivou pomocí je i cereální tyčinka s ovocem.

Připravte si skvělou omeletu
Máte hlad a omleta připravená ze dvou vajec vám nestačí? Bez výčitek ji nastavte vaječným bílkem (je to pouhých 16 kalorií navíc a nic než bílkoviny). Vejce můžete nastavit i trochou mléka (na jedno vejce počítejte jednu polévkovou lžíci). Omeletu podávejte vždy s bohatou oblohou z čerstvé zeleniny, abyste organismus zásobila vitaminy a vlákninou.

Dopřejte si minimasáž
Ve stavu uvolnění a pohody méně pociťujeme hlad. Pro uvolnění pomůže jemná několikaminutová masáž v místě mezi hrudníkem a žaludkem. Provádí se v pozici vsedě s rameny staženými dozadu. Výsledek zaručený!

Než vyrazíte do restaurace
Na stole může číhat zrada v podobě misky s burskými oříšky, mandlemi či s chlebem s porcí bylinkového másla, kterému se odolává snad úplně nejhůř. Proto doma raději snězte vejce uvařené natvrdo, plátek drůbeží šunky nebo bílý jogurt. Čekání na jídlo si kraťte například popíjením rajčatové šťávy.

Sláva cereáliím
Dávejte přednost potravinám s nízkým glykemickým indexem a bohatým na vlákninu (nezapomeňte, že existují i celozrnné těstoviny). Čím nižší mají potraviny glykemický index, tím nás zasytí na delší dobu. Snižují hladinu cukru v krvi a zabraňují ukládání tuků. Byl by hřích nezařazovat je do jídelníčku.

Jak poznat skutečný hlad?
Stres nebo jen pouhý pocit dlouhé chvíle v kombinaci se slabou vůli mají někdy na svědomí, že jen těžko bojujeme s touhou uždibovat. Než strčíte do úst první sousto, které vám přijde pod ruku, zkuste vydržet pět minut, což je dostatečně dlouhý interval, abyste si uvědomila, zda máte skutečně hlad. Vypijte sklenici vody nebo šálek čaje, zhluboka dýchejte… a uvidíte!

Sport je prima
Pravidelným sportováním se stabilizují hormony hladu. Navíc se při fyzické zátěži uvolňují endorfiny, známé jako hormony štěstí. Po 45 minutách cvičení byste během dvou následujících hodin neměla mít pocit hladu.

Věřte mořským řasám
Jsou ideální do polévek nebo aspiků. Japonskou řasu známou jako agar agar seženete v obchodech bio, nemá žádné kalorie a přitom nasytí. Stačí přidat trochu do pokrmu a nechat rozpustit.

Autor: připravila: lap, lena