Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hubněte s chlebem a nebudete hladovět

Zkuste někdy sáhnout i po zdravějších druzích.
27. března 2009 | 13:54

Pokud se chcete stravovat zdravě a přitom shodit nějaká kila, upřednostněte chléb a pečivo s vyšším obsahem celozrnné mouky, v nichž je více vlákniny. Na klasický chléb zapomeňte!

Kvalitní chléb obsahuje důležité vitamíny, zejména skupiny B, minerální látky a vlákninu. Navíc je bohatý na bílkoviny a složené cukry, které dokáží nadlouho potlačit hlad. Nejhodnotnější je celozrnný chléb, který obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek.

Autor: Archív

CO JE DŮLEŽITÉ

Při nákupu chleba a pečiva je důležitým kritériem rychlost, s jakou se z nich sacharidy vstřebávají do těla. Hovoří o tom tzv. glykemický index. Zásada je kupovat ty druhy, které ho mají nejnižší. V praxi to znamená, že je třeba sáhnout po výrobcích s vysokým obsahem vlákniny (graham, kornšpic). Čím více vlákniny, tím nižší glykemický index, delší nasycení a nižší příjem kalorií.

CHUTNÁ I BEZ MÁSLA

Tukům je třeba se vyhnout, proto vynechejte máslo i "light" margariny. Pečivo raději kombinujte se zeleninou. Aby nebyl chléb suchý, pokapejte ho olivovým olejem. Skvěle chutná i s tuňákem z konzervy nebo plátkem sýra.
Během diety dbejte na nepřetržitý přísun tekutin, zejména minerálek, ovocných a bylinných čajů a podmáslí. Podmáslí totiž kromě vitaminů a minerálních látek obsahuje i enzymy a bakterie, které příznivě ovlivňují proces trávení.

K snídani si dejte chléb s rajčetem a olivami.
Autor: Michal Protivanský, SHUTTERSTOCK.COM

VYBÍREJTE S ROZUMEM

● zásadně si vybírejte celozrnné pečivo s vysokým obsahem vlákniny,

● sáhněte po těch s přidanými klíčky, vločkami, pšeničnými zrny nebo slunečnicovýcmi a lněnými semínky (poznáte je i podle vyšší ceny),

● pozor na tzv. tmavý chléb, tmavá barva nutně nemusí znamenat, že je celozrnný, je jen upečený z mouky barvené praženým sladem,

● pravý celozrnný chléb musí být upečený z 80 procent celozrnné mouky a pouze z 20 procent bílé mouky,

● kombinujte je s nízkotučnými pomazánkami, mlékem, acidofilním mlékem nebo jogurtem bez tuku a přidaného cukru.

JÍDELNÍČEK

PRVNÍ DEN

Snídaně

Chlebíčky s tvarohem
2 krajíce celozrnného chleba, 50 g krémového nízkotučného tvarohu, 0,2 l podmáslí

Chléb natřeme tvarohem. Podáváme s podmáslím.

Svačina
100 g čerstvého ovoce

Oběd

Studená mísa s chlebem a sýrem

1 krajícecelozrnného chleba, 2 PL jemného tvarohu (50 g), 1 salátová okurka, 2 rajčata, 50 g nízkotučného tvrdého sýra, sůl, pažitka

Chléb natřeme tvarohem a posypeme najemno posekanou pažitkou. Rajčata nakrájíme na měsíčky, sýr a okurky na plátky. Podle potřeby přidáme špetku soli.

Tento chléb je upečený z bioproduktů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský, BACKALDRIN

Svačina

Jogurtové müsli
100 g nízkotučného jogurtu, 1 malé jablko, 1 PL ovesných vloček, špetka skořice

Jogurt dáme do misky, jablko oloupeme, vykrojíme jádřinec a pokrájíme na malé kousky. Ty pak spolu s ovesnými vločkami smícháme s jogurtem a posypeme skořicí.

Večeře

Marinovaná zelenina
125 g žampionů, 1 / 2 žluté papriky, 1 / 2 zelené papriky, 1 PL slunečnicového oleje, 125 g brokolice, 2 menší cibule, 1 silnější plátek uzených krůtích prsou, 1 PL jablečného octa, sůl, mletý pepř, citronová šťáva, petrželová nať, 2 krajíce celozrnného chleba

Žampiony pokrájíme na kousky, papriky na nudličky a krátce podusíme na oleji. Brokolici povaříme 3 minuty ve slané vodě nebo v páře. Potom očistíme a pokrájíme na kolečka cibuli a krůtí prsa na kostky. Z jablečného octa, soli, mletého pepře a citronové šťávy připravíme marinádu a na několik minut do ní zeleninu namočíme. Marinovanou zeleninu pak dáme na talíř, přidáme krůtí prsa a posypeme posekanou petrželkou.

DRUHÝ DEN

Snídaně

Chléb s vajíčkem
1 vejce, 1 PL tvarohu, 1 rajče, petrželová nať, 2 krajíce žitného chleba

Vejce uvaříme, chléb natřeme tvarohem, obložíme kousky rajčat a posypeme posekanou petrželkou. Jíme s vejcem.

Tmavý chléb ještě neznamená zdravý chléb!
Autor: Dušan Křístek

Svačina

Nápoj z podmáslí
0,2 l podmáslí, 1 PL pšeničných klíčků

Podmáslí s klíčky rozmixujeme a vychlazené podáváme.

Oběd

Obložený chléb
125 g drůbežího masa, 1 PL slunečnicového oleje, 1 krajíce celozrnného chleba, několik listů hlávkového salátu, 1 rajče, 1 plátek nízkotučného tvrdého sýra, mletý pepř, sůl

Drůbeží maso omyjeme, osušíme, okořeníme a z obou stran opečeme narozpáleném oleji. Nakonec maso posolíme. Chléb obložíme opečeným masem, pokrájaným rajčetem a sýrem. V troubě vyhřáté na 200 ° C zapékáme, dokud se sýr neroztaví. Podáváme s listy hlávkového salátu.

Svačina
100 g čerstvého ovoce

Večeře

Zeleninový salát
2 PL sterilizované kukuřice, 1 rajče, 1 paprika, 1 / 2 cibule, 1 / 2 malé cukety, pažitka, sůl, mletý pepř, 1 ČL olivového oleje, 1 ks celozrnného pečiva

Cuketu nastrouháme, cibuli a pažitku pokrájíme, papriku a rajčata nakrájíme na menší kousky. Přidáme kukuřici. Dochutíme solí, pepřem, olejem a vše promícháme. Podáváme s pečivem.

Autor: NČPŽ, lena