Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Projezte se ke štíhlosti aneb Štíhlá do plavek

Neodolatelná
6. března 2009 | 10:32

Chcete dostat dolů nějaká kila? Ale netoužíte, aby se během chvíle zase vrátila? Chcete si udržet stálou linii? Pak zapomeňte na drastické hubnutí nebo dokonce hladovku. Ke štíhlosti je potřeba se projíst.

Váha půjde postupně dolů a udržíte ji jen tehdy, když se budete správně a vyváženě stravovat. Odbornice na výživu Hana Čechová pro vaši inspiraci připravila možný jídelníček na čtyři týdny.

Už žádný pocit vlčího hladu!

PaedDr. Hana Čechová, odbornice na výživu a zdravý životní styl, cvičitelka a lektorka, zakladatelka společnosti Cesta ke zdraví. (www.cestakezdravi.cz)

Všechny potraviny použité v tomto jídelníčku jsou snadno dostupné a při dobré vůli se obdobným způsobem může stravovat celá rodina. Osobně nejsem zastáncem všemožných speciálních diet a ze své praxe mohu potvrdit jen jedno: Při obdobném způsobu stravování budete nadbytečné kilogramy redukovat postupně, plynule, bezpečně a trvale. Vaše tělo se naučí potravu zpracovat, vzít si z ní co potřebuje. Vyvarujete se pocitům vlčího hladu a jo-jo efektu. Dovolím si tvrdit, že to vám žádná "speciální" dieta nezaručí.

Ke snídani pijte ovocné a bylinné čaje, černý čaj, kávu. Ke svačinám si dejte ovoce. Je dostupné, nemusí se připravovat, obsahuje vitaminy, minerály, tekutiny, vlákninu. Veškeré pokrmy jsou připravovány bez nebo s minimálním použitím tuku, polévky bez jíšek. Dodržujte pitný režim!

Ač se to zdá neuvěřitelné, průměrný denní energetický příjem je kolem 5000 kJ, přičemž tělu dodáte všechny potřebné živiny a látky. První týden, než si zvyknete, je příjem energie vyšší, pak postupně snižujeme, kombinujeme, zařadila jsem i odlehčovací den. Tak jak to v životě bývá.

Jedná se o příklad jídelníčku. Každý jsme jiný, každý budeme reagovat a tím i hubnout jinak. Nemusím snad zdůrazňovat, že redukční režim je potřeba doplnit pravidelným pohybem.

Každý den na našich stránkách najdete jídelníček na druhý den.

Dnes vám přinášíme jídelníček na sobotu a neděli.

1. DEN

SNÍDANĚ
šlehaný tvaroh bez tuku s pažitkou 50 g, rajče 50 g, kapie 50 g, tmavý chléb nebo dalamánek 40 g

SVAČINA
jablko 100 g

OBĚD
polévka květáková (běžná porce 2,5 dl), drůbeží šunka 100 g zapečená se sýrem 20 g, bramborová kaše bez tuku 150 g, zeleninová obloha 50 g, hlávkový salát 200 g

SVAČINA
broskev 100 g

VEČEŘE
zapečené těstoviny (porce cca 250 g), 30% strouhaný sýr 20 g, kečup, mrkvový salát 200 g

CELKEM cca 5659 kJ

2. DEN

SNÍDANĚ
1 ks vejce vařené natvrdo, 30% tavený sýr 20 g, rajče 50 g, salátová okurka 50 g, tmavý chléb nebo dalamánek 40 g

SVAČINA
hruška 100 g

OBĚD
polévka zeleninová (běžná porce 2,5 dl), kuře pečené 200 g, vařené brambory 100 g, míchaný zeleninový salát 200 g

SVAČINA
kiwi 100 g

VEČEŘE
zeleninové rizoto (porce cca 200 g), 30% strouhaný sýr 20 g, salát z čínského zelí 200 g s jogurtovou zálivkou

CELKEM cca 5546 kJ

Autor: Věra Bláhová