Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zázračné pilulky, čaje a náplasti

Dieta
19. ledna 2009 | 09:37

Nebylo by to úžasné polykat jen pilulky a hubnout? Jenže takový zázrak zatím nikdo nevynalezl. I když se může zdát, že tomu tak není. Vždyť denně na vás útočí reklamy a přesvědčují, že právě s jejich výrobkem bez problému snížíte váhu.

Z televize se denně dozvídáte, jak jednoduché je zhubnout. Jen si vybrat ten správný produkt. Na stránkách časopisů vykřikují bývalí tlouštíci, že díky náplasti nebo čaji shodili už 20, 30 nebo i 50 kg za pouhý měsíc. Neuvěřitelné!?

Dieta
Autor: scom

Hubnoucí vložky do bot místo cvičení?
"Lidé toužící zbavit se nadváhy si koupí cokoli, pokud mají pocit, že to hubnutí bude bez práce, aniž by cvičili a i nadále se přecpávali," říká trenérka Ivana Davidová z pražského Iwisportu. "A to je právě ten problém. Místo, aby peníze utracené za tyto nesmysly investovali do pravidelného cvičení, konzultace s odborníkem na výživu, vyhazují je obrazně řečeno z okna. Jeden můj klient dokonce přišel s tím, že si přes teleshoping objednal hubnoucí akupresurní vložky do bot a končí s cvičením. Větší nesmysl jsem snad neslyšela. Samozřejmě že neshodil ani kilo a vrátil se zase ke spinningu a posilování."

Dieta
Autor: scom

Vitaminy a minerály ano
Ale neházejte dietní podpůrné produkty do jednoho pytle. Některé skutečně významně podpoří dietní režim. "Pokud to myslíte s hubnutím vážně, určitě má význam pořídit si doplňky stravy s dostatečným obsahem rozpustných vláknin, případně některé redukční diety (Nutriline, Guareta)," radí odborník na výživu doktor Martin Staněk. "Při přísných dietách se vyplatí pořídit si takové doplňky stravy, které nám pomohou ještě více vyvážit redukční režim (multivitaminy, multiminerály, nenasycené mastné kyseliny ve formě rybího oleje) či pomáhají odstranit některé jeho běžné nežádoucí účinky (zápach z úst, zácpa, zvýšená únava)."

276380:gallery:true:true

Náplastí přelepte pusu!
Doktor Staněk si neodpustí na adresu jednoho "zázračného" dietního pomocníka zažertovat: "Náplasti na hubnutí však 100% účinné jsou. Musíte si však s nimi každý den ráno přelepit ústa, nikoliv jiné partie těla a neodlepovat po celý den!"

276378:gallery:true:true

Redukce s přístrojem: První byl myostimulátor
Doktor Středa vymyslel a uvedl na trh koncem minulého tisíciletí přístroj, který sliboval zázraky. Propagovala ho i taková hvězda, jakou byla Helena Růžičková. O co šlo? Široké pásy přístroje se omotaly okolo kritických partií těla, vydávaly elektrické impulzy a vibrace, které napodobují účinky cvičení. Myostimulátor byl v té době obrovský hit a šel výborně na odbyt, přestože výsledky redukce váhy byly většinou zanedbatelné. I dnes se objevuje na trhu v nejrůznějších variantách.

Hubne se vakuově i laserem
V téměř každém salonu krásy vám nabídnou nějakou proceduru k formování a zeštíhlení postavy. A že to není zrovna levné, poznalo mnoho zákazníků. Pokud na kúru docházíte několikrát za sebou, určitě se nějaký efekt dostaví. Můžete běhat ve vakuovém oblečení po pásu, necháte se zamotat do skořicových zábalů či laserem formovat problémové partie. Ale rapidního úbytku váhy nedosáhnete. Opět tedy platí a je potřeba zopakovat: Hubnutí je záležitostí silné vůle, ochoty zvýšit pohybovou aktivitu a změnit špatné stravovací návyky. Pokud toto uděláte, ostatní dnes zmíněné metody vám sice výrazně nepomohou, ale ani zásadně neuškodí.

Dieta
Autor: scom

Jídelníček na dnešní den: mírnější redukční dieta

Přijatá energie za celý den: 6514 kJ = 1550 kcal

Snídaně: Slunečnicový chléb, margarín light, madeland light a okurka
Svačina: Ovocný jogurt nízkotučný a kiwi
Oběd: Celozrnné těstoviny se špenátem a vejcem, salát z červené řepy
Svačina: Kuřecí šunka a červená paprika
Večeře: Polévka čočková, celozrnný chléb

Zdroj: nutriční poradci, hodnoty: E-kalkulačka na www.flora.cz

Nemusíte dřít každý den v posilovně, abyste se dostala do formy.
Autor: Dušan Křístek

Sportovní tip

Posilování ve fitku

Výdej energie: 1500–1900 kJ za hodinu

Chození do posilovny je důležité pro rovnoměrné zpevňování svalů. Pro shazování nadbytečných kil je dobré kombinovat návštěvy v posilovně s jinými aerobními aktivitami.

+ cvičit se může kdykoli, posilovny jsou v každém městě

vhodný instruktor, nesprávné cvičení na strojích

Zítra čtěte: Diety celebrit

Autor: Iva Dvořáková