Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

I sladká jídla mohou být dietní

Palačinky
3. ledna 2009 | 06:07

Pokud volíme jako hlavní jídla sladká, pokuste se snížit energetickou hodnotu a tzv. glykemický index tak, že použijete nějakou bílkovinu, nejčastěji tvaroh, jogurt apod.

Palačinky
Autor: Scom

Palačinky

Kalorická bomba (3440 kJ)

Palačinky se šlehačkou Z mléka, mouky, vejce a cukru a špetky soli vymícháme hladké těsto. Na rozehřátém oleji upečeme palačinky. Palačinky potřeme slabou vrstvou džemu, svineme a před podáváním ozdobíme ušlehanou šlehačkou a pokapeme griotkou.

Dietní sladkost (1360 kJ)

Palačinky s borůvkami Pečené palačinky plníme borůvkami a zdobíme strouhaným tvarohem, nepřislazujeme.


Sladké knedlíky
Autor: Scom

Sladké knedlíky

Kalorická bomba (3100 kJ)

Kynuté švestkové knedlíky Z droždí, špetky cukru a poloviny mléka uděláme kvásek, který necháme na teple vykynout. Do prosáté mouky přidáme vejce, sůl, kvásek a zbylé mléko. Vypracujeme těsto a dáme vykynout. Švestky omyjeme, necháme okapat, rozkrojíme a vyloupeme pecky. Z dostatečně vykynutého těsta vyválíme silnější plát, nakrájíme si čtverce, které plníme švestkami. Vaříme ve vodě 10–12 minut.

Redukční varianta (1700 kJ)

Tvarohové knedlíky s jahodovým pyré Z tvarohu, špetky soli, mléka, krupičky a solamylu vypracujeme těsto. Z hmoty tvoříme knedlíky, které vkládáme do vařící vody, a zvolna vaříme (krátce po zavaření je opatrně zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu). Jahody omyjeme, necháme okapat a rozšleháme na kaši. Po uvaření knedlíky vyndáme na talíř a přelijeme jahodovým pyré.

Autor: Blesk