Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hlavním motorem při hubnutí je motivace!

Tohle nízkokalorické duo je nejlepším základem pro pestré recepty.
2. ledna 2009 | 11:42

Začnu hned od začátku nového roku! Tak se hecuje mnoho těch, kteří se rozhodli zhubnout. Jak dlouho jim nadšení vydrží?

Blesk se rozhodl všechny novoroční dietáře podpořit v jejich úsilí a v lednovém seriálu přinášet všechny novinky, které o dietách a způsobech hubnutí zjistil.

Stoprocentní odhodlání udělat něco se svou nadváhou má kdekdo. Ale plné nasazení, úprava jídelníčku a pravidelný pohyb vydrží jen těm nejsilnějším povahám. Proč?

váha
Autor: Scom

Silná motivace = dobrý začátek

Je start nového roku opravdu dostatečně silným impulsem k dietnímu a pohybovému režimu? Možná ano, pokud je podpořen ještě další výraznou motivací. "V lednu posilovny praskají ve švech a plní se lidmi, kteří jinak pohybu moc nedají," říká trenérka a výživová poradkyně Ivana Davidová ze sportovního pražského centra iwisport. "Odhodlání, nadšení a nasazení vydrží tak třetině z nich. Protože mají opravdu velký důvod, proč zhubnout. A šance, že se jim to podaří, je velká."

Nemoc, nový partner, nebo rozvod?

To jsou jen některé důležité mezníky, které dokážou motivovat ke změně životního stylu. Někdy potkáte bývalou kolegyni, která shodila neuvěřitelných 20 kg a řeknete si, ano, to dokážu také. I nový partner je dobrý důvod se sebou něco konečně udělat. A takový rozvod úplně vybízí změnit na sobě úplně všechno.

tlusťoch
Autor: Scom

Být tlustý se dnes 'nenosí'

Dřív byla nadváha znakem váženosti. Kulaťoučký pan továrník a baculatá paní ředitelová hrdě nosili svá kila navíc a bylo to v pořádku. Dnes podle studií amerických dietologů mají problém s nadváhou hlavně skupiny sociálně slabých. Jídlo je levné, lehce přístupné a kaloricky velice naddimenzované. I u nás manažeři, lidé ve vedoucích profesích a ředitelé velice dbají na svůj vzhled. A vědí proč. Jednoduše řečeno: Vždyť ten, kdo si neumí poradit se sebou, se svou váhou, těžko může udávat chod firmy a řídit zaměstnance.

Epidemie 21. století: Obezita

Amerika bojuje s obezitou už dlouhá léta. Ale i v Evropě dosahuje nebezpečných rozměrů. Statistiky uvádějí, že každá třetí žena a každý čtvrtý muž v EU má výraznou nadváhu. Problém se týká čím dál tím víc i dětí. A jen málokdo z obézních si uvědomuje, na jaké zdravotní problémy si zadělává.

Nejtlustší Evropanky? Češky!

Česko si připsalo jedno nechvalné prvenství. Chorobnou tloušťkou u nás trpí vůbec nejvíce žen v Evropě. Vyplývá to ze studie Mezinárodní asociace pro studium obezity (IASO). Průzkum uvádí, že s nadváhou nebo obezitou má u nás problémy 73,2 % dospělých mužů a 57,6 % žen, z toho přímo obezitou trpí 24,7 % mužů a 26,2 % žen.

Mezi vůbec nejtlustší národ Evropy podle studie patří Němci: Plné tři čtvrtiny mají nadváhu či jsou přímo obézní. Podle expertů přitom není vůbec těžké určit, proč jsou Evropané tak obézní. Jedním z rozhodujících faktorů je nezdravý životní styl, tedy přejídání a nedostatek pohybu. "Němci a Češi jsou největší pijáci piva. Zároveň vedou statistiky tloušťky," vysvětluje Franceso Branca, expert Světové zdravotnické organizace.

Autor: Iva Dvořáková
Klíčová slova: dieta, hubnutí, obezita
Diskuse ke článku
.
Související články