Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Největší mýty o hubnutí

S plody vinné révy jdou kila dolů rychle.
21. listopadu 2008 | 13:32

Zoufale se snažíte zhubnout, ale dlouhodobý efekt se stále nedostavuje? Někde je něco špatně... Nejfatálnější chyby, kterých se dopouštíme při hubnutí, pro vás odhalila dietoložka MUDr. Dita Pichlerová.

1) Od 4 hodin nebudu jíst a zhubnu
Je to nesmysl, jak by k tomu přišli ti z nás, kteří pracují v noci nebo ponocují, oproti těm, kteří chodí do peřin v deset. Stačí respektovat základní pravidlo, že naposledy jíme 3-4 hodiny před plánovaným usnutím. Tak se nám stačí vyprázdnit žaludek a bude se nám i lépe usínat.

2) Budu jíst pilulky na hubnutí a zhubnu
Žádné pilulky za nás nic neudělají. Základem vždy zůstává racionální strava a pohyb. Pilulky nám mohou jen pomoci udržet již nastavený režim. Opravdu neexistuje žádná pilulka, která by sama rozpouštěla naše tukové zásoby, zatímco sledujeme televizi.

Autor: Archív

3) Budu jíst dia výrobky a zhubnu
Zásadní omyl! Dia výrobky jsou určené diabetikům, aby zbytečně nerozkolísaly hladinu krevního cukru. Když si přečteme etiketu, zjistíme, že dia výrobky jsou prakticky stejně kalorické jako ostatní, což je dáno vyšším obsahem tuku. Raději si smlsněte na kousku hořké čokolády či na tvarohové zmrzlině.

4) Při hubnutí nesmím jíst banány a hrozny
Musíme si dávat pozor na jakékoli ovoce a nikdy neházet do jednoho pytle ovoce a zeleninu. Ovoce má vyšší glykemický index a asi dvojnásobnou kalorickou nálož než zelenina, takže je lépe jíst ovoce jako dopolední svačinku a v rozumném množství, což je asi 150-200g/den.

S plody vinné révy jdou kila dolů rychle.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5) Džusy jsou zdravé a nepřibírá se po nich
Když přijmeme dostatečné množství zeleniny a ovoce, žádné džusy nepotřebujeme. Jsou zbytečně kalorické a navíc budí dojem, že co teče, po tom se nepřibírá. 100% přírodní džus bez sladidel má v jednom litru přes 2000 kJ! Pozor také na slazené minerálky a limonády. Nezasytí nás a kalorie v nich obsažené nám zbytečně snižují objem jídla, které bychom jinak mohli beztrestně sníst.

9. Dodržujte během týdne jeden den půstu – pijte pouze zeleninové nebo ovocné šťávy ředěné 2:2 vodou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, archiv redakce

Další báchorky

Nejefektivnější hubnutí je bez konzumace cukrů a tuků
Ne tak úplně. Aby tělo správně fungovalo, cukry i tuky potřebuje, proto rozhodně není na místě cukry a tuky vynechávat úplně. Omezíte-li však konzumaci sladkostí, určitě se vám bude hubnout lépe. Vedle toho potraviny s nápisem 0% tuku mohou obsahovat velké množství cukrů a uhlovodanů, které s sebou nesou další kalorie. Je třeba dbát na rovnoměrné snižování spotřeby kalorií, což ale nutně nemusí znamenat úplné vynechání jedné z živin.

Je-li jídlo zdravé, mohu ho jíst v jakémkoli množství
Nesmysl! Kupříkladu celozrnné pečivo má stejnou energickou hodnotu jako pečivo světlé, jen obsahuje zdravější látky. Kdybychom od rána do večera konzumovali tmavé pečivo, nezhubneme.

Jestliže chci opravdu zhubnout, musím hladovět!

Rozhodně ne! Hlad je naopak velkým přítelem obezity a navíc oslabuje tělo, což může způsobit velké zdravotní problémy. Jezte častěji, ale po menších dávkách. Kromě toho jídelníček musí být vyvážený.

Čas od času si nechám propláchnout střeva a zhubnu rychleji

Takový zásah je pro organizmus velmi násilný a zbytečný. Pakliže dlouhodobě jíte, co vás napadne, propláchnutí střev vám ke zhubnutí rozhodně nepomůže. Konzumujete-li zdravou a vyváženou stravu s dostatkem ovoce, zeleniny a zakysaných mléčných výrobků, je vaše střevní flóra v rovnováze.

Salát s vejcem
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Cholesterol je špatný!
Není, naopak je významnou složkou buněčných membrán. Problémem je ale cholesterol v artériích, kde v krajních situacích dokáže ucpat cévy. Chyba není v cholesterolu samotném, ale v proteinech, díky nimž putuje krví. Ty jsou dvojího typu. Jedny (tzv. HDL) na naše tělo mají vliv pozitivní, v případě druhých (LDL) bychom měli usilovat o jejich snížení. Cholesterol přijatý v potravě se v krvi objevuje většinou ve formě HDL. Takže si to vajíčko klidně dejte.

Autor: Kateřina Kotalová