Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Brambory & tvaroh pro štíhlejší postavu

30. října 2008 | 15:28

Kombinace brambor s tvarohem je ideální na hubnutí, protože brambory vás na dlouho zasytí a tvaroh zase zabezpečí bílkoviny v lehce stravitelné formě. A nejen to!

Brambory
Mají v sobě zázračnou schopnost pohlcovat tuky a zachovat si přitom svoji "lehkou" chuť. I v nich se nacházejí bílkoviny a nezanedbatelné množství vitaminu C. Jsou hodnotným zdrojem fosforu, síry, hořčíku, vápníku a přímo nenahraditelným zdrojem draslíku. Mají i léčivé účinky. Například čerstvá šťáva lisovaná z brambor nakrájených nadrobno pomáhá při potížích se žaludkem a střevy.Scezená nesolená voda z rozvařených brambor, smíchaná s kouskem celeru, zase povzbuzuje látkovou přeměnu.

Tvaroh
Patří mezi čerstvé zrající sýry, a navzdory svému příznivému složení je u nás konzumuje stále nedostatečně. Například 100 g měkkého tvarohu má energii 527 kJ a průměrně obsahuje 18,7 g bílkovin, 0,35 g tuku, 0,44 mléčného cukru (laktózy), 60 mg vápníku, 0,65 mg železa a 0,37 mg vitaminu B2.
Bílkoviny z tvarohu jsou lehce stravitelné. Tvaroh obsahuje fosfor, draslík a hořčík, takže podporuje svalovou, duševní a hormonální činnost těla. Možná ještě nevíte, že tvaroh a sýr chrání i zuby. Pravidelný přísun tvarohu nebo kousek sýra po jídle snižuje riziko zubního kazu.

 

Tohle nízkokalorické duo je nejlepším základem pro pestré recepty.
Autor: Dušan Křístek

Jak na to?

Náš třídenní dietní program s bramborami a tvarohem nastartuje váš metabolismus a připraví tělo na další hubnutí. Skládá se ze snídaně, oběda a večeře. Přitom musíte vypít dva až tři litry tekutin denně, nejlépe neslazené čaje nebo čistou vodu.

Vyberte si snídani (850 kJ)

Pomerančový tvaroh
Smíchejte 100 g nízkotučného tvarohu, 1 lžičku sirupu z agáve a 2 lžíce minerální vody. Oloupejte 1 pomeranč, nakrájejte ho na kostky a přidejte k tvarohu. Orestujte na pánvi 10 g celozrnných ovesných vloček a 1 lžičku nasekaných lískových oříšků a přimíchejte k tvarohové směsi.

Ředkvičkový tvaroh s celozrnným chlebem
Smíchejte 10 g nízkotučného tvarohu, 1 lžíci minerální vody, 1 lžíci lněného oleje, sůl, pepř a 50 g nakrájených ředkviček. Podávejte na krajíci celozrnného chleba.

Ovocno-oříškové müsli
Smíchejte 5 g nasekaných lískových oříšků a 15 g celozrnných ovesných vloček, přidejte 1 nakrájené jablko a 1 nakrájený pomeranč. K tomu podávejte 125 g nízkotučného kysaného mléka.

Oběd a večeře (1500 kJ)

1. DEN

Oběd: Bramborová polévka s lososem
Oloupejte 400 g brambor a 250 g chřestu. Vařte je nenakrájené asi 12 minut ve 400 ml zeleninového vývaru. Polovinu chřestu a brambor vyndejte a nechte vychladnout na večeři. Zbytek brambor a chřestu ve vývaru dovařte na pyré. Přidejte 1 lžíci kysané smetany. Opečte na olivovém oleji 150 g lososových filetů, okořeňte je a smíchejte s 3 lžícemi nasekaného kopru. Krémovou polévku podávejte s kousky chřestu a lososa.

 

Bramborová polévka s lososem
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Večeře: Bramborový nákyp
Do vymaštěné nákypové formy dejte 200 g rozmačkaných brambor (z oběda) se 150 g nakrájených žampionů a s 1 rajčetem nakrájeným na kostky. Oddělte z 1 vajíčka bílek a žloutek. Smíchejte 125 g nízkotučného tvarohu, sůl, pepř, 2 lžičky nasekaných bylinek a žloutek. Bílek a špetku soli ušlehejte na sníh a přidejte do tvarohové směsi. Směs vylijte na brambory a posypte 10 g strouhaného parmezánu. Pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 15 minut.

Bramborový nákyp
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

2. DEN

Oběd: Salát s vajíčkem
Umyjte a uvařte ve slupce v osolené vodě 330 g brambor. Pak je slijte a nakrájejte na poloviny. Uvařte natvrdo 1 malé vajíčko. Smíchejte 100 g nízkotučného jogurtu, 50 g nízkotučného tvarohu, 1 lžičku lněného oleje, sůl, pepř a půl lžičky hořčice a přimíchejte 2 lžíce čerstvě nasekaných bylinek. Očistěte 50 g salátových okurek a 75 g ředkviček, jemně okořeňte a nakrájené promíchejte s bramborami a s dresinkem. Krátce nechte odstát. Bramborový salát ještě jednou dochuťte a podávejte s vejcem rozkrojeným na dvě půlky.

 

Salát s vejcem
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Večeře: Hovězí s pyré
Očistěte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě 250 g brambor. Lehce potřete olejem plátek (100 g) hovězí svíčkové a na pánvi opečte. Brambory slijte, najemno je rozmačkejte a přidejte 1 lžičku lněného oleje, sůl, pepř a 75 g nízkotučného tvarohu. Nadrobno nakrájejte půl svazku bazalky a přidejte do pyré. Ještě dochuťte a hovězí plátek podávejte spolu a pyré.

3. DEN

Oběd: Mletý řízek s pečenými bramborami
Nakrájejte 250 g brambor na poloviny, osolte, opepřete a dochuťte půl lžičkou provensálského koření. Potřete olivovým olejem zapékací mísu a brambory do ní vložte rozkrojenou částí dolů. V troubě rozpálené na 220 °C pečte asi 25 minut. Očistěte a najemno nakrájejte 10 g žampionů, smíchejte s 1 lžící nízkotučného tvarohu, 1 lžící celozrnných ovesných vloček, solí, pepřem a 1 lžičkou kečupu. Přidejte 90 g mleté hovězí svíčkové. Vytvarujte malý řízek a upečte dokřupava. Smíchejte 50 g nízkotučného tvarohu, 1 lžičku nasekané bazalky a 1 lžíci minerální vody a dochuťte. Mletý řízek, pečené brambory a tvarohový krém podávejte dohromady.

 

Mletý řízek s pečeným bramborem
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Večeře: Placky s dresinkem
Uvařte 250 g brambor. Brambory oloupejte, jemně rozmačkejte a smíchejte s malým vajíčkem, 75 g nízkotučného tvarohu, solí, mletým pepřem a 3 lžícemi nasekaných bylinek. Ze směsi vytvarujte malé bramborové placky, opečte je z obou stran na rozehřáté pánvi potřené olejem. Nahrubo nakrájejte 1 malý pomeranč, oloupejte jednotlivé měsíčky a dužinu vytlačte – šťávu smíchejte s půlkou lžičky jemného pomerančového džusu, půlkou lžičky medu, solí, pepřem a lžičkou lněného oleje. Nakrájejte na kostky 1 rajče a smíchejte s dresinkem. Nakrájený pomeranč a dresink smíchejte a směsí polijte placky.

Autor: iva, oli