Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

'Nová' tukožroutská polévka

Nakonec přidejte sůl, pepř a opečenou rybu.
10. října 2008 | 15:05

Toužíte, aby vaše kila mizela sama od sebe? Objevte novou 'tukožroutskou' polévku. Rychle uvaří a hodí se jako hlavní jídlo nebo jako přesnídávka kdykoli během dne.

 

Obsahuje hodně minerálních látek. Pokud navíc jíte polévku pomalu, lžíci po lžičce, konzumace se prodlouží a polévka vás více zasytí. Navíc teplá polévka prospívá trávení.

K obědu a večeři
Každý den si dejte snídani v hodnotě přibližně 840 kJ, na dopolední a odpolední svačinu konzumujte zhruba 250 kJ. K obědu a k večeři si dejte polévku. Můžete si dopřát až 3 talíře při jednom jídle.

Potřebujete:
600 g kedlubny (2 až 3 kusy), 600 g mrkve, 300 g červené čočky, 300 g mladé cibulky, 1 lžíci olivového oleje lisovaného za studena, 3 lžíce zahuštěného zeleninového vývaru (můžete použít i bujón), 200 g hrášku (může být i mražený), mletý černý pepř, nasekané čerstvé nebo mražené bylinky na posypání

Příprava

1. Kedlubnu a mrkev očistěte a nakrájejte nadrobno. Čočku omyjte ve studené vodě. Olivový olej zahřejte ve velkém hrnci na polévku, přidejte do něj mrkev, kedlubnu a trochu mladé cibulky, zalijte 3 litry vody a uvařte.

2. Promíchejte vývar a všechno povařte na slabém ohni asi 5 minut. Mezitím opláchněte hrášek, očistěte i zbytek mladé cibulky a nakrájejte nadrobno. Přidejte všechno do polévky a dalších 5 minut vařte. Polévku dochuťte kořením. Hotovou rozdělte na 3 díly, budete tak mít každý den po ruce to správné množství.

6 porcí obsahuje cca 1100 kJ, 3 g tuku, 37 g uhlohydrátů, 16 g bílkovin

1. DEN

Snídaně
1 plátek celozrnného chleba potřete 60 g nízkotučného sýra. Polovinu plátku natřete jahodovým džemem, druhou polovinu obložte 4 kolečky okurky

Přesnídávka
Omyjte 1 malé jablko a nakrájejte ho na malé kousky. Smíchejte s jednou lžičkou citronové šťávy. Nasekejte 4 až 5 lístků čerstvé máty a smíchejte s kousky jablka.

Oběd
Připravte jednu porci polévky s nasekanými bylinkami.

Svačina
Umyjte 100 g mrkve, očistěte a nastrouhejte najemno. Oloupejte půl jablka a také jemně nastrouhejte. Smíchejte a přidejte trochu citronové šťávy a nasekané petrželky.

Večeře
Připravte jednu porci letní plévky s nasekanými bylinkami.

2. DEN

Snídaně
Plátek celozrnného chleba natřete nízkotučným margarínem a obložte plátkem nízkotučného eidamu. Servírujte s 1 menším rajčetem.

Přesnídávka
Omyjte 1 velkou broskev a nakrájejte ji na kousky.

Oběd
Připravte si jednu porci polévky s nasekanými bylinkami

Svačina
Dopřejte si malé kapučíno se 100 ml nízkotučného mléka, bez cukru.

Večeře
Připravte si jednu porci polévky s nasekanými bylinkami.

3. DEN

Snídaně
Omyjte 150 g hroznového vína a nakrájejte ho je na malé kousky. Přidejte trochu citronové šťávy a 25 g ovesných vloček a smíchejte je se 150 ml nízkotučného mléka.

Přesnídávka
Celozrnný suchar pokapejte polovinou lžičky medu, k tomu si dejte jednu kávu espresso bez cukru.

Oběd
Připravte si 1 porci polévky s nasekanými bylinkami.

Svačina
Dejte si 75 g nízkotučného vanilkového tvarohu.

Večeře
Připravte si jednu porci polévky s nasekanými bylinkami.

Neomezujte se a hýbejte se!
Pokud chcete zhubnout, musíte změnit poměr mezi výdejem a příjmem energie. Důležité je, aby se spálilo více energie, než kolik jí vaše tělo přijalo. Nemusíte se tedy omezovat v jídle, stačí, když se budete pohybovat. Připravili jsme pár příkladů, jak můžete pohybem spálit 400 kJ.

400 kJ minus:

- 15 min rekreačního běhu
- 15 min hry tenisu
- 25 min jízdy na kole
- 25 min tance
- 30 min svižné chůze
- 15 min jízdy na kolečkových bruslích

400 kJ plus:

- 2 lžičky arašídového másla
- 2 kolečka tučného salámu
- 3 kousky čokolády
- hrst bramborových lupínků
- 100 ml sektu

Autor: iva, oli