Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Nepřekonatelné kiwi vám pomůže zhubnout

Archív
18. února 2009 | 13:13

Toto ovoce je skutečnou vitaminovou bombou, a usnadní vám hubnutí. Dostanete ho v každém obchodě s ovocem a zeleninou a díky němu se během dvou dnů hravě zbavíte 1, 5 kilogramu.

Posiluje imunitu
Kiwi nejen skvěle chutná, ale je zároveň lehko stravitelné a pomůže vám hubnout. Zelená dužina je bohatá zejména na vitamin C. Jedno snědené kiwi denně dokáže pokrýt doporučené množství vitaminu C na den pro dospělého člověka. Jeho pravidelnou konzumací nejen posílíte imunitní systém, ale kiwi vám dodá i hořčík, který v kombinaci s vitaminem C stimuluje svalstvo a podporuje činnost srdce.

Minimum kilojoulů
Sto gramů kiwi má jen 256 kJ, ale navzdory tomu dostatečně nasytí. Vitamin C podporuje i spalování tuků. Kiwi obsahuje ve 100 g jen minimum tuku (0,6 g).

Jak ho jíst
V obchodech si vybírejte středně tvrdé plody, které se při stlačení trochu poddají. Nesmí však být příliš měkké, nebo dokonce natlučené. Kiwi skladujte při pokojové teplotě, za pár dnů ještě zesládne. Nejjednodušší je kiwi jíst rozkrojené napůl a vybírat dužinu lžičkou. Chutná nejen samotné, ale skvěle se hodí i do ovocných salátů, rýžových jídel a také jako náplň do palačinek.

Tohle ovoce je skutečnou vitaminovou bombou, a usnadní vám hubnutí. Dostanete ho v každém obchodě s ovocem a zeleninou.
Autor: MICHAL PROTIVANSKÝ, DUŠAN KŘÍSTEK, ADRIÁN SZEBERÉNYI

Během diety
Denně vypijte nejméně 1 litr minerální vody. Kávu nebo černý čaj si dopřejte pouze k snídani. Pak už si připravujte jen ovocné čaje. Když budete mít hlad, zažeňte ho tak, že sníte 1 kiwi. To nenaruší žádoucí redukci hmotnosti, naopak ji díky vitaminu C podpoří.

1. DEN

SNÍDANĚ

Jogurt s kiwi

Potřebujete: 150 g nízkotučného jogurtu, 2 kusy kiwi, 1 lžičku medu, 2 krajíce celozrnného chleba, trochu nízkotučného rostlinného tuku

Postup:
Kiwi oloupejte a nakrájejte nadrobno. Přimíchejte ho do jogurtu spolu s medem. K tomu si dejte chléb namazaný rostlinným tukem.

Autor: Archív

OBĚD

Sýrové topinky

Potřebujete: 2 krajíce celozrnného chleba, 1 lžičku nízkotučného rostlinného tuku, 1 lžičku kečupu, 100 g tvrdého sýra, 2 kiwi

Postup:
Chléb namažte rostlinným tukem a kečupem. Kiwi oloupejte, nakrájejte na plátky a obložte jimi oba chleby. Na kiwi položte plátky sýra. Dejte zapéct do trouby, dokud se sýr na povrchu nezačne rozpouštět.

VEČEŘE

Placky

Potřebujete: 2 velké brambory, 1 cibuli, 1 vejce, 30 g polohrubé mouky, 2 kiwi, trochu slunečnicové oleje, špetku cukru, sůl

Postup:
Oloupené brambory natrouhejte najemno, cibuli nahrubo. Přimíchejte mouku s vejcem, osolte, přidejte špetku cukru. Na pánvi rozpalte olej a lžící do něj vkládejte bramborovou směs a na pánvi ji tvarujte na placky. Opečte je dozlatova z obou stran. Podávejte s plátky kiwi.

2. DEN

SNÍDANĚ

Ovocný salát

Potřebujete: 2 kiwi, libovolné ovoce (banán, jablko,...), 1 vejce, 2 krajíce celozrnného chleba, rostlinný tuk

Ovocný salát
Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, Adrián Szerebényi

Postup:
Kiwi oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Položte je na talíř spolu s nakrájeným banánem, jablkem a jiným ovocem podle chuti. K salátu snězte jedno vejce uvařené natvrdo a celozrnný chléb namazaný rostlinným tukem. K tomu vypijte jeden šálek černého čaje nebo kávy.

OBĚD

Rýže s kiwi

Potřebujete: 60 g vařené rýže, 2 kiwi, půlku mladé cibulky, 1 červenou papriku, 1 plátek vařené šunky, 2 lžíce sójových klíčků, sůl, pepř

Postup:
Kiwi oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibulku nasekejte nadrobno. Papriku zbavte jadérek a nakrájejte na proužky. Šunku také nakájejte na proužky. Klíčky omyjte. Všechny přísady smíchejte s uvařenou rýží a můžete podávat.

VEČEŘE

Palačinky

Potřebujete: 1 vejce, 40 g polohrubé mouky, 3 kiwi, 30 g jahod, 2 pomeranče, 1 lžičku cukru krystal, nízkotučné mléko podle potřeby, trochu slunečnicového oleje, špetku soli

Postup:
Žloutek ušlehejte s mlékem a solí. Postupně přidávejte mouku. Z bílku vyšlehejte sníh a postupně ho přidávejte ke směsi. Těsto by mělo mít polotekutou konzistenci. Pánev potřete olejem, nechte ji rozpálit a smažte palačinky. Kiwi oloupejte a nakrájejte na malé kousky stejně jako jahody a pomeranč. Ovoce smíchejte s cukrem a plňte jím ještě horké palačinky.

Autor: archiv