Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Novoroční detox: Za 10 dnů 2 kila dole!

Zbavte se "vánočních" kil a udělejte něco pro své tělo.
1. ledna 2013 | 08:45

Dělá se vám při pohledu na sladké mdlo a na váhu jste se po svátcích ještě neodvážila stoupnout? Hoďte takové starosti za hlavu a pusťte se do novoroční detoxikace.

1. Hledejte zázračné potraviny

Z jídelníčku nejdříve vyřaďte smažené jídlo, polotovary, jednoduché cukry, tučné mléčné výrobky, těžké maso, kávu a alkohol.
Jaké potraviny patří mezi zázračné? Rukola, papája, citrusové plody, čekanka, artyčoky, chřest, okurky, jakékoli klíčky.
Nezapomínejte ani na zdroje kvalitních bílkovin: libové maso, ryby, zakysané mléčné výrobky, sóju, syrovátku. Ze sacharidů je ideální rýže natural. Je bohatá na vlákninu, odvodňuje, podílí se na vylučování jedovatých látek a na regulaci rovnováhy kyselin a zásad.

Detoxikační jídelníček

Smetanové jogurty jsou dosti tučné
Autor: profimedia
První čtyři dny jezte jídla připravená z čerstvého ovoce a ze syrové a dušené zeleniny, domácí polévky, ořechy, semena, celozrnné výrobky (rýže, pečivo), ryby a drůbež zbavenou kůže. Můžete si dát jednou denně bílý jogurt a vajíčko, nejlépe bio. Dejte přednost syrové stravě, vaření v páře a dušení, ostatním úpravám (kromě vaření polévek) se vyhněte. Zachovejte si pravidlo „malé porce vícekrát denně“.
Další tři dny si dopřávejte pouze ovoce a zeleninu, pijte hodně vody, ovocných šťáv a čajů a zeleninových vývarů.
Poslední čtyři dny konzumujte to samé jako v prvních dnech.

2. Vyhněte se agresivním potravinám

Vynechejte z jídelníčku příliš velké množství luštěnin, bílé pečivo, slané potraviny (vůbec nesolte), kořeněná jídla, kyselé šťávy, sušené ovoce a alkohol. Jídla ochucujte bylinkami, jako jsou kopr, bazalka, kmín, anýz, tymián, zázvor.

Lipový čaj.
Autor: Shutterstock
3. Dodržujte pitný režim

Ideální je čistá nesycená voda a bylinkové čaje, popíjejte kopřivový, který dokáže z těla vyloučit škodlivé látky a povzbuzuje látkovou výměnu. Na zlepšení trávení zase funguje čaj heřmánkový, detoxikačně působí i březový, který navíc tělo odvodní. Pijte tyto čaje jen podle návodu na obalu a nepřekračujte dobu užívání.

4. Najděte si "doplňkové kamarády"

Vyzkoušejte potravinové doplňky a bylinky, zejména ty, které upravují trávení, snižují pocit plynatosti, zabraňují otékání, zlepšuji proudění lymfy. Velmi dobře působí na očistu mladý ječmen, pampeliška, heřmánek a ostropestřec mariánský.

Klasická sauna přece jen zabere nějaké to místo. My jsme pro vás naši takové, které s nadsázkou strčíte i do kapsy
Autor: netmedik.cz
5. Odpočívejte

Během tři klíčových (prostředních) dnů detoxikace nesportujte, neměla byste ani cestovat a mít klidový režim, vhodné jsou jen krátké procházky. Spěte alespoň sedm až osm hodin. Naopak v prvních a posledních čtyřech dnech můžete jít do sauny, na detoxikační zábal, lymfomasáž nebo si lehce zacvičit.

6. Hledejte slunce

Sluneční svit podporuje tvorbu hormonu serotoninu, který podporuje optimismus. Umělé světlo v práci sluneční paprsky nenahradí, takže pokud to jen trochu jde, pobývejte co nejvíce přes den na čerstvém vzduchu. Vyzkoušet můžete také fototerapii, která pomocí speciálních biolamp nahrazuje sluneční svit.

Naučte se dýchat do bříška. Břišní dýchání umožňuje transportovat kyslík do dolních částí plic.
Autor: profimedia.cz
7. Správně dýchejte

Základní pravidlo pro správné dýchání zní: Dýchejte nosem, ne ústy! Sliznice v nose zachycuje nečistoty, ničí mikroby a zároveň vzduch, který nadechujeme, ohřívá a zvlhčuje.

Dechové cvičení na pět minut denně:

Dýchejte pomaleji a hlouběji, nádech začněte zvednutím břicha, nechte dechovou vlnu postoupit do dolní a horní části hrudníku.
Musíte cítit, jak se plíce plní vzduchem, a pak, asi po dvou třech sekundách vydechněte. Nejdříve klesá hrudník, pak břicho. Pamatujte, že plíce jsou jedním z detoxikačních orgánů a správným dýcháním se čistíte.

Autor: připravila: oli