Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dieta Renée Zellweger: Nejí ovoce a zarytě hubne

Fotografie
9. května 2010 | 05:00

Subtilní herečku paradoxně proslavila role, při které musela hodně přibrat. A protože se jí podařilo bez problémů skvěle zhubnout, a navíc si hmotnost udržela, stala se její dieta světově proslulou.

„Zónová dieta je skvělá, ale abych zhubla, musím být hlavně psychicky v pohodě,“ říká slavná „Bridget“.

Hubnutí po zónách

Tuto dietu vytvořil v 80. letech minulého století americký lékař Barry Sears. Její princip je poměrně jednoduchý – omezit příjem sacharidů (jednoduchých: sladkosti, ovoce, i komplexních: těstoviny, rýže, brambory, pečivo). Normálně by procento sacharidů v naší stravě mělo tvořit až 55 % denního příjmu, podle zónové diety byste ale měla vytvořit jídelníček úplně jinak.

30 % tuků : 30 % bílkovin : 40 % sacharidů

Tento poměr byste měla zachovat v každém jídle, které si dáte. Klíčem k zónové dietě je zvýšení příjmu bílkovin právě na úkor sacharidů. Sacharidy se povolují jen se sníženým glykemickým indexem (GI). GI jednotlivých potravin najdete například na www.rozumnehubnuti.cz. Princip GI je jednoduchý – čím nižší glykemický index potravina má, tím déle se po ní budete cítit sytá.
Další důležitou zásadou zónové diety je jíst pět až šest menších jídel denně, oběd by měl mít maximálně 2000 kJ.

Další pravidla

- Vyřaďte bílé pečivo, klasické těstoviny, bílou rýži, cukr, ale i med.
- Povolené jsou zelenina, ovoce do 300 g denně, celozrnné produkty.
- Z tuků můžete olivový olej, dýňový, sezamový olej, dopřejte si ořechy nebo avokádo. Másla a sádla spíše méně.
- Z bílkovin volte bílé maso, ryby, mořské produkty, mléčné výrobky, sójové maso, vaječný bílek, kvalitní sýry.
- Ke každému jídlu vypijte sklenici vody.

Tajemství Renée

Blonďatá kráska dbá o své zdraví, vyhýbá se večírkům a alkoholu, s cigaretou ji uvidíte jen těžko, kávu si dopřává výjimečně. Zato vydatně spí a umí relaxovat.

Nej vychytávka

René sice ráda běhá, ale v posledních letech vsadila i na tanec. Při tréninku na muzikál Chicago trávila několik hodin v tělocvičně a úplně mu propadla. Důkazem, že jí tanec viditelně prospívá, je její dokonalá postava.
Věra Králová: „Není to úplně špatná metoda, na ‚domácí hubnutí‘ se ale nehodí.“

Běžně se při redukčním režimu vsází na poměr 50 % sacharidů, 30 % tuků a 20 % bílkovin. Pokud jde o přísnější dietu, podíl bílkovin se zvyšuje, aby se tělo úplně nezničilo. Zónová dieta – zejména výše uvedená pravidla – není špatná, ale s výrazným omezením sacharidů bych nesouhlasila. Když chceme hubnout svépomocí bez dohledu odborníků, „domácí“ diety by měly být nastavené na minimálně 6000 kJ energetického příjmu za den.

Autor: Olga Poucheová