Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zhubněte s naší levnou dietou za 4 dny 2 kila

Mnohé ženy mají tendenci neustále se vážit a držet diety, i když to vlastně vůbec nepotřebují
17. června 2009 | 09:44

Zdravá a dietní strava je to nejlepší pro štíhlou linii. Je ale pravda, že takový životní styl silně zasáhne do rodinného rozpočtu. My však víme, jak ušetřit.

Malé triky, velký efekt
V naší nabídce dietních receptů si můžete vybrat kombinaci, která vám nejvíce vyhovuje. Kromě toho, že budete hubnout, také ušetříte. Abyste nemusela vařit každý den, připravily jsme pro vás recepty, které jsou určené pro čtyři osoby. To, co nesníte, jednoduše zmrazte. Použily jsme ingredience, které koupíte běžně v obchodech a jejich cena je přijatelná.

Chcete zůstat štíhlá?
Zapamatujte si jednoduché pravidlo: Tělo potřebuje pro svoje fungování energii. Pokud mu jí však dodáte nadbytek, přemění energii na tuk. Jedinou cestou k rozumnému hubnutí je vydat víc energie než přijmout. Nízkého energetického příjmu můžete dosáhnout, pokud omezíte příjem tuků a jednoduchých sacharidů.

Měla byste se naučit sestavit jídelní lístek tak, že ochudíte jen tukové buňky, nikoli chuťové pohárky. Většinu energetických potravin můžete nahradit nízkoenergetickými, ale se stejnou chutí. Konzumujte zdravé potraviny bohaté na všechny látky, které tělo potřebuje. Jak na to?

- Omezte potraviny, které vám dávají prázdnou energii: cukr, bílé pečivo, knedlíky, tuky, alkohol.

- Zvyšte spotřebu zeleniny, vyzkoušejte nová zeleninová jídla a další potraviny s dostatečným obsahem vlákniny: ovoce, celozrnné pečivo, obilné produkty, luštěniny, sóju.

- Jako zdroj bílkovin využívejte nízkotučné jogurty a sýry, drůbeží a rybí maso, sóju.

- Jezte pravidelně v malých dávkách.

- Pijte minimálně dva litry vody denně.

Jídelníček dodržíte lépe, pokud na začátku týdně nakoupíte všechny potraviny, které na jeho přípravu potřebujete.

1. DEN

Snídaně
Orestujte na suché pánvi dozlatova čtyři lžíce ovesných vloček. Omyjte čtyři středně velká jablka, vyřízněte jádřince a nastrouhejte. Smíchejte čtyři lžičky medu a trochu citronové šťávy se 600 g nízkotučného jogurtu. Přimíchejte k orestovaným vločkám a jablkům.

Oběd
Připravte si čtyři kuřecí filety. Každý ochuťte mletým černým pepřem a opékejte v hluboké pánvi na dvou lžičkách oleje z obou stran přibližně tři minuty. Maso vyndejte a do výpeku, který zůstal, nasypejte asi 400 g čočky. Přidejte 200 ml vody, 100 ml smetany na vaření a nechte vařit. Osolte a podávejte.

Večeře
Vařte 200 g rýže natural 30 minut ve slané vodě. Připravte si trochu sušených hub a nakrájené dvě červené papriky a dvě rajčata. Zeleninu poduste na dvou lžících oleje spolu s houbami. Po několika minutách promíchejte s vařenou rýží. Dochuťte sójovou omáčkou a dvěma lžícemi citronové šťávy.

2. DEN

Snídaně
Smíchejte 500 g nízkotučného tvarohu s pěti lžícemi minerálky. Dochuťte solí, pepřem a sladkou paprikou. Můžete přidat i nasekanou pažitku. Natřete na kousky celozrnného chleba.

Oběd
Nakrájejte na kostky 500 g kuřecích prsou a opečte je na dvou lžících oleje. Zalijte 500 ml vody a přidejte gulášové koření. Povařte asi 30 minut. Mezitím oloupejte a nakrájejte jablko, přidejte do masa a krátce poduste. Maso zjemníte, pokud přidáte kari koření a dvě lžíce smetany na vaření. Každou porci servírujte se 100 g uvařené rýže.

Večeře
Na kostky nakrájejte 600 g brambor, 400 g mrkve, čtyři cibule a vše orestujte na lžíci oleje. Zalijte 500 ml nízkotučného mléka a povařte. Rozmixujte a krém ochuťte solí, mletým černým pepřem, chilli a tymiánem.

3. DEN

Snídaně
Smíchejte 120 g různých druhů vloček se 700 g nastrouhaných jablek a 500 ml bílého jogurtu.

Oběd
Nakrájejte na široké proužky 400 g kuřecích prsou a opečte je dozlatova na dvou lžících oleje. Uložte na teplém místě. Ve výpeku orestujte nakrájenou červenou papriku, 250 g oloupaných brambor nakrájených na nudličky a dvě cibule. Všechno poduste přibližně 15 minut. Přidejte kuřecí prsa a dochuťte pepřem a solí. Nakonec rozmíchejte čtyři vejce, směs zalijte a nechte čtyři minuty opékat.

Večeře
Na celozrnné pečivo natřete pomazánku připravenou z tvarohu (400 g) promíchaného se čtyřmi lžícemi medu a šťávou z jednoho citronu.

4. DEN

Snídaně
Rozmixujte 200 g banánu se lžičkou medu a 200 ml mléka. Ovocnou směs smíchejte s ovesnými vločkami, aby vznikla kaše.

Oběd
Uvařte a nastrouhejte 250 g brambor. Přidejte 300 g oloupaných a nastrouhaných jablek, osm lžic polohrubé mouky, čtyři vejce, čtyři lžíce nízkotučného tvarohu a špetku soli a cukru. Důkladně promíchejte a na pánvi potřené olejem upečte placky. Servírujte je s tvarohem a kousky jablek.

Večeře
Oloupejte a nakrájejte 400 g brambor a uvařte je ve slané vodě. Nakrájejte na nudličky 400 g kuřecích prsou a osmažte je na dvou lžících oleje. Smíchejte čtyři lžíce oleje, dvě lžíce hořčice, šťávu z jednoho citronu, sůl, pepř. Prsa servírujte s bramborami, maso polijte připraveným dresinkem.

Autor: připravily: mm, oli, lena