Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová SOS polévka vám pomůže zhubnout

Na polévku potřebujete suroviny, které jsou cenově dostupné v každém obchodě.
4. března 2009 | 09:14

Nevejdete se do své konfekční velikosti? Máme pro vás záchranu! Přinášíme vám recept na polévku plnou cenově dostupných, zeštíhlujících ingrediencí.

V chladném počasí se nám většinou moc sportovat nechce a dáváme přednost klidu v teple domova, s šálkem teplého čaje. Televize nebo oblíbená kniha jsou teď mnohem lepšími společníky než tenisky nebo trikot na aerobik, a to se pochopitelně projeví na naší postavě. Jste-li na tom stejně, nepropadejte panice, víme, co s tím!

Pokud se díky výše zmíněným důvodům nemůžete nasoukat do svých oblíbených džínů, vsaďte na SOS polévku. Pro chladné dny je jako stvořená. Polévková kúra je postavená tak, že obsahuje málo kalorií, ale mnoho živin a přírodních látek, které příznivě působí na hubnutí.
Brambory nebo luštěniny vás zasytí a ještě si na nich pochutnáte.

Na polévku potřebujete suroviny, které jsou cenově dostupné v každém obchodě.
Autor: Dušan Křístek

Jednoduché...
Na polévku potřebujete suroviny, které jsou cenově dostupné v každém obchodě. Vaří se v množství, které vám vydrží na tři dny. Stačí, když si vždy potřebnou porci ohřejete. To je výhodné nejen, když jste časově vytížená, ale i v případě, že se vám moc nechce vařit.

Jak na to
Polévku nechte vychladnout, rozdělte ji na tři díly, které budete postupně ohřívat. Na každý den máte pět porcí. Můžete ji dokonce i zmrazit - vydrží vám až tři měsíce. Během diety pijte neslazené čaje nebo vodu.

ZÁKLADNÍ RECEPT

Budete pohřebovat (na 15 porcí):

500 g kuřecích prsíček, 1 malý svazek zelené petrželky, 1 kg mrkve, 1,5 kg brambor, 25 g čerstvého zázvoru (případně špetku sušeného), 1 celer, 1 kg pórku, 2 červené chilli papričky, 2 lžičky kari koření, 250 g červené čočky, sůl, pepř, citronovou šťávu

Tip pro vegetariány:
Místo kuřecího masa můžete použít 75 g tofu na 1 porci. Tato polévka bude chutná i s rybím filé.

Podnikněte přímý útok na tukové buňky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Postup:

1. Umytá kuřecí prsa a nakrájené natě dejte do hrnce s 2,5 litry vody a nechte vařit na mírném ohni asi 40 minut.

2. Maso vyndejte z vývaru a ten přeceďte.

3. Mrkev, brambory, celer, chilli papričky a zázvor nakrájejte na malé kousky, dochuťte kari kořením a vařte 15 minut.

4. Asi po pěti minutách přidejte čočku, nakrájený pórek a povařte. Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a vraťte do polévky.

5. Na závěr ji dochuťte solí a před každou porcí i citronovou šťávou.

Důležité: Citronovou šťávu přidejte vždy jen krátce před podáváním každé jednotlivé porce, abyste zachovala vitamin C a jeho účinky.

Jak působí zeštíhlující přísady

Brambory
Obsahují sacharidy, které zpomalují trávení. Spolu s vlákninou dokážou udržet stabilní hladinu cukru v krvi, a zabraňují tak návalům vlčího hladu.

Brambory
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Vývar
Vývar ze zeleninové polévky působí zásaditě a zabraňuje překyselení organismu. Tím se tělo udržuje v rovnováze, aktivuje se spalování tuků a činnost jater.

Vývar
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Červená čočka
Obsahuje 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a žádný tuk. Je ideální surovinou, pokud se potřebujete nasytit na několik hodin a zároveň zhubnout. Tělu trvá strávení bílkovin delší čas, a proto zůstanete dlouho sytá.

Autor: Archív

Kuřecí maso
Obsahuje velké množství bílkovin a je vhodné právě při držení diet. Bílkoviny pomáhají budovat svalovou hmotu, která spaluje energii dokonce i v momentech, kdy nic neděláte.

Kuřecí prsa
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zázvor
Jídlo se zázvorem je chutnější a lepší. Zázvor obsahuje éterické oleje, které kromě toho, že vydávají krásnou vůni, urychlují metabolismus a povzbuzují trávení vytvářením tepla.

Zázvor
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Kari koření
Podporuje fungování jater a žlučníku, a pomáhá tak detoxikaci organismu. Tím se opět zrychluje látková přeměna.

Chilli papričky
Obsahují látku jménem kapsaicin, která v malém množství podporuje spalování tuků a taktéž zabraňuje jejich ukládání do buněk.

Citronová šťáva
Je zdrojem vitaminu C, který urychluje látkovou přeměnu.

Citron
Autor: Michal Protivanský

Autor: připravily: jk, mm, oli