Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velmi účinná glykemická dieta

Saláty
11. února 2009 | 09:43

Jíte, co vám chutná, a stejně zhubnete - 1,5kg za týden. Zkuste s námi glykemickou dietu, při níž se v jídle rozhodně nemusíte omezovat.

Tato dieta podporuje spalování tuků, zásobí organismus všemi důležitými látkami a zároveň drží v šachu vylučování inzulínu - to všechno bez hladovění a jo-jo efektu!

Speciálním zeštíhlujícím trikem této diety je náhrada "prázdných" sacharidů (sladkosti, bílé pečivo, těstoviny) čerstvou zeleninou, ovocem, luštěninami a celozrnnými produkty. Libové maso a nízkotučné mléčné výrobky si můžete dopřávat podle libosti. Tyto potraviny rychle nasytí a přitom brzdí produkci inzulínu v těle. Proč je to dobré? Inzulín totiž způsobuje ukládání cukru z krve do buněk. Čím rychleji se cukr z krve dostane, tím dříve máte po jídle hlad.

4. Odměňte se i za pár shozených kil. Kupte si něco nového na sebe nebo třeba CD s oblíbenou kapelou.
Autor: scom

Glykemický index
Každá potravina má takzvaný glykemický index - GI. Ty, které mají nízký glykemický index, hubnutí prospívají, zatímco ty, které mají vysoký GI, mohou vést k nadváze. Když se snažíte hubnout, vyhýbejte se potravinám, které mají GI vyšší než 50.

Jednoduše řečeno: omezte konzumaci sladkostí, bílého pečiva a těstovin a naučte se jíst sytější jídla. Vyzkoušejte naše recepty.

Spalujte tuky
Glykemická dieta je bohatá na bílkoviny a díky nim účinně bojuje s tukovými polštářky. Když budete jíst lehká jídla, jako jsou například sýr cottage, luštěniny, kuřecí maso a ryby, organismus začne spotřebovávat tukové zásoby a bude si brát tuk nejprve z obličeje a potom i z problémových partií. Odborníci doporučují sníst denně jeden gram bílkovin na jeden kilogram hmotnosti hubnoucího člověka. (Pokud tedy vážíte 70 kilogramů, snězte denně 70 g sýru nebo třeba ryb). Toto množství ideálně podpoří spalování tuků z tukové tkáně a zabrání nežádoucímu odbourávání bílkovin ze svalů.

Konečný efekt: svaly neubývají (jsou to užitečné továrny na spalování tuků) a organismus bude účinně odbourávat tukovou tkáň.

RECEPTY

Medailónky se smetanou a brokolicí

Potřebujete na 4 porce: * 150 g brambor * 400 g brokolice * 2 cibule * 4 plátky vykostěného vepřového karé * 100 ml smetany * 1 lžíci olivového oleje * 100 g bylinkového sýra cottage * sůl, pepř

Brokolice
Autor: Michal Protivanský

Příprava:
Brokolici rozdělte na růžičky, povařte v osolené vodě asi 10 minut a pak ji z vody vyndejte. Cibuli nakrájejte nadrobno. Maso osmažte na pánvi na malém množství oleje, osolte ho a okořeňte. Přidejte k němu cibuli se smetanou a povařte ještě asi 4 minuty. Pak přimíchejte sýr, přidejte brokolici, sůl a pepř. Podávejte s uvařenými bramborami, můžete ozdobit citronem nebo petrželovou natí.

Pestrý salát s drůbežím masem

Potřebujete na 4 porce: * 200 g hlávkového salátu * 1 zelenou a 1 červenou papriku * 4 ředkvičky * 4 rajčata * 4 červené cibule * 500 g kuřecích prsíček * 2 lžíce řepkového oleje * citronovou šťávu * 200 g ostré paprikové omáčky (koupíte hotovou v obchodě) * 200 g nízkotučného tvarohu * 2 lžíce nasekaných bylinek * sůl, pepř * 2 ks čekanky (nemusí být)

Zelný salát s jablky
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM

Příprava:
Salát a čekanku rozdělte na jednotlivé listy, papriky nakrájejte na proužky, cibuli na kolečka, rajčata a ředkvičky na měsíčky. Maso osolte, opepřete a z obou stran opékejte asi 5 minut na pánvi. Salát rozložte na talíř a pokapejte několika kapkami citronové šťávy. Tvaroh smíchejte s bylinkami, citronovou šťávou, solí a pepřem. Hotové maso můžete servírovat vcelku nebo nakrájené na menší kousky. Podávejte spolu se zeleninou na salátových listech s tvarohem a s ostrou omáčkou podle chuti.

Těstoviny s kapustou

Potřebujete na 4 porce: * 12 kapustových listů * 2 mladé cibule * 2 stroužky česneku * 60 piniových oříšků * 350 g celozrnných těstovin * šalvěj * 2 lžíce másla * 250 ml zeleninového vývaru * sůl, pepř

Hubnutí nemusí být vždy drahé a není nutné se při něm trápit. Vsaďte na osvědčeného ničitele tuků – kysané zelí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Příprava: Omyté listy kapusty nakrájejte na proužky, cibuli a česnek nadrobno. Piniové oříšky krátce opražte na pánvi (bez tuku) a dejte stranou. Těstoviny uvařte v osolené vodě. Šalvěj nasekejte. Rozehřejte máslo a uduste na něm cibulku a česnek, přilijte vývar a nechte přijít k varu. Přidejte proužky kapusty a vařte ještě 10 minut. Osolte, opepřete a přimíchejte šalvěj. Omáčkou přelijte připravené těstoviny a nakonec je posypejte opraženými piniovými oříšky.

Příprava drůbežího masa je rychlá a jednoduchá.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

DOPORUČUJEME

Potravina - Glykemický index

jablko - 39
květák- 15
brokolice - 15
jahody - 25
nízkotučný jogurt - 15
sójové mléko - 44
lískové ořechy - 15
hlávkový salát - 15
drůbeží maso - 15
sýr (do 45 % tuku) - 30
mrkev - 30
treska - 15
chřest - 15
rajčata - 15
cibule - 15

Omezte!

Potravina - Glykemický index

mléčná rýže - 85
med - 87
chipsy - 70
bílé pečivo - 70
červené víno - 65
čokoláda - 70
banány - 62
palačinky - 67
sýrová pizza - 70

Kombinace medu a mléka prospívá pokožce.
Autor: Michal Protivanský