Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chcete zhubnout? Vsaďte na citrusy

Archív
26. ledna 2009 | 12:42

Sezóna citrusových plodů je v plném proudu. Přesto, že je jich ve všech obchodech dostatek, málo využíváme jejich blahodárné účinky. Přitom s jejich pomocí se můžete zbavit přebytečných kilogramů.

Pomeranče, mandarinky, citrony či grapefruity jsou známé zejména svým vysokým obsahem vitaminu C, přitom však mají i řadu dalších pozitivních účinků. Možná ani netušíte, že toto kyselé, ale chutné ovoce, dokáže dělat doslova zázraky i s vaší postavou!

Autor: Archív

Pomeranče

Pomeranče podporují odolnost organismu proti nemocem. Jsou zdrojem vitaminu C, mají protirakovinové účinky, snižují hladinu cholesterolu v krvi a posilují krevní vlásečnice. Draslík a magnézium organismus pročistí. Konzumace pomerančové šťávy souvisí i se snižováním škodlivého cholesterolu LDL. Hořkost pomerančů podporuje tvorbu žluče a ta příznivě ovlivňuje trávení tuků. Citrusy obsahují vitaminy, ovocné kyseliny a enzymy, které dokáží rozproudit látkovou přeměnu a zrychlit spalování tuků. Tukové polštářky díky nim postupně mizí.

Pravidelnou konzumací ovocných a zeleninových šťáv dopřejete svému tělu množství potřebných přírodních vitaminů a zároveň se dopracujete i k vytoužené štíhlé linii.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Citrony

Stejně tak i citrony se vyznačují vysokým obsahem vitaminu C, který nastartuje hormony a ty aktivují spalování tuků. Citrony zmírňují trávicí obtíže, zlepšují trávení a podporují cirkulaci krve v lidském těle. Také pročišťují organismus od toxinů a odpadních látek. Výsledkem je nejen rychlejší spalování tuků, ale i jemnější a svěžejší pokožka. Dužnina kromě vitaminů obsahuje také velké množství povzbudivých látek, které zvyšují účinky vitaminu C. Citrony byste proto měli využívat nejen při chřipce.

Ideální je začít den sklenicí čisté vody, do níž vymyčkáte šťávu z citronu.

Citrusy jsou prospěšné vaší pleti i vlasům.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Grapefruity

I grep vyniká vysokým obsahem vitaminu C, který aktivizuje spalování tuků. Už jeden velký grep pokryje skoro celou denní potřebu vitaminu C. Unikátní složení grapefruitu pomáhá dokonce vyrovnávat krevní tlak. Obsahuje také látky, které podporují metabolismus cukrů. Pomáhá pročistit organismus, zejména střeva. Díky němu tedy strávíte látky, které by se v těle udržely mnohem déle. Pokud sníte půl hodiny před jídlem polovinu grepu nebo vypijete 200 ml grapefruitové šťávy, sníte pak méně, protože hořké látky v grepu obsažené brzdí chuť na jídlo.

Zařaďte ho do své stravy pravidelně a hubnutí vám půjde mnohem rychleji.

Autor: Archív

Zdroj: Život

Autor: Katarína Podolinská, lena