Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Neprobádaný řecký ostrov Limnos láká na klid, přírodní pláže a plameňáky

FIRO-tour
20. června 2011 | 00:00
Prezentace klienta |

Limnos je méně známý řecký ostrůvek nacházející se v Egejském moři. Oproti ostatním ostrovům Řecka je turisty poměrně opomíjen. Většina z milovníků řeckých památek a jídla míří spíše na známější Krétu, Rhodos nebo Zakynthos. Ale Limnos má svoje kouzlo. Právě proto, že stojí stranou masovému turistickému ruchu, nabízí mnoho dosud nezničených přírodních krás. Stojíte o klidnou dovolenou v soukromí okořeněnou pravým řeckým způsobem života? Pak je pro vás Limnos tím pravým místem.

Kilometry bělostných i červených pláží

Limnos nabízí svým návštěvníkům stovku fascinujících pláží. Většina z nich je přírodních a poskytuje dostatek soukromí, protože sem moc návštěvníků nejezdí. Ne nadarmo je Limnos častým cílem novomanželů. Pláže tu najdete různorodé, ty s bělostným heboučkým pískem, ale i ty oblázkové.

Pravděpodobně turisty nejoblíbenější pláží je ta u letoviska Plati. Je dlouhá téměř kilometr a vine se okolo krásného zálivu. Mnoho romantických míst je díky stále kvetoucím rostlinám skryto před očima kolemjdoucích.

Více než deset kilometrů od města Myrina se nachází pláž pokrytá červeným pískem, Kokkina. Naleznete jí v zátoce na jihozápadě Limnosu. Kombinace tyrkysově modrého moře s rudým pískem láká k celodenním vodním radovánkám. Okolí je hornaté, a západy slunce jsou tady nezapomenutelné.

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour

 

Nejlepší sýry z celého Řecka a moruše

Limnos je ostrůvek průmyslem téměř nedotknutý, lidí se tu živí zejména zemědělstvím. Mnohaletou tradici tu mají ovčí a kozí sýry, které se dosud tvoří podle původní receptury. Místní lidé jsou velmi milí a přátelští a rádi vám celou výrobu předvedou. Samozřejmě včetně následné ochutnávky.

Ačkoli je to na Řecko poměrně neobvyklé, na Limnosu jsou velmi nepříznivé podmínky pro pěstování oliv. Olivových hájů tu tedy moc není To je na druhou stranu vykoupeno velkým množstvím rostoucích morušovníků. Limnos je totiž proslulý výrobou hedvábí. Chov bource morušového je na ostrově velmi rozšířen. Plody morušovníku, moruše, zpracovávají místní na čaj nebo léčivý sirup.

 

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour

 

Historické památky a plameňáci

Limnos ale nenabízí jen překrásné pláže. Je plný historických památek, díky kterým na vás dýchne doba dávno minulá. Pokud vás historie zajímá, neopomeňte navštívit místo Poliochni. V minulosti zde údajně stála neolitická osada. Archeologové objevili, že i v dalších dobách pravěku se osada rozvíjela. Nalezené pozůstatky vypovídají o životě v době bronzové, železné, ale i ve středověku. Poliochni je považována za nejstarší obydlené území Řecka.

Až se vrátíte zpět do současnosti, zajeďte se podívat také na neobvyklý přírodní úkaz. Tím jsou sladkovodní jezera Alyki a Hortarolimni. Nachází se na východě Limnosu, a jsou domovem mnoha ptáků, které jinde v Řecku neuvidíte. V zimě je tato oblast zimovištěm plameňáků. Obě jezera jsou zároveň jediným zdrojem vody ostrova, žádná řeka na Limnosu neteče.

 

 

Inzertní sdělení: Cestovní kancelář FIRO-tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky zájezdy Řecko

 

Villa Victoria

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Komfortní ubytování vhodné především pro rodiny s dětmi. Kvalita za velmi výhodnou cenu. Stylově zařízená mezonetová studia a apartmány mají koupelnu se sprchou a WC, vysoušeč vlasů i klimatizaci.

 

Limnos Village Resort

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Vysoký standard poskytovaných služeb, komfortní ubytování, vynikající stravování, krásná písečná pláž. Doporučujeme klientům všech věkových kategorií.

 

Plati Beach

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Tradičně nejoblíbenější hotel z naší nabídky ležící přímo u pláže v příjemném prostředí hezké zahrady. Klid, pohoda a přátelská rodinná atmosféra jsou zárukou spokojeného pobytu.

Diskuse ke článku
.