Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fabriky na děti: Kamarádky je rodí na kšeft

15. června 2011 | 06:10

Pomoc bezdětným párům, nebo skvělý byznys? Dvě náhradní matky z Velké Británie už dohromady porodily devět dětí a obě právě čekají další. Jeden porod jim vydělá půl milionu korun.

Dvě nejlepší kamarádky z britského Nottinghamu Amanda Broomhall (39) a Lousie Smith (43) mají neobvyklé povolání. Rodí děti pro ženy, které je mít nemohou. Náhradní mateřství se stalo jejich obživou.

Ne každá žena prožívá těhotenství zrovna idylicky a porod také zrovna není procházka růžovou zahradou. Ranní nevolnost, nabraná kila, oteklé nohy, náladovost, únava, návaly, pocení a nakonec porodní bolesti. Za to všechno utrpení je však pro ženy odměnou dítě, kterému se pak věnují po zbytek života.

Tyto dvě Angličanky si ovšem miminko vůbec neužijí. Hned jak ho porodí, vyfotí se s ním pro dokumentaci a předají jej oficiální rodině. Každá má za sebou už čtyři porody pro cizí lidi, z toho Amanda jednou porodila dvojčata. Těhotenství vždy prožívají spolu jako právě nyní. Amanda by měla porodit své šesté „darované“ dítě v listopadu, Louise už v srpnu.



Amanda Broomhall s holčičkou, kterou porodila někomu jinému v roce 2009
Autor: profimedia.cz

Manželové to berou

Vzdát se právě narozeného dítěte ale není tak snadné ani pro ně. Hlavně na začátku to bylo obrovské úskalí. „Poprvé jsem netušila, co to bude obnášet. Porodila jsem nádherné miminko a sotva jsem si ho pochovala, odnášel si ho někdo jiný. Bylo to srdcervoucí. Tehdy jsem ještě neměla své děti a cítila jsem naprostou prázdnotu. Prostě jsem přišla o dítě,“ přiznává Amanda, která s náhradním mateřstvím začala tak, že v sedmadvaceti darovala svá vajíčka.

Nyní má už dvě děti s manželem Ianem, ale pro cizí rodí dál. A spousta lidí to prý stále nedokáže pochopit: „ Říkají mi, že jsem blázen. Neustálým těhotenstvím si prý ničím tělo kvůli jiným ženám,“ říká. Těhotná je totiž téměř permanentně posledních šest let. „Má odměna je především to, že jsem mohla pomoct bezdětným párům, aby měli úplnou rodinu. To je přeci skvělý pocit a jsem na to hrdá,“ říká.

Jak funguje náhradní mateřství?

U páru, kde jsou oba plodní, jen z nějakých důvodů žena nemůže sama dítě porodit (např. tělo ženy embryo detekuje jako vetřelce a dochází k opakovaným potratům), je muži odebráno sperma a ženě vajíčka a dojde k umělému oplodnění. Pak je embryo implantováno náhradní rodičce. Po porodu je dítě „vráceno“ biologickým rodičům. Náhradní mateřství existuje i u nás, ale načerno, protože není nijak právně vyřešené.

Stejně tak to cítí i Louise, s níž se díky tomuto „povolání“ spřátelila v roce 2003 potom, co porodila druhé „darované“ dítě. Luise tehdy rodila poprvé a tak jí byla vděčná za rady, jak se s touto prací vyrovnat. Od té doby si vzájemně pomáhají a podporují se. „Porodit někomu dítě, kdo by jinak dítě mít nemohl, je nejlepší věc, kterou jsem kdy udělala,“ potvrzuje.

Lousie Smith s právě narozenou dcerou někoho jiného
Autor: profimedia.cz
Její manžel Michael, s nímž má tři děti, s jejím rozhodnutím z počátku nesouhlasil, ale po čase pochopil, že vlastně pomáhá jiným a je jí oporou. „To je strašně důležité. Vezměte si, že v sobě devět měsíců nosíte život a pak přijdete domů bez dítěte. Mít okolo své blízké, kteří chápou vaše rozpoložení, je jediné, co vám pomůže to překonat,“ vyznává se.

Ženy byly vystaveny i otázkám, nakolik jim takový byznys vynáší. Za pronájem své dělohy samozřejmě dostávají zaplaceno (odmítají říct kolik, ale ceny se v Anglii pohybují okolo 20 tisíc liber – tedy minimálně půl milionu za jeden porod).  Obě však svorně tvrdí, že jde hlavně o jejich hřejivý pocit pomoct jiným. „Tomu, že někdo má díky vám úplnou rodinu, se nemůže nic vyrovnat. Rodiče očekávaného miminka vlastně do poslední chvíle nevěří, že nějaké dítě mít budou, dokud ho nedrží v rukou. A to přání jim my plníme,“ dodává Louise.

Kdo má dítě od náhradní matky?

* Náhradní matku pro svá dnes dvouletá dvojčata Hodge a Elwell využila i Sarah Jessica Parker. Spekuluje se, že si nechtěla zkazit svou slavnou štíhlou postavu, přestože už před osmi lety povila prvorozeného syna Jamese Wilkeho.

* Také herečce Nicole Kidman a country zpěvákovi Keithu Urbanovi druhou dceru Faith Margaret porodila koncem loňského prosince náhradní matka. Důvod byl, že se herečce nedařilo znovu otěhotnět.  Nicole sama porodila dnes dvouletou dceru Sunday Rose.

* Díky náhradní matce si svého syna Zacharyho už půl roku užívají i zpěvák Elton John s partnerem Davidem Furnishem.

Autor: bak, mivrk