Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výprask je na nic, tvrdí odborníci. Co vy na to?

Děti se bít nemají. Udržet se ale občas může být nadlidským výkonem...
15. listopadu 2010 | 18:32

Poté, co zpěvačka Pink tento týden podpořila výprasky dětí, strhla se diskuze, zda je, nebo není vhodné bít děti za trest. Zatímco naše maminky a babičky se povětšinou řídily úslovím, že je škoda každé rány, která padne vedle, a z dětství si většina z nás pamatuje vařečky i pásky, dnešní psychologové varují: Bití dětí je naprosto bez účinku!

fyzické tresty naprosto míjí účinkem,“ odpovídá na otázku, jestli dítě uhodit, nebo ne, dětská psychiatrička Šárka Bínová. Pokud budete dítě totiž pravidelně trestat výpraskem, jediné, čemu ho naučíte, je strach. A dítě vám tak začne lhát a z tohoto kolotoče je pak těžké se vymanit.

„Neznamená to ale, že dítě nemáte uhodit nikdy. Pokud udělá něco, co ho ohrožuje, je přiměřené plácnutí vhodným řešením. Důležité je ale také zohlednit věk dítěte,“ vysvětluje svůj postoj.

Lepší jsou zákazy

Podle doktorky Bínové, ale i podle psycholožky Lenky Čadové je vhodné dítě potrestat zákazem. Pokud vaše ratolest miluje nějakou činnost, zakažte mu ji! Může to být dívání se na televizi, kroužek nebo třeba počítač. „Takový zákaz by ale neměl přesahovat tři až čtyři dny. Dítě se jinak naučí zákazy obcházet, a trest se tak opět míjí účinkem,“ říká Čadová.

Ta také podotýká, že zákaz by měl být jen takový, jaký jste sami schopni splnit. Když dítěti kvůli nějakému přečinu na týden zakážete televizi a za dva dny mu ji povolíte, opět se nic nevyřeší. „Důležité je zákaz podmínit tím, že pokud svou chybu napraví třeba i s vaší pomocí, trest se zkrátí. Jedině tak bude mít dítě motivaci svoji chybu napravit,“ vysvětluje.

Dril není k ničemu

Rodiče v západní Evropě nebo USA jsou vůči zlobení dětí daleko tolerantnější než u nás. A třeba jen ke slovnímu napomenutí přistupují až tehdy, kdy už české dítě dávno dostane pohlavek nebo na zadek. V našich končinách je totiž zažité, že by dítě mělo poslechnout na první upozornění.

To je ale ve své podstatě nereálné, a tak rodiče v Česku nejdou pro pohlavek daleko. Nepřiměřené fyzické tresty ale stejně nic nevyřeší. „Když dítě uhodíte, tak se časem naučí tu chvilku bolesti nějak přežít, a stejně to bude bez efektu,“ říká Lenka Čadová.

Dlouhodobé bití snižuje sebevědomí

Obě se ale i z vlastní zkušenosti shodují, že to nejdůležitější je dítěti vysvětlit, co a jak udělalo špatně. Jakmile je dítě dost vyspělé na to, aby komunikovalo a chápalo určité souvislosti, je mnohem účinnější mu vysvětlit, proč se to nedělá.

Dítě se tak naučí komunikovat s rodičem i v krizových a vypjatých situacích a nabude k němu i větší důvěry. „Dlouhodobé bití totiž dítěti jedině snižuje sebevědomí, sebehodnotu a nakonec může vést k ještě větším problémům,“ shodují se obě odbornice.

CO VY NA TO? VÝPRASK DĚTÍ ANO, ČI NE?

Jaké jsou vaše zkušenosti s fyzickými tresty? Bili vás rodiče? Jakou výchovu uplatňujete na své děti vy? Posílejte nám své názory, stejně jako příběhy spojené s tímto tématem na mail katarina.krajciova@blesk.cz. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme a jejich autory odměníme DVD z produkce společnosti Ringier Axel Springer CZ.

Autor: Jana Chmelíková, apk