Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kočárky MacLaren jsou podle ČOI nezávadné

Fotografie
22. února 2010 | 18:19

AKTUALIZOVÁNO: Už 12 dětí v USA přišlo o konečky prstů, když daly ruce do pantů kočárků MacLaren! Prodávají se i v Česku. ČOI je otestovala a shledala je nezávadnými.

Přibližně milion dětských kočárků firmy MacLaren prodaných v USA bude stažen z oběhu.

Ve Spojených státech evidují už 15 případů, kdy se děti poranily tím, že vložily ruce do ohybných pantů. Dvanáct z nich si takto amputovalo konečky prstů. Podle tiskové mluvčí společnosti k incidentu došlo vždy při skládání nebo rozkládaní kočárku, ne když v něm bylo dítě usazeno.

Jelikož jsou kočárky MacLaren prodávany také v Česku, Česká obchodní inspekce neprodleně zareagovala a kočárek typu Techno XLR prodrobila testům.

ČOI zkoumala místa sevření a stlačení, posuzovala možnost uvíznutí, testem prošlo také zajišťovací zařízení skládácího mechanismu. Ve všech posuzovaných parametrech kočárek vyhověl tuzemským normám.

Jedním z prodejců u nás je firma Anna a Viktorie. Její majitelka Marie Mareš se před časem k na problém s kočárky zareagovala: "Hned jsme všechny kočárky MacLaren z prodeje stáhli. Dokud nedostaneme oficiální stanovisko vyjádření od firmy MacLaren, nebudeme je prodávat."

Oficiální distributor kočárku v ČR není. Vše si podle Marie Mareš řídí firma ze sídla ve Velké Británii, případně z pobočky v Německu.

Varování se týkalo kočárků vyrobených v Číně od roku 1999, včetně modelů Volo, Triumph, Quest Sport, Quest Mod, Techno XT, TechnoXLR, Twin Triumph, Twin Techno a Easy Traveller, z nichž některé jsou dostupné i na českém trhu. Jejich cena je od 5 tisíc korun výš.

Autor: ČTK, brum, šim