Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

České děti konzumují až čtyřikrát víc soli

Nejjednodušší a nejúčinnější je vůbec děti na nadměrně slanou chuť jídla nenavyknout!
9. prosince 2010 | 18:06

Děsivá čísla ukázal poslední průzkum stravovacích zvyklostí dětí ve věku 0 - 3 roky. Nadbytek soli ve stravě ma již 80 % dětí ve věku mezi 6 a 12 měsícem věku. Ve věkové skupině 1 – 1,5 roku je to neuvěřitelných 95 % a děti ještě starší už překračovaly doporučené množství všechny.

Výsledky průzkumu, který v průběhu května až července realizovalo Poradenské centrum Výživa dětí, ukázaz, že nadbytek soli ve stravě byl u některých dětí až čtyřnásobný! Tím je položen základ velmi špatnému trendu, který značně negativně působí na zdravotní stav dětí. Diagnózy, které se dříve objevovaly v pokročilém dospělém věku, se tak přesouvají do stále nižších věkových skupin. Nepřekračovat množství soli za den je proto více než žádoucí. Kromě omezování potravin, na kterých je sůl na první pohled patrná, je také vhodné sledovat informace na obalech výrobků a dávat pozor na tzv. skrytou sůl.

Otázkou zůstává, kdo má v rukou největší moc z hlediska možnosti ovlivnění těchto nežádoucích chuťových návyků. A odpověď je zřejmá. Jsou to především rodiče.

Slané pečivo - skryté nebezpečí

„Překvapivě  byly nadbytky zjištěny i u dětí, které byly kojeny a dokrmovány pečlivě připravovanou domácí stravou,“ uvádí doc. Urbanová z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a dodává: „Velkým nešvarem je např. častá konzumace přesoleného pečiva, které mnohé děti dostávají již od kojeneckého věku. Později se k pečivu přidávají ještě uzenina, sýry, solená másla a jiné potraviny, které mají obsah soli většinou tak vysoký, že jen jejich jedna průměrná porce pokryje celodenní doporučenou dávku soli.“

Stupňování požadavků na slanou chuť, kterým byl dán základ právě v nejútlejším věku, dále pokračuje a již děti mladšího školního věku velmi výrazně upřednostňují slané potraviny. „Děti, u kterých se tento trend nepodaří včas zvrátit, se bohužel stávají často velmi záhy pacienty dětských kardiologických ordinací,“ uvedla Urbanová a dodává: „Diagnózy, které se dříve objevovaly v pokročilém dospělém věku, se přesouvají do stále nižších věkových skupin.“

6 tipů, jak vyzrát na sůl v dětském jídelníčku

Nejjednodušší a nejúčinnější je vůbec děti na nadměrně slanou chuť nenavyknout! Tady je několik jednoduchých, ale velmi efektivních možností, jak toho docílit:

1. Co nejdéle kojte.

2. Veškeré příkrmy připravované doma nesolte – nenechte se zmást tím, že vám připravené jídlo nechutná, chuťové buňky miminka ještě slanou chuť nevyžadují!

3. Kupujete-li hotové příkrmy ve skleničkách, máte šanci mít příjem velmi dobře pod kontrolou. Hodnoty sodíku jsou zde totiž povinně uváděny. Dobře proto čtěte nutriční hodnoty – i zdánlivě velmi podobné výrobky vykazují značně rozdílné hodnoty obsaženého sodíku!

4. U starších dětí se snažte mít co nejdéle pod kontrolou jejich celodenní jídelníček, aby nedostaly mnoho příležitostí k nákupu jídel ve fast foodu, bufetech a automatech s nabídkou chipsů apod.

5. Připravujte dětem kvalitní snídaně a svačiny, upřednostňujte méně slané pečivo, tavené sýry nahraďte pomazánkou z kvalitního margarínu a zeleniny, salámy zaměňte za kvalitní šunku s nízkým podílem soli.

6. Je-li Vaše dítě již větší a na slanou chuť si bohužel zvyklo, snižujte postupně dávky soli při vaření, budete-li množství soli snižovat pozvolna, dítě to ani nezaregistruje, jeho celkový příjem soli se ale podstatně sníží.
Nepřekračovat množství soli (a sodíku) za den je rozhodně žádoucí. Kromě omezování potravin, na kterých sůl na první pohled patrná nebo těch nejznámějších zdrojů soli, je dobré sledovat informace na obalech výrobků. Mnohé již množství soli nebo sodíku také uvádějí.

Rada odborníka

„Nejjednodušší a nejúčinnější je vůbec děti na nadměrně slanou chuť nenavyknout“, doporučuje Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí. „Co nejdéle proto kojte a veškeré příkrmy připravované doma nesolte. Kupujete-li hotové příkrmy ve skleničkách, máte šanci mít příjem velmi dobře pod kontrolou. Hodnoty sodíku jsou zde totiž povinně uváděny. Následně se i u starších dětí snažte mít jejich jídelníček co nejvíce pod kontrolou“,  uzavírá Rusková.

Autor: NBr, lenak