Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

DISKUZE: Kojení na veřejnosti! Ano, či ne?

Sára Saudková se za kojení na veřejnosti nestydí.
30. září 2010 | 14:19

Příběh matky, která byla vyhozena prodavačkou z nákupního centra proto, že kojila přímo před zraky nakupujících, některým čtenářům pořádně zvedl mandle. Nabízí se zde otázka, je kojení na veřejnosti normální? Blesk.cz se kromě čtenářů zeptal i odborníků.

"Běžte kojit do kabiny nebo okamžitě odejděte!" Taková slova byla adresována ženě, která pouze potřebovala nakojit své dítě v obchodě Primark v Anglii. Místní prodavačka ji s takovými slovy téměř vyprovodila ze dveří.

Čtenářů Blesku.cz jsme se proto zeptali, jaký mají názor na otázku: Je kojení na veřejnosti normální? A odpovědi se sešly skutečně různorodé. "Opravdu nevím, co by mělo být přirozeného na tom vyvalit vemeno uprostřed obchodu a začít tam kojit mimino, zvlášť když má možnost vlézt si do kabinky, kde bude mít soukromí," napsal dost nevybíravě čtenář s přezdívkou I626.

Oproti tomu zase čtenářka Erika říká: "Myslím, že je to intimní záležitost. Mně to přijde divný, když někdo v restauraci u kafe vytáhne bez zábran prso. Když je máma trochu přikrytá šátkem, je to hezký. Ale ty ortodoxní zastánkyně, co vytáhnou prsa kdekoli, mi vadí. Myslím, že je normální, když to pak lidi uvádí do rozpaků. Nevíš, kam s očima. Není to běžný, dívat se někomu na prsa."

Ladislav Špaček: Je to intimní záležitost mezi matkou a dítětem

Zeptali jsme se proto odborníka na etiketu Ladislava Špačka, co si o této kauze myslí, zda kojení na veřejnosti schvaluje či nikoliv. "Celé lidské dějiny bylo nepředstavitelné, aby žena prováděla tak intimní úkon, kdy odhaluje ňadro, na veřejnosti. To mohly tak leda cikánky, tulačky, žebračky, tedy lidé na okraji společnosti. Dnešní kult dítěte vyústil v domněnku, že je-li to pro dítě, je to dovoleno. Kojení je do jisté míry intimní záležitost mezi matkou a dítětem, proto to není věc veřejná," míní Špaček.

"Jsou lidé, a není jich málo, které může pohled na veřejně obnažené ňadro přivádět do rozpaků, a ať si matka myslí o těchto lidech cokoli, měla by to brát v úvahu," dodává s tím, že vždycky se dá najít místo, kde žena bude s dítětem těch pár minut sama.

Sára Saudková: Nečučte na kojící matky jak spadlí z višně

Sára Saudková, která dokonce minulý rok zorganizovala hromadné focení kojících žen na protest proti zákazu publikování fotografií kojících žen na sociální síti Facebook, se Blesk.cz vyjádřila následovně. "Kojení je přirozená a půvabná součást mateřství a hlavně poněkud nezbytná – protože mimino nemůžete odbýt rohlíkem nebo mu vysvětlit, ať ještě hodinu počká," míní fotografka.

"Nevyznávám demonstrativní kojení na veřejnosti, dokázala jsem všechny čtyři děti kojit kdekoliv, aniž by si kdokoliv všiml. A na druhou stranu by měli lidé mít natolik ohled na kojící maminku, aby si nepřipadala trapně a nevhodně. Když už maminkám nejsme schopni poskytnout dostatek zázemí, aby mohly nerušeně dítě nakojit, pak aspoň na ně nečučte jak spadlí z višně. Je totiž velmi pravděpodobné, že jste nasávali sílu a rozum zrovna tímto způsobem," uzavřela toto téma Saudková.

Co se týče kojení, každý má opravdu svůj vlastní názor a také záleží na každém, jakým způsobem se k tomu vyjádří. Otázkou zůstává, zda se toto tolik diskutované téma stane tématem veřejným a zda se bude řešit na veřejnosti oficiálnější formou, než jsou pouze diskuze na internetu. Dočkáme se v budoucnu toho, že kojící matky budou mít i na veřejných místech (v obchodech, restauracích...) šanci k tomu nakrmit své dítě v poklidu a bez pozornosti kolemjdoucích?

Autor: NBr, mivrk