Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy za volantem: Zvládněte smyk i jízdu na ledu

Ženy za volantem
3. listopadu 2012 | 13:30

Jaké jsou ženy řidičky? Údajně největší strach mají ženy z defektu pneumatiky. A co vy? Vyměnila byste vadnou pneumatiku nebo byste se o to alespoň pokusila?

Bojíte se jezdit na sněhu nebo na namrzlé vozovce? Nezpanikaříte, když dostanete smyk? A jaké jsou vlastně ženy za volantem? Pokusíme se vám na některé otázky odpovědět. Z vlastní zkušenosti možná už dávno víte, že muž není jediným, kdo má v rodině řidičský průkaz. Přibývá rodin, kde má každý z partnerů své vlastní auto a žena už se nemusí spoléhat na hromadnou dopravu nebo na to, až manžel dorazí domů. A jak se vlastně chovají ženy za volantem?

231834:gallery:true:true

Čeho se ženy bojí
Výzkum agentury KRC Research, který zveřejnila společnost Goodyear, ukázal, že ženy mají největší strach z defektu pneumatiky. Tuto obavu vyjádřilo 82 % žen z 9 000 respondentů ve věku 18-74 let ze 16 zemí, a jen 67 % mužů. Ukázalo se také, že až 90 % Holanďanek se neodváží použít náhradní pneumatiku a jen jedna ze sedmi Italek by se ji pokusila vyměnit. A co vy? Vyměnila byste vadnou pneumatiku, nebo se o to alespoň pokusila? Rusky z výzkumu vyšly jako nejvíce netečné řidičky, ostatně posuďte sama: až 42 % by si raději nechalo své auto odtáhnout. A ještě k tomu mají pověst nejnebezpečnějších řidiček v Evropě vůbec!

Vyměnit či nevyměnit?
Co dělat, když jste sama na silnici, žádný džentlmen nezastaví, aby vám pomohl v nouzi, a vaše pneumatika je už nepoužitelná? Zhruba 39 % žen ji umí sama vyměnit. Až 4x více žen než mužů zavolá svému partnerovi, aby přijel a pomohl jim.

Důležitá kontrola
Věřila byste, že nejen muži se starají o svého dvoustopého miláčka? Automobil pravidelně kontrolují i ženy. Je málem neuvěřitelné, že až 86 % řidiček ověřuje všeobecný stav vozu a tlak v pneumatikách. Dokonce 80 % vyměňuje pravidelně olej v motoru. To však není všechno! Až 72 % žen kontroluje i baterii a brzdy, ale pouze 54 % řeší i rezervu. Tyto studie dokazují, že prozatím jsou muži za volantem daleko jistější než ženy, ale to platí pouze obecně. Mnoho žen už zvládá jízdu automobilem daleko lépe než jejich partner. Stále však v ženách panují větší obavy z řízení v zimě. Bojíte-li se nehody, máme pro vás několik rad, jak se aspoň částečně připravit a tyto situace zvládnout.

Ženy si auto vybírají jinak než muži.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

RIZIKOVÉ SITUACE

* SMYK
Správnou reakci lze nacvičit na kluzké a bezpečné ploše. Velice zjednodušeně řečeno: auta s náhonem předních kol mívají nedotáčivý smyk - auto tedy nechce zatočit a má tendenci vyjet ze zatáčky.

Důležité: je třeba vyšlápnout spojku a sundat nohu z plynu. Je nutná rychlá reakce volantem, snažte se smyk vyrovnat. Auta s náhonem zadních kol se naopak chovají přetáčivě a mají tendenci vybočit do strany. Máte-li vozidlo s náhonem na "všechny čtyři", dokážete smyku odolávat déle, reakce je stejná jako u vozidel s náhonem na předek.

* BRZDĚNÍ NA SNĚHU a zledovatělé vozovce
Důležité je vědět, zda vůz má ABS. Pokud ano, brzděte za všech okolností a intenzivně držte brzdu až do zastavení. Nemáte-li ABS, je technika složitější - sešlapujte pedál přerušovaně (2x/s), aby se kola nezablokovala a z auta se nestaly neovladatelné saně.

* JÍZDA NA NÁLEDÍ nebo při hustém sněžení
Důležitý je dostačený rozestup podle rychlosti aut v koloně. Asi platí, že rychlost vašeho vozu by se měla rovnat vzdálenosti od vozidla jedoucího před vámi. Tedy při jízdě rychlostí 30 km/h by to mělo být 30 m.

Ženy za volantem
Autor: profimedia.cz

CO V ZIMĚ

VÝBAVA - sněhové řetězy, škrabka na zledovatělá okna, zimní směs do ostřikovačů, rozmrazovač skel a zámku, noviny, hadr na čištění světlometů, smetáček, lopatka a rukavice.

PŘIMRZLÉ STĚRAČE - neodtrhávejte je od skla násilím, poškodila byste gumová stírátka, prevencí bývají noviny, které dejte pod stěrač na přední sklo zaparkovaného auta, nebo potom použijte rozmrazovač ve spreji.

ZAMRZLÝ ZÁMEK - pomáhá rozmrazovač, který však musíte nosit u sebe a nenechávat ho v autě.

Autor: archiv