Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na vlastní kůži: Testovali jsme novou Fabii 3. generace

12. listopadu 2014 | 09:50

Možná to máte podobně: chcete, aby vaše auto dobře vypadalo, bylo bezpečné a mělo malou spotřebu. Testovali jsme novou Fabii, třeba by to mohla být pro vás ta pravá kamarádka!

"Sluší mi," ohodnotím v duchu svůj odraz ve zpětném zrcátku. Tohle červené malé auto, Fabie 3. generace, navrhl tým mladých mužů ze Škodovky. Viděla jsem je, a dovolím si tedy tvrdit, že auto je jako oni. Dynamické, lehce sportovní, hezké, nekomplikované. A má spoustu drobných vychytávek.

Vůbec poprvé nabízí automatický systém bezklíčového odemykání, startování a zamykání (říká se mu KESSY). Což byste měla rozhodně předem vědět, abyste stejně jako já na první křižovatce nezmatkovala, že vám to chcíplo. Ne vy, ale ono samo. A při zařazení rychlosti vám to zase samo nastartuje. Stejně jako vám dá vědět signalizace při parkování vpředu a vzadu.

Dynamická, lehce sportovní, hezká, nekomplikovaná. Taková je Fabie 3. generace.
Autor: ŠKODA AUTO
Ocenila jsem především nízkou spotřebu – až 3,1 l/100 km. Potom možnost propojit chytrý telefon s automobilem, dešťový senzor automaticky regulující rychlost stěračů, senzor v závislosti na světelných podmínkách automaticky zapíná a vypíná tlumená světla. A skvělá záležitost při rozjezdu do kopce, která zabrání odření auta za vámi – Hill Hold Control.

Dynamická, lehce sportovní, hezká, nekomplikovaná. Taková je Fabie 3. generace.
Autor: ŠKODA AUTO
V nabídce jsou celkem čtyři benzinové motory a tři naftové. Převodovky jsou buď s ručním řazením, nebo je možnost automatické dvouspojkové. A libůstka pro fajnšmekry: poprvé si můžete objednat také panoramatickou prosklenou střechu, která přispívá k ještě většímu pocitu vzdušnosti na palubě.

Co mě osobně ještě na tomhle vozítku bavilo, že zmizel problém, kam dát lahve s nápoji. Věčně mi lítají po autě… Do obou zadních dveří se teď vejde po jedné lahvi o objemu 0,5 litru. Odkládací skříňka před sedadlem spolujezdce navíc pojme i jednu lahev o objemu 1 litru. Když připočteme i tradiční místa na nápoje před řadicí pákou a v předních dveřích, lze v nové generaci modelu Fabia bezpečně umístit až sedm lahví.

Takže za mě: Dobrý! Nová fabka právě startuje…

Autor: Blanka Kubíčková